מבקשי מקלט הפגינו: לפסול את החוק בבג"ץ
כמה מאות מבקשי מקלט ופעילי זכויות אדם הפגינו בכיכר רבין בתל אביב לקראת דיון שיתקיים בבג"ץ ביום שלישי בסוגיית החוק למניעת הסתננות
המפגינים המלווים בארגוני זכויות אדם קראו לסגירת מתקני הכליאה חולות וסהרונים ופנו ישירות לשופטי בג"ץ שיתכנסו לדיון ביום שלישי הקרוב. "עדנה ארבל, זכרי את אמנת הפליט" ו"בג"ץ, עשו צדק - פליטים הם לא פושעים", נכתב על חלק מהשלטים שנשאו.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אידריס שהגיע לפני שלוש שנים מאריתריאה: "אנחנו לא איום על עתיד מדינת ישראל ומתעללים בנו כאן. הפכו אותנו לעבריינים. אנחנו פליטים ולא מכירים בישראל בזכויות שלנו. אנחנו קוראים לממשלה לתת לנו להישאר עד שהמצב במדינות שלנו ישתפר. אין לנו כוונה להישאר לתמיד. אנחנו מבקשים מבית המשפט שיתן הוראה לסגור את בתי הכלא שאליהם שולחים את החברים שלנו".
נדין מסודן סיפר על חבריו שמוחזקים במתקן חולות בתנאים קשים, לדבריו: "אנשים נשלחים לשם בלי שימוע וזה לא חוקי. התנאים ההיגייניים שם גרועים, אנשים הופכים שם לחולים וגם האוכל מגיע באיחור ואינו מבושל. אנחנו פליטים ורוצים שיתייחסו אלינו כבני אדם, שיתנו לנו לצאת בלי לחתום כמו עבריינים ושהמדינה תבין שבמדינה שלנו יש מלחמה ובגלל זה אנחנו לא יכולים לחזור הביתה".
בחודש ספטמבר קבע הרכב מורחב של תשעת שופטי בג"ץ כי התיקון לחוק למניעת הסתננות, המאפשר להחזיק מסתננים במשמורת לתקופה של שלוש שנים, אינו חוקתי. על פי השופטים, בראשות נשיא בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס, נקבע פה אחד כי מדובר בתיקון הפוגע באופן שאינו מידתי בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. בעקבות פסילת החוק, נאלצה הכנסת להצביע על תיקון חדש לחוק.
הצעת החוק החדשה למניעת הסתננות קובעת כי תקופת הכליאה ללא משפט של מבקשי מקלט ומסתננים שייכנסו לישראל תקוצר לשנה. היא עברה בכנסת לפני שלושה חודשים ברוב של 30 בעד ו-15 נגד. היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, מתח ביקורת על החוק החלופי. אמנם ינון קבע כי החוק החדש "מאוזן ומידתי יותר" מהחוק המקורי שנפסל בבג"ץ בספטמבר, אך מנגד הציע גם לערוך בו תיקונים מהותיים והעלה ספקות רציניים לגבי מידת הסיכוי ששופטי בג"ץ ייתנו הכשרה לחוק החדש.
מעין רביד, פעילה חברתית מדרום תל אביב, פנתה לממשלה בדרישה לשנות את סדרי העדיפות. "אני גרה בנווה שאנן והמצב שם קשה מאוד, השכונה מוזנחת והתושבים סובלים. הסיפור של לתת לאדם אחד על חשבון אדם אחר לא יביא צדק לדרום תל אביב. צריך להשקיע בתשתיות ובחינוך ולא בהקמת בתי כלא באמצע המדבר". לדבריה, אחרי ההפגנה הקודמת שם שר הפנים גדעון סער תמונה שלה בפייסבוק ואמר שהיא מסיתה את המסתננים נגד המדינה ואני שמאל קיצוני, "הוא קיצוני, לא אני".
הרב חננאל רוזן, רב קהילת יקר תל אביב מצפון העיר, נשא דברים בהפגנה: "אנחנו מקווים שהערכים של חג הפסח המתקרב ישפיעו על החברה הישראלית לחשוב על פתרון יותר טוב. לשים אנשים בכלא זה פתרון רע מאוד. אני משער שמאוד רע באפריקה וברור שלא כולם יקבלו הכרה כפליטים וחבל שלא עושים בירור מקיף יותר".
Read this story in English