שתף קטע נבחר

חצי האי קרים: גם הטטרים רוצים עצמאות

לא רק רוסים ואוקראינים: המיעוט הטטרי בקרים התנגד לסיפוח לרוסיה, והיום אישרו את הצעתו של מנהיגם להקים אוטונומיה אתנית וטריטוריאלית

אם העימות בקרים לא היה מורכב ומסובך מספיק עד כה, המיעוט הטטרי בחצי האי הופך אותו לעוד יותר בעייתי. היום (שבת) החליטו נציגיהם של 300 אלף בני המיעוט הטטרי במועצה שלהם בקרים שהם רוצים אוטונומיה אתנית וטריטוריאלית.

 

 

הטטרים, המהווים פחות מ-15 אחוז מהאוכלוסייה בחצי האי, התנגדו לסיפוח לרוסיה שנעשה לפני כחודש, ועל כן החרימו את משאל העם. רוסיה ניסתה להפעיל עליהם לחץ להסיר את התנגדותם. 

 

צ'וברוב. רוצה אוטונומיה        (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צ'וברוב. רוצה אוטונומיה (צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אחרי החלטת הפרלמנט בקרים להצביע בעד הסיפוח, מנהיג המיעוט הטטרי, רפעת צ'וברוב, הגיב בחריפות: "אלה שהצביעו בעד הם משוגעים, ברור שהם מבצעים רצונות של אחרים". היום אמר צ'וברוב ל-200 נציגי המיעוט: "יש זמן בחייה של כל אומה שבו היא צריכה לקבל החלטות שיקבעו את עתידה. אני מבקש מכם להתחיל תהליך חוקי ופוליטי שמטרתו ליצור אוטונומיה אתנית וטריטוריאלית עבור הטטרים המתגוררים בקרים".

 

נציגי המיעוט שהתכנסו בחצ'יסראי - שהייתה עיר הבירה ההיסטורית של הטטרים - הצביעו בעד בקשתו של צ'וברוב, שהוסיף כי הוא מצפה שרוסיה ואוקראינה יגיבו לבקשה שלהם לאוטונומיה. צ'וברוב אמר השבוע כי ישקול לערוך משאל עם בקרב המיעוט הטטרי כדי לבחון אם ברצונו להשתייך לרוסיה או לאוקראינה.

 

ההחלטה התקבלה בנוכחותם של שני נציגים רוסים, מוסלמים אף הם, שנחשבים מקושרים מאוד לקרמלין. למרות ההתנגדות של הטטרים לסיפוח חצי האי, נראה שהבקשה שלהם כעת לאוטונומיה מעידה על כך שהם מוכנים לדון עם רוסיה על מעמדם וגם על עמדתם לגבי הסיפוח.

 

חלק מהנציגים במועצה גינו את ההצעה ואמרו שבקשה לאוטונומיה היא בגידה באוקראינה. אחרים טענו כי זה ימנע את גירושם. אלכסנדר אלייב, שגורש מקרים כשהיה בן 5 למרכז אסיה, הסביר: "אם היינו הרוב כאן, יכולנו לעשות משהו, אבל אנחנו לא, ועלינו להכיר במציאות הזאת".

 

הטטרים שלטו בחצי האי מהמאה ה-15, עד שנכבש במאה ה-18. במאי 1944, זמן קצר אחרי שהסובייטים גירשו את הצבא הנאצי מקרים, האשים סטלין את כל האוכלוסייה הטטרית בשיתוף פעולה עם היטלר, והורה לגרשם.

  

250 אלף הטטרים נשלחו ברכבות משא למרכז אסיה, שם יותר מ-40% מתו מרעב או ממחלות. בשנים שקדמו לפירוק הגוש הסובייטי ב-1991 החלו הטטרים לחזור לחצי האי קרים, שבהמשך הפך לחלק מאוקראינה. הם אימצו את מדינתם החדשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
צ'וברוב. רוצה אוטונומיה
צילום: EPA
צילום: EPA
מפגין אוקראיני
צילום: EPA
מומלצים