"ארה"ב: מו"מ, או שאבו מאזן יילך לאו"ם"
בעיצומם של המגעים הקדחתניים שנועדו למצוא פתרון למשבר שחרור האסירים בפעימה הרביעית מזהירים דיפלומטים אמריקנים בשיחה עם "וושינגטון פוסט" שארצות הברית לא תוכל למנוע ניסיונות לקדם את מעמד הפלסטינים באו"ם אם ייכשלו המאמצים לקידום המשא ומתן
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הצוות האמריקני בראשות מרטין אינדיק ממשיך לפעול באינטנסיביות מול ישראל והפלסטינים כדי להגיע לנוסחה שתאפשר את יישום הפעימה הרביעית וחידוש המשא ומתן. ברקע הדברים נמשכת מחאת המשפחות השכולות נגד שחרור האסירים. מול בית ראש הממשלה בירושלים מחו עשרות מפגינים נגד שחרור האסירים במסגרת הפעימה הרביעית. המפגינים, ובהם בני משפחות שכולות, שרו שירי זיכרון.
בכיר ברשות הפלסטינית, ג'יבריל רג'וב, אמר ל-AFP: "ישראל הודיעה לנו באמצעות ארה"ב שלא תפעל בהתאם להתחייבותה לשחרר את האסירים בפעימה הרביעית. הודענו למשפחות האסירים שהם לא ישוחררו. נעשים מאמצים לפתור את המשבר הזה". רגו'ב הוסיף: "זו סטירה בפניו של הממשל האמריקני", והוסיף כי הפלסטינים יחדשו את מאמציהם לזכות בהכרה כמדינה באו"ם. אם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן יסכים לעיכוב בשחרור, ייתכן שהוא יבקש מישראל ויתורים נוספים. הפלסטינים איימו להפסיק את המשא ומתן אם ישראל לא תשחרר את האסירים, שחלקם הורשעו בפשעי טרור נגד אזרחי ישראל. האמריקנים בראשות מזכיר המדינה ג'ון קרי מנסים למנוע זאת על-ידי השגת התחייבות מישראל לשחררם כמובטח או על-ידי גיבוש פשרה חדשה.
במאמר המערכת של "הניו יורק טיימס" נכתב כי על נתניהו ואבו מאזן "לחשוב היטב" לפני שהם מוותרים על ההזדמנות הזאת, משום שהם יישאו באשמה. אם הם לא יגיעו להסכמה על מסגרת למשא ומתן, קוראים עורכי העיתון לארה"ב לדבוק בעקרונותיה שלה, ובהם הצבת הגבולות בקווי 67' והכרה בירושלים כבירה של שתי המדינות.
"ישראל מוכנה לגמישות, צריך סבלנות"
האמריקנים דורשים גמישות מצד ישראל וכי הועלו כמה אפשרויות, ובהן שחרור "מחווה" של אסירים ותיקים מאוד, או כאלה שדומיהם שוחררו בעבר. לא ברור בכמה אסירים מדובר. בישראל בוחנים את ההצעות השונות ואומרים כי "הפלסטינים צריכים להמשיך את המשא ומתן אם הם רוצים שחרור אסירים. ישראל מוכנה לגמישות מסוימת כדי לאפשר לזה לקרות. צריך לחכות בסבלנות ולראות לאן זה הולך".
ישראל התחייבה לשחרר 104 אסירים שנכלאו לפני הסכמי אוסלו ב-1993. משוחררי הפעימה הרביעית הם הגרעין הקשה של האסירים, שכן רבים מהם הורשעו בפשעים חמורים. בישראל הזהירו כי פעימה זאת לא תצא לפועל אם הפלסטינים יסרבו להאריך את השיחות אחרי הדד-ליין ב-29 באפריל.
הבוקר דווח בעיתון "אל-חיאת" מפי דיפלומטים מערבים כי קרי מנסה להתגבר על המחלוקת סביב ההכרה בישראל כמדינה יהודית על-ידי שינוי ההגדרה ל"מולדת הלאומית של היהודים". בתמורה יצטרכו הפלסטינים להסכים כי הבירה הפלסטינית תקום בחלק ממזרח ירושלים ולא בכולה. לפי הדיווח, הפלסטינים מסרבים. שלשום אמר בכיר בפתח, חאזם אבו שנב, כי "ישראל תתחרט אם לא תוציא לפועל את הפעימה הרביעית כפי שנקבע, ויוסבו לה נזקים כבדים. התגובה הפלסטינית תהיה תקיפה אם ישראל תתנער מהמחויבות שלה בנושא". הוא הוסיף כי הפלסטינים ישתמשו בביטול השחרור כדי להטיל על ישראל את האחריות לכישלון המו"מ.
מתחילת המשא ומתן שוחררו כמעט 80 אסירים פלסטינים מימי טרום הסכם אוסלו בשלוש פעימות, לפי התחייבות שאושרה בממשלה ביולי. בפעימה האחרונה, לפי דרישת הפלסטינים, אמורים להשתחרר גם 14 מחבלים ערבים-ישראלים, אולם בירושלים מתעקשים שאין התחייבות כזו. בכירים בישראל וברשות אישרו לאחרונה כי ישראל מתנגדת לביצוע הפעימה הרביעית, כל עוד הרשות לא מתחייבת להאריך את המו"מ.
זאת ועוד, קרי אמר לאבו מאזן שנתניהו טוען שממשלתו תיפול אם תבוצע הפעימה הרביעית של שחרור האסירים, משום שכלולים בה 14 ערביי ישראל. בימים האחרונים שוחח קרי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וכן נפגש עם אבו מאזן. בשיחתם סירב אבו מאזן לפשרות בעניין השחרור, לדברי בכיר פלסטיני.
Read this story in English