שגריר איראן באו"ם - חוטף ממשבר בני הערובה
באיראן דווח כי הנשיא רוחאני מינה לתפקיד את חאמיד אבו-טאלבי, שהיה מעורב בהשתלטות על שגרירות ארה"ב ב-1979. "שימשתי כמתורגמן", טען
מינוי מעורר מחלוקת של איראן לנציג הבא שלה באו"ם: הנשיא חסן רוחאני מינה את חאמיד אבו-טאלבי לתפקיד השגריר הרפובליקה האיסלאמית הבא באומות המאוחדות. כך מסרו גורמים איראנים ומדבריהם דווח הלילה (יום א') ברשת "בלומברג" ובסוכנות הידיעות רויטרס. לאבו-טאלבי יש רקורד מפואר של תפקידים דיפלומטיים, אך הוא גם היה מעורב באירוע אחד שמשחיר וגורם לביקורת עזה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אבו-טאלבי היה אחד מאנשי המיליציה האיראנים שהשתלטו על השגרירות האמריקנית בטהרן בשנת 1979 למה שהפך למשבר בני ערובה שנמשך לא פחות מ-444 ימים. איראן כבר הגישה בקשה למחלקת המדינה האמריקנית להנפקת ויזה דיפלומטית עבור אבו-טאלבי בן ה-56, ששימש בעבר כשגריר האיראני בבלגיה ובאיטליה, ואמור להיכנס לתפקידו בחודש יולי.
ארצות הברית אמורה להנפיק את הוויזה לבעלי תפקיד באו"ם, שנחשב לאזור בינלאומי, גם אם מדובר בנציגים ממדינה שנחשבת לעוינת. ב"וושינגטון פוסט" דווח הלילה כי הבקשה לוויזה דיפלומטית עבור השגריר החדש הועברה לוושינגטון כבר לפני כמה חודשים, אך האמריקנים אינם ממהרים להנפיק אותה.
סגנית דוברת מחלקת המדינה, מארי הארף, סירבה להתייחס בתדרוך לעיתונאים על המקרה של אבו-טאלבי ואמרה רק: "כל אחד יכול להגיש בקשה לוויזה". גם דובר הנציגות האיראנית באו"ם סירב להגיב לדיווח.
יש לציין שעל דיפלומטים ממדינות שאין להן יחסים עם ארה"ב כדוגמת איראן, צפון קוריאה וקובה, אסור לנוע מעבר לרדיוס של 40 ק"מ מהעיר ניו יורק, שם ממוקם בניין האו"ם.
ברשת "בלומברג" דווח הלילה כי המחלוקת סביב המינוי עשויה להביא לדרישה בגבעת הקפיטול ומעבר לה, בפרט לאור קמפיין בחירות האמצע לקונגרס, לסרב לבקשת הוויזה האיראנית זאת בשל העובדה שאף אחד מהמעורבים בתפיסת השגרירות האמריקנית בטהרן לא קיבל אשרת כניסה לארה"ב.
גרי סיק, שכיהן במועצה לביטחון לאומי בתקופת משבר בני הערובה, הסביר כי כבר היו תקדימים בעבר שניתנו ויזות לאישים קצת יותר בעייתיים, בלשון המעטה. "כל מיני מנהיגים מקובה ומאפריקה שאפשר היה להאשימם בפשעים איומים ושהתנגדות למדיניות האמריקנית, קיבלו ויזות".
הדיפלומט האיראני עצמו מכחיש כי לקח חלק בהשתלטות על השגרירות שסימנה את פרוץ המהפכה האיסלאמית באיראן ועליית משטר האייתולות בראשותו של רוחאללה חומייני. "בכמה מקרים, החוטפים היו צריכים מתרגם ואני סייעתי", אמר אבו-טאלבי בראיון לעיתון איראני.
עם זאת, באתר המיליציה האיראנית שהוציאה לפועל את ההשתלטות על השגרירות עדיין מופיעה תמונתו של אבו-טאלבי. מוחמד חשמי, ממובילי הסטודנטים שפרצו למתחם בשנת 1979, סיפר בראיון כי אבו-טאלבי נשלח לאחר סיום המשבר לאלג'יריה על ידי משמרות המהפכה.
המצור על השגרירות האמריקנית בטהרן החל ב-1979 כשפעילים צעירים, רובם סטודנטים, הסתערו על השגרירות ולקחו בשבי 52 בני ערובה. הם החזיקו בהם במשך 444 יום, ודרשו מארה"ב למסור לידי השלטונות החדשים והאיסלאמיסטיים של איראן את השאה הפרסי שנמלט, ושאותו האשימו בהנהגת משטר דיכוי רודני במשך שנים.