לקראת פסח: אכיפה במאפיות לייצור מצות
מפקחי משרד הכלכלה בודקים בימים אלו את יישום הוראות בטיחות בעבודה במאפיות הפועלות באופן זמני לרגל חג הפסח. בבדיקה ראשונית של 10 מאפיות נמצאו ליקויים בכולן
מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה מבצע בימים אלו מבצעי פיקוח במאפיות לייצור מצות ועוגיות כשרות לחג הפסח. בביקורת ראשונית שנערכה כבר ב-10 מאפיות, התגלו בכולן ליקויים והוצאו דו"חות התראה לכל בעלי העסקים. מבצע האכיפה ימשיך עד תוך החג.
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
במינהל מצייינים כי מדי שנה נפתחות לקראת חג הפסח מאפיות רבות לייצור מצות, הפועלות במשך 4-3 חודשים בלבד כאשר העובדים בהן חשופים לסיכוני בטיחות שונים. בין אלו נמנים שימוש במכונות וכן בחשמל, בדלק ובגז ללא מיגון כנדרש בנהלים, סיכונים ביולוגיים, כימיים וארגונומיים, היעדר הכשרה מספקת, חוסר בניסיון מקצועי ועוד.
עד כה נמצאו במסגרת המבצע כ-30 ליקויים בכל המאפיות שנבדקו. בעלי העסקים שבהם נמצאים ליקויים מקבלים דו"חות המחייבים לתקן את הליקויים הללו בתוך 21 יום, אחרת יוצא להם צו סגירה והם עלולים לעמוד בפני הליכים משפטיים.
ורדה אדורארדס, מנהלת מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, מסרה כי "פעילות המאפיות הייעודיות לפסח מהווה אתגר ייחודי לפעילות מפקחי הבטיחות בעבודה, שכן חלק גדול מהעובדים במאפיות אלו הם עובדים בלתי-מקצועיים, זמניים ואף תלמידי ישיבות ומתנדבים, המועסקים רק לתקופה קצרה שלפני החג.
"העדר מיגון המכונות הינו הגורם המשמעותי והמוביל לתאונות העבודה והפגיעות בקרב העובדים, שמפעילים ומתחזקים את המכונות באופן לא מבוקר או שגוי. העובדים בענף זה מצויים לרוב במצב של לחץ, בשל הצורך לספק כמות גדולה של מוצרים בתוך פרק זמן קצר.
"לצערנו, חלק מהמקומות המדוברים אינם מוכרים כלל ולכן אינם מפוקחים, אלא לאחר התרחשות תאונת העבודה. כמו כן חלק גדול ממפעלים אלו פועלים ללא רישיון עסק. בעלי מקומות אלה והאנשים המפעילים אותם פועלים בניגוד לחוק ומסכנים העובדים והמתנדבים הפועלים בהם".