נחשפו לראשונה: אריחים ועצמות מטרבלינקה
מחקר ארכיאולוגי באזור מחנה ההשמדה במזרח פולין גילה לראשונה ראיות מוצקות לקיומם של תאי הגזים, שאותם ניסו הנאצים להסתיר. הראיות שנמצאו, אריחים ועצמות, מאששים את עדויות הניצולים, עדי הראייה והשומרים שנתפסו
עדויות ארכיאולוגיות השופכות אור על היקף ההרג במחנה ההשמדה טרבלינקה שבפולין התגלו במחקר שנערך באזור. המחקר תועד בתוכנית, "טרבלינקה: מכונת ההשמדה של היטלר", ששודרה אמש (שבת) בערוץ סמית'סוניאן, ובה הוצגו במהלך חפירות שקיימו החוקרים עצמות אדם ואריחים מתאי הגזים שבהם נספו הקורבנות.
עוד חדשות בעולם:
חמקן חדש? כלי טיס מסתורי נצפה בטקסס
היום האחרון בחיי, לפני שעליתי לטיסה 370
"הממד המוסרי של המחקר היה חשוב לי מאוד", סיפרה קרוליין סטורדי-קולס, ארכיאולוגית מאוניברסיטת סטדפורדשייר שהובילה את קבוצת הארכיאולוגים,לחדשות NBC.
צפו בחלק מהתוכנית:
מחנה טרבלינקה שבמזרח פולין, שבו נספו כ-900,000 קורבנות, ידוע לשמצה בדיוק כמו מחנות אושוויץ ודכאו, אולם הוא שונה מהם מבחינה אחת. אף אסיר לא שוחרר ממנו על ידי כוחות בעלות הברית ואין תמונות שיעידו על תאי הגזים שבהם נרצחו הקורבנות. הגרמנים הרסו את המחנה ב-1943, את הגופות קברו במקום מרוחק ובנו מעליו בית על משטח מוגבה. עדויות מניצולים ומשומרים שנתפסו הביאו לגילוי שבטרבלינקה היו שני מחנות, האחד מחנה עבודה והשני שעוצב להוביל אלפי קורבנות לתאי הגזים.
סטורדי-קולס ועמיתיהם קיבלו אישור מהרשויות בפולין וכן ממנהיגים יהודיים
לבצע חפירות באזור. "היו שאלות שרק דרך חפירות ארכיאולוגיות ניתן היה לענות עליהן", הסבירה. במהלך שש השנים האחרונות, הארכיאולוגים פיתחו מפות ממוחשבות של האזור באמצעות צילום, טכנולוגיית GPS, מכ"מים וטכנולוגיית סריקה בלייזר שידועה בשם "לידאר".
"בלי הטכנולוגיה הזו, לא הייתי יכולה לעשות את העבודה הזו", אמרה. "אף אחד לא רצה שהאדמה 'תופרע' ללא סיבה". בשלושה אתרים נפרדים, חפרו החוקרים ומצאו עצמות. חלק מהעצמות שנמצאו סיפקו הוכחה של סימני חיתוך - מה שאישש את עדויות עדי ראייה ושומרים כי הגופות בותרו לפני שנקברו. את העצמות שמצאו, הם קברו בחזרה באזור.
באתר אחר, מצאו הארכיאולוגים ראיה מוצקה נוספת - הלבנים של בית המרחץ שבו נספו עשרות אלפים. הם גילו את יסודות המבנה כמו גם אריחים צהובים שעליהם הייתה חותמת מגן דוד.