דו"ח האקלים מנבא: סכסוכים, רעב ושיטפונות
במסמך מפורט מאין כמוהו מתריע פאנל מדענים של האו"ם מפני תוצאות הרסניות של העלייה המתמדת בפליטות גזי החממה במאה הנוכחית: קונפליקטים, שיטפונות באירופה ובאסיה, מחסור במים ופגיעה קשה בחקלאות
עודף פליטות פחם לאטמוספירה יחזק את הסיכון לקונפליקט, רעב, שיטפונות והגירה במאה הנוכחית - כך מנבא היום (יום ב') צוות מומחים של האו"ם בדו"ח פורץ דרך שפורסם על השפעה של שינויי האקלים על כדור הארץ. "אם העולם לא יקצץ בזיהום האוויר של גזי החממה, הנזקים מההתחממות הגלובלית, שכבר מורגשים, יסתחררו וייצאו משליטה", כך אמר היום יו"ר הפאנל שכתב את הדו"ח, רג'נדרה פצ'וארי.
עוד חדשות בעולם:
פקיסטן: הנשיא לשעבר נאשם בבגידה חמורה
חילופי אש בגבול בין צפון לדרום קוריאה פריז: אנטי-רומנטיקניות נגד מנעולי האהבה
לפי הדו"ח, אם פליטת גזי החממה לא תפוקח - המחיר לכך יעמוד על טריליוני דולרים בנזקים לרכוש, למערכות אקולוגיות ולמימון הגנות מפני אקלים קיצוני. הדו"ח מציין גם את ההשפעה הקיימת של שינויי האקלים שתוגבר עם עליית הטמפרטורות. "עוצמות מתגברות של התחממות גלובלית יגדילו את ההיתכנות של השלכות חמורות, נרחבות ובלתי הפיכות", נכתב בתקציר הדו"ח - במסר תקיף למקבלי ההחלטות.
הדו"ח הוא הפרק השני של ההערכה החמישית של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים (IPCC), שהוקם ב-1988 כדי לספק הדרכה ניטרלית ומדעית לממשלות העולם. "מדובר במדריך לניהול שינויי האקלים, אך הוא גם מספק מסגרת עבודה להבנה ולהקניית דפוסי חשיבה להשלכות שינויי האקלים", אמר כריס פילד ממכון קרנגי והיו"ר המשותף של הפאנל שכתב את הדו"ח.
למסמך זה - שחולש על אלפי עמודים - יהיה אפקט פוליטי שיהדהד במשך שנים. המסמך החדש, שנחשף ביוקוהמה לאחר פגישות שארכו חמישה ימים, הוא האזהרה החריפה ביותר של פאנל המדענים מפני שינויי האקלים, וטומן בחובו את המידע המפורט ביותר על ההשפעות ברמות אזוריות.
פאנל המומחים הסתמך על התחזיות הקודמות שלהם לפיהן הטמפרטורות יעלו ב-4.8-0.3 מעלות צלזיוס במאה הנוכחית. זאת לעומת עלייה של 0.7 מעלות צלזיוס שנרשמה מאז המהפכה התעשייתית. לפי הדו"ח, גובה פני הים יעלה ב-82-26 סנטימטרים עד 2100. נציגי האו"ם הבטיחו לצמצם עד 2015 את היקף ההתחממות ל-C 2.
סיכון ביטחוני
לפי הדו"ח, אפקט ההתחממות יוגבר עם כל מעלה שתעלה, ומעבר לרמת 4 C ההשפעה תהיה הרסנית. שינויי האקלים יגרמו לזעזועים פנימיים ולסכסוכים, הזהירו בדו"ח. המדענים מתריעים מפני הגירה מאזורים חדשים שלא יוכלו להיות מיושבים בשל מחסור במזון ובמים. "ישנם הרבה דברים שגורמים לבני אדם לחוש פגיעים, אך אם משלבים בין גורמים אלה להלם אקלימי - ההשלכות לכך יהיו קשות", נאמר בדו"ח.
דפוסי גשמים יופרעו ויביאו לסיכוי גבוה של שיטפונות במיוחד באירופה ובאסיה - כמו גם סיכון לבצורת מוגברת שתוסיף לבעיית המים באזורים מאוכלסים. כמובן, בעיה זו תשליך על החקלאות: יבולי חיטה, אורז ותירס יצטמצמו, בעוד הדרישה להם תגבר בשל הגידול באוכלוסייה.
שינויי האקלים ישפיעו גם על הבריאות - באמצעות התפשטות יתושים ומחלות המועברות במים
ובגלל גלי חום. צמחים וזני בעלי חיים פגיעים, במיוחד שוניות אלמוגים שבריריות ומערכות אקולוגיות באזור הארקטי, עשויים להימחק.
לפי הדו"ח, הסכנה יכולה להצטמצם, במיוחד לתושבים שיחיו על כדור הארץ עד סוף המאה, אם פליטות הגז יקוצצו בחדות. אם לא, מדינות יהיו חייבות להאיץ את ההגנות שלהן מפני שינויי האקלים.
המסמך מציין כי מדינות עניות וטרופיות ייפגעו באופן קשה יותר ממדינות עשירות באזורים של טמפרטורות קיצוניות. אולם רבים מהצעדים לצמצום השינויים באקלים הם קלים וזולים, בהם חיסכון במים ומניעת התיישבות באזורים שעשויים להיפגע מאירועי מזג אוויר חריפים.