שתף קטע נבחר

דילמת הסטודנטים הזרים: אוכל או ספרים

בהחלטה אחת להשעות מתן הלוואות מחיה לאלפי סטודנטים, גזרה ממשלת בריטניה עונש כבד על מעוטי יכולת מבולגריה ורומניה שלומדים בממלכה. "אפליה שנובעת משיקולים פוליטיים ערב הבחירות לפרלמנט האירופי"

בלונדון הייאוש לא נעשה יותר נוח: בזמן שהם נאלצים לבחור בין אוכל לבין קניית ספרים, סטודנטים מבולגריה ומרומניה שלומדים בבריטניה תוקפים את החלטת הממשלה בלונדון להשעות את עורק החיים הפיננסי שלהם.

 

עוד חדשות בעולם :

פשט מדים ועלה על טרנינג: חיי האזרח סיסי

מדענית התאבדה כי הניסויים במעבדה נכשלו

בולדוזר טורקי. ארדואן לא עוצר באדום

חנוט מחמד: החתולים של המצרים העתיקים

 

בחודש נובמבר הכריזה בריטניה כי היא משעה מתן הלוואות מחיה לכ-7,500 סטודנטים מבולגריה ורומניה. בהחלטתה נמסר כי בשנה החולפת נרשמה "עלייה משמעותית" ברישום משתי המדינות העניות ביותר שחברות באיחוד האירופי, גוש שבו חברות 28 מדינות.

 

חייבת לחברים 600 ליש"ט. מיגלנה זאשבה מבולגריה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חייבת לחברים 600 ליש"ט. מיגלנה זאשבה מבולגריה (צילום: AFP)

"אני ממש עצובה, אני בונה על הכסף כדי ללכת לאוניברסיטה", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית סטאנימירה קארייבנסקה, סטודנטית לניהול סביבתי באוניברסיטת קינגסטון בדרום לונדון. קארייבנסקה, ילידת בולגריה, נמצאת בצרה אחרי שהוקפאה הלוואה שהייתה אמורה לקבל בסך 2,100 ליש"ט (3,515 דולר) לשלושה חודשים.

 

נעדרה מהרצאות: "לא יכולתי לשלם לאוטובוס"

"נאלצתי לפספס כמה הרצאות משום שלא יכולתי לשלם את הנסיעות ברכבת ובאוטובוס", אמרה הסטודנטית בת ה-19 שמתקשה להבין מדוע לא עמדה בקריטריונים אחרי שגרה בבריטניה במשך שבע שנים. כמו סטודנטים אחרים במעמדה, קארייבנסקה מאמינה שהיא משלמת את המחיר עבור החלטה "מפלה" שהתקבלה על ידי ממשלה שלהוטה להצטייר כקשוחה בסוגיית ההגירה לפני הבחירות לפרלמנט האירופי בחודש מאי.

 

שרי הממשלה החליטו לכלול בהחלטה שלהם סטודנטים מכל מדינות האיחוד האירופי והיא נוגעת לאזרחים זרים שנרשמו למוסדות לימוד פרטיים. אולם בכל מקרה, סטודנטים מרומניה ומבולגריה הם הנפגעים העיקריים מהחלטת הממשלה בלונדון בלי קשר למוסד שבו הם לומדים.

 

"לבולגרים ולרומנים יש זכות לחינוך" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לבולגרים ולרומנים יש זכות לחינוך"(צילום: AFP)
ממשלת בריטניה אמרה שמדובר ב"אמצעי זהירות" שייוותר על כנו בזמן שאלה שמושפעים ממנו יוכיחו את זכאותם להלוואות מסוג זה. המימון הממשלתי ניתן רק לסטודנטים שחיים בבריטניה במשך לפחות שלוש שנים, והם מצדם חייבים להחזיר את ההלוואה שקיבלו ברגע שהם נכנסים למעגל העבודה בתום סיום לימודיהם.

 

שורדת בקושי בזכות עזרה מחברים

מיגלנה זאשבה איבדה בחודש ינואר הלוואת מחיה חודשית על סך 500 ליש"ט. הצעירה בת ה-23 מבולגריה הגיעה לבריטניה בשנת 2010 לאחר שעבדה בשורה של עבודות לא מתגמלות מבחינת שכר כמו קטיפת פירות וניקיון כדי לגמור את החודש. כעת היא מבלה את זמנה בהמצאת תלושי שכר, תיעוד תשלומי מס והצהרות בנקאיות לרשויות כדי להוכיח שהיא חיה בבריטניה בשלוש השנים האחרונות ושכן היא זכאית לקבל הלוואה. "אמרתי להם 'אתם צוחקים עליי?'. הם אמרו לי שזה לא מספיק", היא התלוננה.

 

זאשבה עובדת כפקידת קבלה במכון כושר והוסיפה לעצמה עוד שעות עבודה כדי לשמור על ראשה מעל המים מבחינה פיננסית. אולם, היא חוששת שהיא נלחמת בקרב אבוד מראש. "בנקודה מסוימת, הייתי צריכה לבחור בין אוכל לבין תחבורה", היא אמרה. בינתיים, זאשבה שורדת הודות לרצונם הטוב של חברים, שלהם היא כבר חייבת 600 ליש"ט, והיא נעצבת מהעובדה שאינה יכולה לשלוח עוד מדי חודש 100 ליש"ט לבולגריה כדי לסייע להוריה בבית.

 

רומניה היא אחת משתי המדינות העניות באיחוד האירופי. בני רומה צוענים בבוקרשט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רומניה היא אחת משתי המדינות העניות באיחוד האירופי. בני רומה צוענים בבוקרשט(צילום: AFP)
ליליאנה גאבור, סטודנטית מרומניה במכללה הפרטית ICON, אמרה שהיא מאמינה שהקיצוצים נועדו להרתיע סטודנטים מהמשך לימודיהם. "אני לא חושבת שהם רוצים אותנו", היא אמרה.

 

החלטת ממשלה בעיתוי מוזר

בחודש פברואר ביקשה הממשלה בבוקרשט מהנציבות האירופית "הבהרה" בשאלה אם החלטת הממשלה הבריטית עומדת בקנה אחד עם חוקי האיחוד האירופי ורמזה שמדובר בצעד מפלה נגד אזרחי רומניה.

 

לאנדריי לואן סטאן, ראש השלוחה הבריטית של ליגת הסטודנטים הרומנים בחו"ל, אין ספק בכך שסטודנטים מהמדינה שלו ומבולגריה מופלים. לדבריו, "לונדון פוגעת רק בסטודנטים רומנים ובולגרים מתוך 28 לאומים. העיתוי חשוד". הוא ציין שהכרזת הממשלה הבריטית התקבלה חודשיים לפני שהוסרו הגבלות על אזרחים רומנים ובולגרים שעובדים בממלכה המאוחדת, צעד שהעלה בבריטניה חששות מגל גדול של מהגרים חדשים שיזרום לתוך בריטניה.

 

מדיניות מפלה? ראש ממשלת בריטניה קמרון (צילום: AP) (צילום: AP)
מדיניות מפלה? ראש ממשלת בריטניה קמרון(צילום: AP)

אף שחששות אלה נראים עד כה מופרכים, סוגיית ההגירה תהפוך לסוגיה מרכזית בבחירות לפרלמנט האירופי בחודש מאי וכמובן גם בבחירות הכלליות בבריטניה שייערכו בשנה הבאה.

 

גאבור מרומניה, שנאבקת להמשיך את לימודיה בשעה שהיא מתמודדת גם עם עובדת היותה אם חד-הורית לילד בן 9, הצליחה לשכנע את הרשויות הבריטיות שהיא זכאית להלוואה בסף 3,000 ליש"ט. אולם היא עדיין חוששת ואומרת: "אני פוחדת שהם יקפיאו לי שוב את החשבון".

 

מזלה של זאשבה פחות שיחק לה אחרי שלא קיבלה את הלוואת המחיה בסך 2,000 ליש"ט שהייתה אמורה להיכנס לחשבונה בסוף חודש פברואר. "אני לא מתמודדת עם זה בכלל. אינני יכולה לבקש מחבריי עוד כסף. בסוף החודש מתוכננת לי נסיעת שטח חשובה מאוד ללימודים", היא אמרה. "אני זקוקה לבגדים מיוחדים שעמידים בפני מים. אם לא אוכל לשלם עבורם לא אוכל לצאת לנסיעת השטח וכל השנה תרד לטימיון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מנסה לגמור את החודש. מיגלנה זאשבה מבולגריה
צילום: AFP
מומלצים