שתף קטע נבחר

 

תקדים: חוק הירושה לניצולות שואה לסביות

כשא' הלכה לעולמה בגיל 80, זוגתה ר' הייתה בטוחה שהיא היורשת החוקית גם בהיעדר צוואה. אך כשהיא נפטרה והשאירה רכושן לשכנה, התגלתה בעיה משפטית

א' ו-ר' עשו כרצונן בכל שנות חייהן: מהיום שהכירו בילדותן בבלארוס הן לא הסתירו את אהבתן, וגם לאחר ששרדו את רדיפת היהודים באירופה ועלו לישראל, הן המשיכו בחייהן המשותפים בדירה קטנה בקריית גת. אולם דווקא לאחר מותן התגלה מכשול שהפריע למימוש צוואתן האחרונה.

 

עוד עדכונים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ר', שהלכה לעולמה אחרי זוגתה ב-2005, הורישה את רכושן המשותף לשכנה שסעדה אותן בשנותיהן האחרונות, אולם זו התקשתה לממש את העיזבון שכן חוק הירושה חל רק על זוגות נשואים או בני משפחה, ולא על זוג נשים לסביות. רק בשבוע שעבר הכיר בית המשפט בשתיים כידועות בציבור וסלל את הדרך למימוש הצוואה.

 

א' ו-ר' הכירו כילדות קטנות בבית יתומים בבלארוס ומאז לא נפרדו. גם כשהחלה השמדת היהודים באירופה, הצליחו השתיים להישאר יחדיו ולשרוד. ב-1959 הן עלו למדינת ישראל לבדן, ללא כל קרובי משפחה. מאז הן חיו בקריית גת, ומעולם לא התכחשו לאהבתן הגדולה או הסתירו אותה.

 

בשנת 2000 נפטרה א' בגיל 80, ומצבה של זוגתה ר' שנותרה לבדה בעולם החל להידרדר. במשך כל שנותיהן האחרונות סעדה אותן שכנה טובת לב שסייעה להן בכול ללא תמורה, ובימיה האחרונים כתבה ר' צוואה שבה הורישה לשכנה המסורה את כל רכושה ואת רכוש בת זוגה - מתוך מחשבה שהיא ירשה אותה לאחר מותה, אף שזו לא השאירה צוואה משלה. בשנת 2005 הלכה ר' לעולמה.

 

השכנה פנתה אז לבית המשפט לענייני משפחה בקריית גת, באמצעות עורכות הדין לידר פלג ומיכל אופיר, בבקשה לממש את העיזבון. אולם בבית המשפט מצאו עצמם מתמודדים עם סוגיה משפטית מורכבת, שכן חוק הירושה לא מתייחס לבני זוג מאותו המין. במשך תקופה ארוכה, לבקשת בית המשפט, נערכו חיפושים אחר קרובי משפחה שאולי

נותרו לשתי הנשים, אך לא נמצאו כאלה בכל העולם.

 

העותרת נאלצה למעשה להוכיח כי א' ו-ר' היו ידועות בציבור לאחר מותן, ולשם כן העידו במשפט שכנים של בנות הזוג שסיפרו על הקשר בין השתיים ועל כך שחיו כזוג אוהבים לכל דבר. כמו כן, פרקליטותיה ציינו בבית המשפט כי השתיים חלקו דירה משותפת שהייתה רשומה על שתיהן וגם רכוש נוסף. כל זאת הביא את בית המשפט לקבוע כי למרות שהן כבר לא בחיים, רכושה של א' יעבור לרשותה של ר' ומשם, לפי הצוואה, לחברתן הקרובה.

 

"לראשונה בישראל הורחבה תחולתו של חוק הירושה והכירו בישראל בשתי בנות זוג כידועות בציבור, באופן שאפשר לאחת לרשת את רעותה", ציינה עו"ד פלג. "יש בפסק הדין כדי להשפיע באופן מיידי על בני זוג מאותו המין ועל סוגיות רבות נוספות הנוגעות למשפחות חד מיניות בישראל".

 

המידע הראשוני הגיע באימייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: jupiter
אילוסטרציה
צילום: jupiter
צילום: מלכה ווינברג
עו"ד מיכל אופיר
צילום: מלכה ווינברג
צילום: מלכה ווינברג
עו"ד לידר פלג
צילום: מלכה ווינברג
מומלצים