לירידה במשקל והגנה ממחלות: 5 מזונות על מומלצים
לחיזוק מערכת החיסון, למניעת אלרגיה עונתית, לשמירה על רמות כולסטרול תקינות ולהגנה מפני סרטן. דיאטנית מסבירה איזה 5 מזונות על בריאים עבורנו ואיך נוכל לשלב אותם בתפריט היומי
האביב היא תקופה נהדרת של צמיחה, פריחה ותחושה של התחדשות. עם זאת, תקופת האביב מביאה איתה גם עלייה באלרגיות העונתיות עם פריחת הפרחים, שינויי מזג האוויר ואף תחושה מלחיצה שהגיע הזמן לעשות שינוי עם הק"ג העודפים שהצטברו בחודשים החורפיים.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
כן, אי אפשר להמשיך להסתיר אותם מתחת לבגדים הארוכים והגיע הזמן לעשות שינויים בתחום הגזרה. איזה מאכלים יכולים לעזור לנו לעבור בצורה הכי טובה את תקופת האביב, יחזקו את מערכת החיסון שלנו, ישפרו את הבריאות ויסייעו לירידה במשקל?
המזונות הבריאים
דיאטה בריאה: 10 'מזונות העל' שיסייעו לכם לרזות
10 מזונות שמאטים הזדקנות התאים בגוף
לחיזוק העצם: 10 מזונות עשירים בוויטמין D וסידן
1. גוג'י ברי
פרי ה- Goji Berrie מקורו מסין והוא נחשב לפרי חשוב מאד ברפואה הסינית במשך אלפי שנים. ה- Goji Berrie מכיל ויטמינים רבים מקבוצת B וויטמין C. כמו כן מכיל מינרלים חיוניים וחומרים ממשפחת הקרטנואידים (למשל הבטא-קרוטאן) שנחשבים נוגדי חמצון חזקים במיוחד וחשובים לחיזוק מערכת החיסון ולשיפור הראייה.
עוד תכונות בריאותיות שמייחסים ל-Goji Berrie במסגרת הרפואה הסינית הן טיפול בנושא של פוריות, חיזוק/שיפוק מחזור הדם, העלאת החיונית ותחושת האנרגיה בגוף, ואף יכולת לתרום להארכת תוחלת החיים.
בצורתו הטבעית ה-Goji Berrie נראה כמו צימוק אדמדם עם מתיקות נעימה, לא חזקה מדי ומרקם קשיח. כאשר משלבים אותו בתוך נוזלים אחרים הוא סופג אותם ועוצמת המתיקות שלו אף עולה.
איך לשלב? שלבו את ה- Goji Berries בתוך תבשילים כמו בעת הכנת אורז, קינואה, פשטידות ועוד. אפשר לזרוק כמה פירות של Goji Berrie בתוך כוס תה ולאכול אותם בכפית בסיום השתייה, כאשר הם מתנפחים ומתוקים במיוחד. כמובן אפשר לנשנש אותם ישר מהשקית בצורתם הטבעית למי שאוהב את הטעם והמרקם המיוחד שלהם.
ברוקולי
הברוקולי מגיע ממשפחה מפוארת של ירקות עשירים בנוגדי חמצון "משפחת המצליבים". הכמות הגבוהה של נוגדי החמצון שיש בברוקלי נחשבת לאחת הדרכים החשובות הטעימות להגן על הגוף כנגד סוגים שונים של סרטן, שבץ, מחלות לב ואף לשפר ולהיטיב את בריאות העור (חשוב במיוחד למי שסובל מאד מגירודים וגירויים בעור בחודשי האביב והפריחה).
הברוקולי מכיל ויטמין A, ויטמין E, ברזל ונוגד חמצון חשוב בשם "לוטאין". הלוטאין חושב במיוחד להאטה של תהליכי הזדקנות העור, ואף חשוב מאד לבריאות העיניים.
איך לשלב? הברוקלי משתלב נהדר בכל כך הרבה מאכלים: פשטידות, קישים, מרקים, אנטי-פסטי, ואפילו בצורתו הטרייה לנשנוש במשך היום לצד עגבניות השרי, מקלות הגזר והגמבות המתוקות. שלבו אותו לפחות 3 פעמים בשבוע בצורה מגוונת ובריאה במסגרת התזונה.
3. יוגורט
מבין מוצרי החלב היוגורט נחשב למזון עשיר במיוחד ביתרונות תזונתיים וטוב לבריאות. היוגורט בעל החמוציות המוכרת מספק לגוף חלבון, ויטמינים, מינרלים חיוניים וחיידקים פרוביוטיים המחזקים את פלורת ה"חיידקים הטובים" במעי ומסייעים לחיזוק תפקוד מערכת העיכול ואף תורמים להגנה הטבעית של הגוף כנגד טפילים, חיידקים ווירוסים.
היוגורט נחשב למזון קל לעיכול בשל פירוק של מרבית הלקטוז (סוכר החלב) הנמצא בו במסגרת תהליכי התסיסה של היוגורט. את היוגורט ממליצים לשלב לשיפור מראה העור במסגרת מסכות לפנים ולאברי גוף שונים, והוא אף ידוע בחשיבותו למתן הגנה טבעית בעת טיפול בבעיות של פטריות באזורים נשיים.
איך לשלב? לא משנה אם זה בבוקר, בערב או כארוחת ביניים. שלבו את היוגורט כמנה טעימה ומרעננת בכל שלב של היום. אפשר להוסיף פירות טריים, גרנולה, גרעינים, אגוזים. הכל מתקבל בברכה ותורם לטעם ולשיפור ההרגשה.
צ'יה
זרעוני הצ'יה הם אחד מהמאכלים העתיקים ביותר שמוכרים ומוגדרים כ"super-food". לפי המקורות, הצ'יה היה חלק בלתי נפרד מהמזון של המאיה והאצטקים בדרום אמריקה. היתרונות של זירעוני הצ'יה נעוצים בתכולת החלבון, הסיבים התזונתיים ובמיוחד חומצות השומן החיוניות (אומגה 3, 6, ו-9).
היחס בין חומצות השומן החיוניות בזירעונים הוא לטובת חומצת אומגה 3 החיונית מאד לתזונתנו. לפי מחקרים, לשילוב קבוע של זרעי הצ'יה בתזונה יש השפעה מיטבה על סה"כ הכולסטרול בדם ועל ה- LDL, HDL, TG. כמו כן, נמצא במחקרים כי לצ'יה יש השפעה מיטבה במקרים של אלרגיות, הפרעות הורמונאליות, סרטן ועוד.
איך לשלב? כפית של צ'יה תשתלב נהדר בתוך יוגורט, כוס חלב (ניתן לשלב גם בחלב שקדים/סויה/אורז). אפשר לשלב את הצ'יה בתוך פשטידות ומאפים. 2 כפיות ביום בתוך המזון הן דרך נהדרת, בריאה וטעימה לשלב את הצ'יה בתפריט האישי.
תה ירוק
לתה ירוק יש יתרונות בריאותיים רבים, במיוחד בתחום ההגנה מפני סוגים שונים של סרטן, מחלות לב, מחלות כבד. התה הירוק אף נמצא כמשפר התאוששות מאימונים אצל ספורטאים ומעלה את כמות נוגדי החמצון בדמם בעת שתיה קבועה של תה ירוק. לפי הרפואה הסינית התה הירוק מנקה את הדם והגוף מרעלים ומטהר אותו.
על סמך מחקרים נמצא כי החומרים הפעילים בתה הירוק שנמצאו חשובים מבחינת הבריאות הם הפוליפנולים מהסוג קאטצ'נים: גאלוקטצ'ין (GC), אפיגלוקטצ'ין (EGC),אפיקטצ'ין (EC), אפיגלוקטצ'ין- גלט (ECGC). כמוכן ישנם בתה הירוק שמנים בעלי יכולת חיטוי.
בשל התכולה הגבוהה של החומרים נוגדי החמצון בתה הירוק, מחקרים שנערכו בתנאי מהעבדה מצאו כי לתה הירוק יש יכולת נוגדת חמצון גבוהה יותר מאשר של ויטמינים נוגדי חמצון (למשל בהשוואה לויטמין C ולויטמין E).
בשנים האחרונות אף נאספים מחקרים עדכנים המצביעים על חשיבות התה הירוק בהקשר לשיפור תהליך הירידה במשקל בצורה בריאה לאורך זמן.
איך לשלב? הקפידו על שילוב קבוע של 2-3 כוסות תה ירוק ביום. למרות שרבים מקשרים את התה הירוק החם לימי החורף הקרים, העלאת חשיבות השתיה בכלל ובמיוחד באביב היא דרך נהדרת לשלב את התה הירוק בלו"ז.
אפשר לשתות את התה חם או קר וההמלצה האישית שלי היא להכין קנקן תה קר, להציב על השולחן ולעודד את הילדים לשתות במהלך אחרי הצהרים במקום מיצים מתוקים.