שתף קטע נבחר

מהומה בדיון בחוק המסתננים: "תעופו מפה"

הרכב מורחב של תשעה שופטים דן בבג"ץ בעתירה שמבקשת לבטל את חוק המסתננים החדש. תושבי דרום תל אביב קיללו את המסתננים ואחת מהם קראה לעברם: "בואו תאנסו אותי". השופט פוגלמן: "יש מחלוקת על מידתיות החוק"

מהומה מחוץ לבית המשפט העליון: עשרות תושבי דרום תל אביב, שנכחו הבוקר (יום ג') בדיון בבג"ץ בעתירה שמבקשת לפסול את חוק המסתננים החדש, הטיחו מחוץ לאולם הדיונים ביטויים קשים כלפי מבקשי המקלט וקראו להם לעזוב את שכונותיהם. הדיון בהרכב מורחב של תשעה שופטים נערך בעקבות עתירה של ארגוני זכויות אדם לבטל את התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות שאושר בכנסת בדצמבר.

 

 

לפי התיקון החדש, תקופת הכליאה ללא משפט של מבקשי מקלט ומסתננים שייכנסו לישראל תעמוד על שנה. תושבי דרום תל אביב שהגיעו לדיון, שרו את התקווה, קיללו את המסתננים וקראו לעברם: "נמאס לנו להיות בכלא בשכונה שלנו, תעופו מפה". אישה מבוגרת, שסיפרה כי באחרונה נחטפה ממנה עגלת קניות, קראה לעבר המסתננים: "בואו תאנסו אותי". אחרים קראו: "אנחנו הפליטים האמיתיים בשכונות שלנו".

 

בעתירה לבג"ץ, טוענים ארגוני זכויות האדם כי התיקון החדש מחריף למעשה את יחס המדינה למבקשי המקלט בהפעלתו של "מתקן שהייה" שמשמש לטענתם כלא לכל דבר.

 

מהומה בבית המשפט, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מהומה בבית המשפט, היום(צילום: גיל יוחנן)

ביטויים קשים הושמעו כלפי מבקשי המקלט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ביטויים קשים הושמעו כלפי מבקשי המקלט(צילום: גיל יוחנן)

החוק שגיבשה הממשלה הוחלף בחוק המקורי בנושא שנפסל בבג"ץ בספטמבר בשנה שעברה. הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ קבע אז בצעד נדיר כי החוק המקורי, שביקש להחזיק מסתננים במשמורת של שלוש שנים, אינו חוקתי. השופטים קבעו אז כי מדובר בהסדר שפוגע באופן שאינו מידתי בזכות החוקתית לחירות הקבועה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

 

בארגונים שעתרו לבג"ץ טוענים כי החוק החדש אינו עומד בעקרונות שקבעו בג"ץ לאחר ביטול החוק המקורי וכי מטרתו ללחוץ על מבקשי המקלט כדי שיעזבו את ישראל. "בסופו של דבר החוק הזה נועד לעודד אנשים שיש להם הגנה קבוצתית לעזוב את מדינת ישראל 'מרצונם'. מדינת ישראל לא יכולה לגרש אותם, אז היא אומרת 'נלחץ עליהם מספיק חזק והם ילכו'", אמר בדיון עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח.

 

המדינה: "יש בחוק איזון מיטבי" 

המדינה טענה מנגד כי החוק החדש הוא חוקתי ומידתי. "יש בו איזון מיטבי בין האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל ובין זכויותיהם של אזרחיה ותושביה, לבין האינטרסים והזכויות של עשרות אלפים מתושבי אפריקה

אשר הסתננו לישראל בשנים האחרונות", אמרה נציגת המדינה עו"ד יוכי גנסין.

 

נציגת המדינה אף הזהירה בדיון כי ביטול החוק יביא לגל הסתננות. לדבריה, "רובם הגדול אינם פליטי חרב. התפישה של מדינת ישראל היא שהיא איננה יכולה להכיל את התופעה ושהמשמעות של נרמול היא תמריץ להגעה של עשרות ומאות אלפי אנשים מאפריקה". השופט עוזי פוגלמן העיר: "יש הרבה שאלות שנויות במחלוקת שקשורות למידתיות החוק למניעת הסתננות".

 

היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, מתח ביקורת לפני אישור החוק החלופי. הוא אמנם קבע כי החוק החדש "מאוזן ומידתי יותר" מהחוק המקורי שנפסל בבג"ץ בספטמבר, אך מנגד הציע גם לערוך בו תיקונים מהותיים והעלה ספקות רציניים לגבי מידת הסיכוי ששופטי בג"ץ ייתנו הכשרה לחוק החדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מתיחות בבית המשפט, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים