איזה סוג של מנהלים אתם? בחנו את עצמכם
יש מנהלים שאוהבים דוחות מפורטים, שמים דגש על עובדות ונותנים פתרונות פרקטיים. אחרים רואים את התמונה הכללית, שופעים ברעיונות יצירתיים ומחוברים למהות ולחזון. לאיזה סוג אתם משתייכים? בחנו את עצמכם - כתבה ראשונה בסדרה
מנהלים? נסו את התרגיל הבא: כתבו את כתובתכם ביד הדומיננטית שלכם. כעת, נסו לעשות זאת ביד השנייה. ההרגשה שונה? הכתיבה אוטומטית או דורשת ריכוז? מהירה או איטית? טבעית או מאולצת? נינוחה או דורשת מאמץ? אם תתאמנו - תוכלו להשתפר ביד הלא-דומיננטית? האם הכתיבה ביד הדומיננטית תהיה לרוב טבעית יותר?
- עובדים ממורמרים - סכנה לקיומו של העסק עובדים הם לא רובוטים - תשקיעו בהם
- המתח בעבודה הפך למגיפה: כך תתמודדו
מנהל אחד "כותב ביד ימין" - הוא אוהב להתייעץ עם אנשים רבים, מעדיף סיעור מוחות בצוות, מרבה לשתף את מה שהוא חושב. מנהל אחר הוא הפוך, "כותב ביד שמאל" - צריך להיות לבד על מנת להיות חד מחשבה ופורה ברעיונות, משתף מעט ממה שעובר לו בראש ולא מרבה להתייעץ עם אנשים סביבו. לא רק ששני אלה שונים זה מזה, הם גם מתקשים להבין אחד את השני. אם אתה "ימני" אתה לא מבין איך אפשר לכתוב ביד שמאל ולהיפך. ההרגשה היא שזה בלתי אפשרי, לא נוח, מאולץ - אבל בתפקידים ניהוליים אין לנו ברירה אלא להשתמש בשתי הידיים.
4 סוגי טיפוסים
מודל אמריקאי הנקרא Myers-Briggs Type Indicator) MBTI) ממפה ארבעה צירי התנהגות בחיינו, ומאפשר לזהות איזה טיפוס אנחנו על כל אחד מהצירים, "ימני" או "שמאלי".
- טיפוסים I או Extravert or Introvert) E) - מתארים את האופן בו אנשים יוצרים קשר עם העולם.
- טיפוסיםF או Thinker or Feeler) T) - מתארים את האופן בו אנשים מקבלים החלטות.
- טיפוסים P או Judger or Perceiver) J) - מתארים את האופן בו אנשים נוטים לנווט את חייהם ולארגן את סביבתם.
אלו הם רק תיאורים פשוטים של הטיפוסים. בכתבה זו נתמקד בהבנת הציר הראשון בלבד - איך אנו אוספים מידע בכל רגע ורגע. לא תאמינו עד כמה זה משפיע על אופן הניהול שלנו. בכתבות הבאות נגלה איך מנהלים מקבלים החלטות וכיצד הם נוטים לתכנן את הפעולות.
בחנו את עצמכם
מה יותר חשוב לכם, היער או העצים? במה אתם עסוקים יותר, בחלומות על העתיד או בכאן ועכשיו? האם אתם מנהלים על פי נתונים? האם הנכם שופעים ברעיונות לפיתוח העסק? עד כמה אתם אוהבים לעבוד לפי תכנית עבודה שנתית וחודשית? מתרגשים באמת ממהות החזון? מדדים ומספרים "עושים לכם את זה"? תלוי מה אתם רואים בתמונה הבאה - הסתכלו בתמונה ותארו במשך 30 שניות ברצף, בכתב או בעל פה, מה אתם רואים.
הדרך שבה אנשים אוספים אינפורמציה היא אחד הצירים מתוך ארבעה, שניתן למפות ולסווג על פי מודל ה MBTI - חלקנו אוספים אינפורמציה בצורה סנסורית וחלקנו בצורה אינטואיטיבית. אין טובים יותר. מנהל עם נטייה ברורה ל-sensing מרגיש נוח וטבעי לנהל על פי נתונים, אוהב דוחות מפורטים לפרטי פרטים, שם דגש על עובדות, ביצועיסט ונותן פתרונות פרקטיים. מנהל עם נטייה ברורה ל-Intuitive יראה את התמונה הכללית, ידע להבדיל בין עיקר לטפל, יהיה שופע ברעיונות יצירתיים ומחובר למהות ולחזון.
כך למשל, אורן מנהל בעל נטייה ל-sensing, תיאר את התמונה כך: "בחור נוסע על וספה. נראה מבסוט. לובש חליפה כחולה עם פסים לבנים, עניבה אפורה, משקפי שמש שחורות, ללא קסדה. שיער מסורק היטב עם שביל בצד. לגבר חיוך "מאוזן לאוזן", קצת מגוחך. וספה קלאסית בצבע בז', בקדימה שלה פנס אמצעי עגול ומעליו לוח שעונים שניתן לראות רק את האחורה שלו. שתי מראות צד יוצאות ממרכז הכידון לצידי הרוכב".
שרון, גם היא היא בעלת נטייה ל-sensing, תיארה את התמונה כך: "בחור בן 40 בערך, לבוש בחליפה ועניבה רוכב על וספה. כנראה חוזר מפגישה מוצלחת או מבסוט ממשהו, לפי החיוך והשיניים המבצבצות. הרקע לתמונה הוא תכלת ועליו עיגולים לבנים באותה תבנית".
איתן לעומת זאת, בעל נטייה ל-Intuitive, תיאר את התמונה כך: "בחור נוסע על וספה. כנראה אין לו כסף למשהו אחר... לבוש כמו פקיד, בטח חוזר מהעבודה מוקדם ובגלל זה הוא מבסוט כל כך. אני רק מתחיל את יום העבודה. דווקא הבן שלי אוהב וספות. מעניין כמה דבר כזה עולה". מיכל, היא מנהלת בעלת נטייה ל-Intuitive, תיארה את התמונה: "גבר נוסע על וספה, מבסוט מהחיים. גברים... יודעים ליהנות מהחיים. היה לי פעם חבר עם וספה כזאת. עתיקה, איטלקית, מגניבה. רומנטי דווקא".
מבחן נוסף
נסו לבחון את עצמך בתרגיל נוסף: כתבו הוראות הגעה מתל אביב לאילת.
גיא, בעל נטייה ל-sensing כתב כך: "נוסעים על כביש מספר 1 ובמחלף דניאל (איפה ששני הכבישים צמודים) עולים על כביש 6. נוסעים בו לכל אורכו, עד שהוא מתמזג עם כביש 40 מעט צפונית לצומת בית קמה. נוסעים על כביש 40 כמעט עד סופו, פונים שמאלה בצומת גורל על עוקף באר שבע, וממשיכים על כביש 40 עד צומת שיזפון. משם אפשר להמשיך על כביש 40 ולהגיע לסוף כביש הערבה בצומת קטורה או לפנות ימינה בצומת שיזפון, לעלות על כביש 12 עד אילת ולהיכנס לעיר ממערב".
סיגל, שהיא בעלת נטייה ל-Intuitive, אמרה: "סע דרומה, יש שילוט".
חסרונות ויתרונות
המעניין במודל הוא, שלכל טיפוס מן הסתם יש חסרונות ויתרונות. אחד החסרונות של ה-sensing למשל, הוא שהוא תקוע יותר מדי בפרטים, מתקשה להוציא את הראש החוצה ולראות את התמונה הגדולה. קשה לו להבדיל בין עיקר לטפל והוא עלול לפספס את המהות. כשאין זמן או כאשר יש אילוצים שונים, הוא ממש מתקשה לוותר על כל פרט ופרט, הכול נראה לו חשוב. הוא מעייף, מייגע את ה-Intuitive ולעתים גם את עצמו.
החסרון של ה-Intuitive לעומת זאת, הוא שלמרות היותו שופע ברעיונות יצירתיים טובים, הוא לא תמיד מצליח להוריד אותם לקרקע המציאות. הוא אינו לוקח בחשבון את כל האילוצים והשיקולים, אין לו סבלנות לעבור על כל השלבים, הוא לא חושב מספיק פרקטי ויישומי ולכן מתקשה לעתים ליישם ולבצע את הרעיונות שלו.
כותב המאמר הוא יואב לוי , מנכ"ל LevyConsulting ייעוץ ארגוני, מייסד המרכז הישראלי ל-MBTI , שהוקם בשנת 2014