בוקר בא לארוחה: פשטידת כרשה עם בשר ושום טרי
שקשוקה עם תרד, סלט יווני מעולה וגם פרנה עם חמאה וריבה ביפו - רפי אהרונוביץ' עושה כבוד לארוחות הבוקר הישראליות. בבית הוא מכין פשטידת כרשה עם טלה ושום טרי וגם תבשיל שאריות עם כרוב כבוש, קבנוס ופלפל צ'ילי חריף
ארוחת הבוקר היא הארוחה החביבה עלי ביותר, וזה לא שיש לי משהו נגד שאר הארוחות ביום (או נגד ארוחות בין הארוחות).
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- ניסויים בגזרים: קציצות גזר ובורגול
- בית הספר לבישול: ארוחה איטלקית שלב אחר שלב
- טריפוליטאי צמחוני: 4 מתכונים
ארוחות הבוקר בארץ הפכו בשנים האחרונות לשם דבר; במסעדות כבר מזמן הבינו שאנחנו תופסים שולחן במשך חצי יום לארוחת בוקר ושאנחנו מרבים לחלוק את הארוחה עם אדם אחד נוסף לפחות (אני לא, אני חולק רק עם עצמי), ומתארגנות בהתאם, במיוחד בסופי השבוע.
בשבוע האחרון הזדמן לי לאכול שלוש ארוחות בוקר כמעט יום אחרי יום, וכל אחת מהן הייתה טובה בדרכה שלה. שתיים מהן אף חרגו מהסטנדרט של ביצים וסלט, ואחת חרגה מאוד מסטנדרט המחיר.
הראשונה הייתה בסניף החדש רשת בתי הקפה Loveat בנמל תל אביב. המקום עצמו חדש ומושקע, וארוחת הבוקר המוגשת בו מנסה לחרוג ממה שמכנים לרוב ״ארוחה ישראלית״. היא כוללת מנה טובה ומרעננת של שקשוקה ירוקה על בסיס תרד פריך ולא עיסתי עם רוטב חמצמץ ושתי ביצי עין מעל. גם הסלט היווני היה מוצלח מאוד עם ירקות טריים, גבינה טובה ומעט סומק שהוסיף לה חמצמצות טעימה. התוספת של הלימון הטרי שנסחט מעל הייתה טובה אף היא.
גם מנת הבוקר העירקאית שהוגשה על ברוסקטה וכללה קוביות חציל מטוגנות, עגבניות ופטרוזיליה ועליהן ביצת עין - הייתה טובה (אגב, ביצים כל כך טעימות ויפות למראה לא פגשתי מזמן).היא הוגשה עם טחינה, סלסילת לחם טרי, קפה מעולה (אחד הטובים) ונוף של ים כבונוס.
למחרת הגעתי לאיקאה. מי מאיתנו לא הזדמן לפחות פעם אחת לרשת השוודית? נכנסנו הגברת ואני, היא ישר פסעה ממוקדת מטרה לעבר המחלקות השונות ועשתה סיור מקדים. ואני, ללא סיור מקדים, פניתי ישר למזנון. ארוחת הבוקר כללה חביתה שהייתה טעימה ועשויה היטב, או שקשוקה לבחירה (לא טעמתי). עוד הונחו על השולחן סלט ירקות, עייף מעט, קצת גבינה, קצת סלט טונה, לחמנייה מתקתקה, גדולה ומעולה, קפה ומים מינרלים. וכל זה ב-25 שקלים בלבד. בהחלט ענה על הציפיות, וגם עזר לי להמתין בסבלנות. נוף אין (אלא אם כן אתה נהנה להסתכל על הקונים העומדים בתור לקופה, מנסים להבין למה העמיסו את כל זה על העגלות), אבל לרעבים על הבוקר, כמוני, זהו פיתרון טוב.
חיש קל הגיע יום שבת, ואיתו גם ארוחת הבוקר בקסיס. המיקום של המסעדה הזו לקוח מהאגדות - על הטיילת החדשה אחרי יפו בואכה בת ים, ליד מרכז פרס לשלום והשוס - פחות עמוס מנמל תל אביב. לחוף הבתולי משהו הגענו, הגברת ואני, אחרי הליכה רגלית, מה שאומר שללא ספק הייתי רעב. התחלתי עם קוקטייל קיר רויאל, שעזר לי להמתין לארוחת הבוקר. דילגתי על ה"ישראלית״, שכן, כאמור, קצתי בביצה וסלט. לבסוף הזמנו ״פלט ברד״ - כפי שהוא מכונה בתפריט - או בקיצור - לחם שטוח, שכשמו כן הוא.
הלחם היה טוב והגיע ב-2 גרסאות: האחת עם תוספת מוצרלה, ביצי עין, בצל מתקתק מבושל וסלט עלים, והגרסה ה״יפואית״, שכללה חוץ מביצים גם גבינת פטה וזיתים. 2 הגרסאות היו טובות, אבל קטנות מידי למי שחולק את ארוחת הבוקר שלו. לקינוח שתיתי קפה והזמנתי פרנה (אותו לחם מרוקאי שתפס נוכחות מוגברת במחוזותינו), שהוגש לצד חמאה וריבה והיה מעולה. שווה לחזור לשם גם בשעת השקיעה.
פשטידת כרשה, טלה ושום טרי
השבוע לא ניתן היה להתעלם משפע השום הטרי שמגיע בכל שנה למחוזותינו, לזמן קצר באביב. ניחוחו נישא לפניו, לפחות בביתנו ולמען האמת גם ברכבינו, שזה החלק הפחות נחמד. כמובן שכל ארוחת הערב הייתה הפעם בסימן שום.
המרכיבים:
4 גבעולי כרשה, חתוכים לפרוסות
600 גרם בשר טלה טחון, לא רזה במיוחד
4 תפוחי אדמה
1 ראש שום טרי קלוף
3 ביצים
4-5 כפות פרורי לחם - אפשר להחליף בקמח מצה
מלח, פלפל שחור
1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
מעט אגוז מוסקט מגורד
3 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את פרוסות הכרשה (חול זו הבעיה כאן). מכניסים לסיר, מוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה ומבשלים במשך 20 דקות עד לריכוך.
- בסיר אחר מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם. קולפים, מסננים היטב את הכרשה ומכניסים אותה ואת תפוחי האדמה למעבד המזון וקוצצים למרקם גס. מוסיפים לתערובת את מחצית מכמות התבלינים ומניחים בצד לקירור.מוסיפים 2 ביצים ו-1 כף פירורי לחם ומערבבים.
- מטגנים את שיני השום במחבת עם מעט שמן עד להזהבה קלה ומוסיפים את הבשר הטחון. מוסיפים את המחצית השניה של התבלינים, מטגנים תוך ערבוב ומפוררים מעט (כמו בולונז) למשך מספר דקות. כשהבשר מקבל גוון שחום מכבים את האש. מקררים מעט, מוסיפים ביצה ו-1 כף פירורי לחם ומערבבים.
- משמנים תבנית ומפזרים מעט פרורי לחם בתחתית. יוצקים חצי מכמות תערובת הכרשה, מניחים מעל את הבשר ויוצקים מעל את המחצית השניה של הכרשה. מפזרים מעט פירורי לחם מעל ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-20 עד 25 דקות עד להשחמה.
המתכון השני היה חיסול שאריות טוטאלי. לכן אין מתכון יש רעיון:
- מזהיבים כמות יפה של שיני שום טרי במחבת משומנת, מוסיפים נקניקי קבנוס חתוכים לקוביות ומערבבים. כעבור מספר דקות מוסיפים לתערובת כרוב כבוש, מסונן וסחוט מנוזליו ופלפל ציילי חריף טרי וקצוץ לחתיכות קטנות.
- מערבבים מספר דקות, מוסיפים חבילת פסטה שכבר בושלה מראש ומעט סויה מתוקה וסמיכה לאיזון טעמים. יוצא להיט.
לאתר של רפי אהרונוביץ' , מייסטר בשר ובעל הטור מר בשר