בעקבות מות התיירת מטחינה: איך אלרגיה הורגת?
בשנים האחרונות ארעו מספר מקרי תמותה מאלרגיה במסעדות. אלפים הסובלים מאלרגיה נמצאים בסכנה, ולא תמיד מודעים לכך. מה צריך לעשות במקרה של התקף אלרגיה וכיצד יכול מזרק ה"אפיפן" להציל חיים? מדריך
חלב, ביצים, פירות ים, סויה וכמובן אגוזים - כולם מזונות אלרגניים שעלולים לסכן את חייהם של אלו הרגישים להם. כך קרה גם ללידיה לבושן, התיירת הצעירה שאכלה אתמול (ג') מנה עם טחינה, שהכילה שומשום לו היא אלרגית, מבלי שידעה על כך. אילו היה מזרק אפיפן במסעדה או בתיקה, ייתכן וחייה היו ניצלים.
כ-5% מהאוכלוסייה, בעיקר ילדים, סובלים מאלרגיה לסוג כלשהו של מזון. בשנים האחרונות אירעו כמה מקרי מוות בשל חשיפה לגורמים אלרגניים, ולעתים מדובר בחשיפה מינימלית ביותר. אתמול זה קרה ללידיה לבושן, תיירת מדרום אפריקה שהזמינה מנה ובה טחינה בבית מלון בו שהתה בירושלים. בתוך דקות ספורות היא איבדה את הכרתה, ולמרות הניסיונות הרבים להחיותה נאלצו בבית החולים "שערי צדק" לקבוע כי היא סובלת מממות מוחי נשימתי. משפחתה תרמה את איבריה, שיושתלו בחולים במהלך היממה הקרובה.
זה לא המקרה הראשון ולא האחרון של מוות בשל אלרגיה למזון. באוקטובר האחרון מתה רונית ברקוביץ בת ה-27 במהלך עבודתה במסעדה ביהוד לאחר שלקתה בהתקף אלרגיה קשה. עובדת של המסעדה סייעה לה להגיע לקופת חולים "מאוחדת", שם התמוטטה, ולמרות נסיונות ההחייאה נקבע מותה.
בשנת 2011 מתה חן אפרת בת ה-26 לאחר שאכלה קינוח שהכיל ממרח שוקולד נוטלה ובו אגוזים, להם הייתה אלרגית. גם הפעם במסעדה לא היה מזרק אפיפן, והיא איבדה את הכרתה ומותה נקבע זמן קצר לאחר מכן.
גם ברחבי העולם ישנם דיווחים על מקרי מוות רבים כתוצאה מחשיפה לאלרגן במזון. כך, למשל, בקוויבק שבקנדה מתה נערה בת 15 לאחר שנישקה את החבר שלה, שאכל כמה שעות קודם לכן כריך עם חמאת בוטנים. הנערה, שהייתה אלרגית לבוטנים, לקתה בתגובה אלרגית קשה ומתה.
לפני כשנה וחצי מתה קייטלין קרלסון, נערה בת 13, בבית ספר בשיקגו בארצות הברית לאחר שנחשפה לשמן בוטנים במסיבת כיתה והובהלה לבית החולים כשהיא סובלת מתגובה אניפלקטית.
בניו זילנד מת בשנת 2007 גרנט פרימן בן ה-38, שסבל מאלרגיה לאגוזים, ביצים, פירות ים ועוף מאז שהיה בן חמש, אך מעולם לא חשב שהאלרגיות האלו עלולות לסכן את חייו. פרימן אכל ארוחת ערב במסעדה, ועשר דקות לאחר מכן התמוטט בשירותים במקום. לאחר יומיים הוא נפטר.
חשוב לציין שגם הימצאות בחלל מסעדה קטן, שבו מוגשות מנות המכילות מאכל המחולל אלרגיה, עלול להוות סכנת חיים לאנשים אלרגים, כיוון שהאוויר מלא חלקיקי המזון האלרגי בכמות מזערית.
מהי אלרגיה?
אלרגיה היא תגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים שתוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת של תגובות. ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, פירות ים, סויה, שומשום טחינה ודגים. תגובות אלרגיות נוספות כוללות אלרגיה לתרופות, לארס דבורים וצרעות ולמגוון חומרים נוספים.
מה קורה בגוף בעת חשיפה לאלרגן (מחולל אלרגיה) במזון?
הגוף יוצר נוגדנים הקרויים IgE, הנמצאים צמודים לקרום תאים הקרויים תאי מאסט (תאי פיטום). בחשיפה חוזרת של המזון לו אלרגי האדם יקשרו האלרגנים במזון אל הנוגדנים שמצויים על פני תאי מאסט ויגרמו לשחרור של חומרים כימיים, ובהם היסטמין ומתווכים נוספים. אלו מחוללים תגובה אלרגית העלולה להתבטא באופן קל בפריחה מגרדת, נזלת ואודם בעיניים ובמקרים קשים יותר עלולה לגרום אף לתגובה אנפילקטית, הכוללת קוצר נשימה, נפילת לחץ דם ובצקות בגפיים ובלוע.
מהי תגובה אנפילקטית?
לא כל נזלת או התעטשות היא אלרגיה למזון. קיימים תסמינים מוגדרים של תגובה אלרגית, שנעים בין תגובה מיידית בתוך מספר דקות לתגובה מאוחרת יותר, שמתרחשת לעתים גם אחרי מספר ימים. התגובה האלרגית המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות לאחר האכילה. היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאה, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.תגובת אלרגיה מאוחרת מופיעה בעיקר אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. היא כוללת הקאות, שלשולים או חוסר עלייה במשקל - לרוב בעקבות אלרגיה לחלב. למעשה אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון או לא, משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון.
מהו הגורם לאלרגיות?
הגורם לאלרגיות עדיין לא ברור, אולם ההשערות הן שהסיכוי המוגבר ללקות בה קשור לרקע המשפחתי של המחלות. כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה למזון מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: המטופל אכל את המזון האלרגני ובתוך מספר דקות הופיעו תופעות של אלרגיה. הוא נעזר גם בתבחיני עור שמדגימים בתוך רבע שעה את האלרגיה, ובבדיקת דם שמראה אם קיימים נוגדנים ספציפיים.
כיצד יש לטפל בתגובה אלרגית?
הטיפול בתגובה אלרגית שמתבטאת בגרד ופריחה כולל תרופות אנטי-היסטמיניות, דוגמת פניסטיל. אם התגובה חמורה יותר מצוייד המטופל, ובמקרה בו מדובר בילד אז הוריו, במזרק "אפיפן", המכיל אדרנלין. חומר זה עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה. הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.
מה ניתן לעשות כאשר מבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?
הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:
הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.
הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות.
בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע: הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.
לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.
חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב דרכי נשימה ומעלה את לחץ הדם. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.
נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet