הצבע דלי! הצבע רדיו! בחירות לאנאלפבתים
איך מנהלים קלפי במדינה שבה 70% לא יודעים קרוא וכתוב? פתק עם ציור לכל מועמד. אפגניסטן בוחרת נשיא: הדחפור, מנורת הנפט או ראש החיטה?
מצנח או מחשב לפטופ? זריחה או משקפת? ארבעה ימים לפני הבחירות באפגניסטן, המצביעים האפגנים נערכים לבחור פתק אחד מתוך שלל פתקים עם ציורים מוזרים המסמלים את המועמדים.
עוד חדשות מהעולם :
- דנידין שבטנק ינצח: צפו בחמקן פולני
הציורים נועדו לסייע למצביעים שאינם יודעים קרוא וכתוב להבדיל בין מאות המתמודדים שרצים לנשיאות ולמועצות המקומיות בבחירות שייערכו ב-5 באפריל, עשור אחרי הבחירות הדמוקרטיות הראשונות של אפגניסטן מאז הדחת הטליבאן מהשלטון.
בפתקי ההצבעה מופיעים שלל סמלים, מקומקום ושטיח תפילות, דרך כיסא משרדי ואריה אימתני, ועד לפרפר מעודן ורשת כדורסל. ציורים אחרים שתופסים את העין כוללים מברשת צבע, לחם נאן, מחשבון, סולם, תוכים, מחדד לעפרון וסירת מפרש.
שיוך הסמלים למועמדים השונים נעשה תוך התחשבות בהעדפותיהם של המועמדים ובהחלטות ועדת הבחירות. שמונת המועמדים שמתמודדים על תפקידו של הנשיא חמיד קרזאי השיקו כל אחד קמפיין בחירות ארצי המציג את האיור שהוצמד להם.
"בחרנו ברדיו משום שלכל משפחה באפגניסטן יש לפחות רדיו אחד בבית, וזה מקור המידע העיקרי בכפרים", סיפר ג'אבד פייסל, דוברו של זלמאי רסול, אחד המועמדים המובילים בבחירות לנשיאות. "הסמל שלנו מראה שאנחנו מאמינים שאנשים צריכים לדעות על המועמדים, המצע שלהם והמדיניות שהם מציעים. הוא מסמל גם את האמונה שלנו בדמוקרטיה, בחופש הביטוי ובתקשורת".
קוראן מול בולדוזר
לפני שקמפיין הבחירות יצא לדרך בפברואר התאספו כל צוותי המועמדים לנשיאות במטה הוועדה כדי לבחור את סמליהם. לרסול ניתנה האפשרות לבחור בין מטריה לרדיו. אשרף גאני לעומת זאת דבק באותו סמל שבו בחר בקמפיין הבחירות הלא מוצלח שלו ב-2009 - ספר הקוראן, בחירה שעשויה להיראות לא-הוגנת וכזו שנותנת לו עדיפות במדינה מוסלמית אדוקה כמו אפגניסטן.
"לא שמענו שום תלונות", אמר חמידולה פרוקי, חבר הצוות של גאני. "אם מישהו חושב שהסימן שלנו בעייתי, אני חושב שזה לא-איסלאמי מצדו. למדינה הזו יש כבוד עצום לקוראן. הוועדה נתנה למועמדים את האפשרות לבחור את הסימנים שלהם, וניצלנו את ההזדמנות".
מועמד אחד שבוודאי אימץ את הרעיון הוא גול אגה שראזי, שידוע בכינוי "בולדוזר" שבו זכה בזכות העובדה שקידם באופן עיקש מיזמי בנייה ותשתיות גדולים וכן בזכות אישיותו החזקה. "שראזי הוא אלוף הבנייה של אפגניסטן", אומר דוברו, פריידון קקאר, שהסביר את סמל הבולדוזר הצהוב של המועמד. "הוא הרוויח את השם הזה בעבודת יום ולילה כדי לסיים את סלילת הכביש מקאבול ללגמן בתוך 28 ימים. כמושל מחוז ננגרהאר הוא העביר מיליוני דולרים לבניית רוב הכבישים הקיימים שם היום".
מנגד, עבדאללה עבדאללה, שהגיע למקום השני בבחירות לנשיאות ב-2009, קיבל את הסימן של עט כתיבה ונייר. "זה מסמל את התרבות, המחשבה, היכולת והציוויליזציה", אמר דובר הקמפיין שלו, סייד פזיל סנצ'רקי. "קיבלנו את הסמל הזה בהגרלה ואהבנו אותו, לא הייתה לנו שום התנגדות".
ארכיון של ציורים
בעוד קיום קרזאי, אחיו של הנשיא המכהן שקיבל את סמל העיפרון, ועבד אל-רחים וורדק, שקיבל איור של יונה ושתי חרבות, פרשו מהמרוץ מאז הדפסת פתקי ההצבעה, אלה שעדיין מתמודדים בבחירות כוללים את עבד אל-ראב רסול סייף (מנורת נפט) וחדיאת אמין ארסלה (ראש חיטה).
הבחירות המקבילות למועצות המקומיות ב-34 מחוזות אפגניסטן מצריכות דמיון רב לצורך תכנון סמלים לכל מועמד.רק כדי להבין - 457 מועמדים מתמודדים בבחירות של מחוז קבול לבדו. בין הסמלים הבולטים אפשר למצוא סולמות, קלטות לטייפ, דליים, מעטפות, כדורי רגל, צלחות לוויין, משאבות דלק וסיכות לשיער.
"היה לנו אדם מיוחד שעשה את העבודה הזו", סיפר דובר ועדת הבחירות, נור מוחמד נור. "השתמשנו בארכיון גדול שפיתחנו במערכות בחירות קודמות בתוספת תמונות ממקומות אחרים, ונתנו לכל מועמד בבחירות המקומיות חמש אפשרויות שמביניהן הוא יכול היה לבחור אחת. במרוץ לנשיאות זה היה גמיש יותר. אם הם רצו הם יכלו להביא סמל משלהם ובדקנו אותו. לא היו שום תלונות, כך שהמערכת עבדה היטב".
גם מדינות מתפתחות אחרות משתמשות באיורים בפתקי ההצבעה, בהן פקיסטן, מצרים, בנגלדש והודו, שם גזרים, לוחות שחמט וכינורות הם
בין האיורים שאמורים לפתות את הבוחרים.
קלפיות באפגניסטן הותקפו בעבר כמה וכמה פעמים על ידי מוסלמים קיצונים, ומאז תחילת קמפיין הבחירות הנוכחי אירעו כבר כמה פיגועי טרור קטלניים בקאבול נגד משרדים הקשורים לבחירות, מלון יוקרה ומתחמים שבהם מתאכסנים אזרחים זרים.
הנשיא הבא של אפגניסטן יצטרך להשקיע מאמץ רב כדי להביא שלום למדינה, תוך שהוא מתמודד עם מתקפות הטרור של הטליבאן ונסיגת הכוחות הזרים בראשות צבא ארה"ב, המונים כ-53 אלף חיילים, עד סוף השנה.