אין ערעור: צנחן שמת מסרטן יוכר כחלל צה"ל
מפקדיו של דוד לגזיאל התעלמו מתלונותיו עד שהתגלה גידול בגופו, ורק שופט אילץ את משרד הביטחון להכיר בו. האם: "המאבק דרש ממני לגרד את הפצע"
תם מאבקה של משפחת הצנחן המנוח: משרד הביטחון החליט השבוע להכיר כחלל צה"ל בדוד לגזיאל,
שמת ב-2007 מסרטן לאחר שמפקדיו זלזלו בתלונותיו על בריאותו. ההחלטה התקבלה רק בעקבות מסע משפטי מתיש של המשפחה, והאם השכולה רות לגזיאל אמרה היום (ד') ל-ynet: "המאבק הזה דרש ממני לגרד את הפצע מחדש. לא הייתי צריכה להיאבק. זה עצוב".
בתחילה התעקשו במשרד הביטחון לא לוותר ושקלו ערעור למחוזי, אולם כאמור, בתום התייעצות משפטית נמסר השבוע על הכרה רשמית בלגזיאל כחלל צה"ל. משפחתו תוכר כמשפחה שכולה על כל המשתמע מכך, לרבות זכויות ותגמולים שצפויים להינתן באופן רטרואקטיבי.
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
על הפרשה דווח כאן בתחילת השנה: לגזיאל התגייס לגדוד 101 בחטיבת הצנחנים עם פרופיל 97, והמחלה התגלתה במהלך שירותו, כאמור חרף התנהלות הצוות הרפואי בבסיס שאליו פנה שוב ושוב בתלונות על הקאות, כאבים וחום גבוה. לאחר מותו סירב משרד הביטחון לכרוך בין המחלה לבין נסיבות השירות, אולם בית משפט השלום בבאר שבע קיבל את הערעור שהגישה המשפחה.
החייל שנפטר מסרטן הוכר כנכה צה"ל (צילום: רועי עידן, יוגב אטיאס, אורי דוידוביץ' עריכה: ליאת לידור לידג'י)
"הכבוד האבוד של דודו חזר", הוסיפה האם רות. "ייתכן שעם משפחה אחרת לא הייתי נאבקת אלא שוקעת בכאב. הועבר כאן מסר עוצמתי וחזק למפקדים ולרופאים: אסור שמקרים כאלו יחזרו על עצמם".
שופטי השלום שדנו בתיק גוללו מסכת של מחדלים וטיוחים בבסיס האימונים החטיבתי של הצנחנים, שכללו התעלמות חוזרת ונשנית מתלונותיו של לגזיאל. במקרים שבהם ראה חובש פלוגתי או צוות רפואי הוא זכה לטיפול שטחי ולא הולם. רק אחרי שאיבד 17 ק"ג ממשקלו בתוך חודשיים הוא פנה במהלך חופשה לבדיקות בבית החולים סורוקה בבאר שבע, שם אובחן גידול ממאיר בבטנו.
לגזיאל שוחרר מיידית משירות והגיש תביעה למשרד הביטחון בדרישה להכיר בו כנכה צה"ל, אבל מת כעבור כשנה. השופטים קבעו שהתחקיר הפנימי שנערך בבסיס היה מוטה באופן מכוון לטובת משרד הביטחון, מאחר שבוצעה בחירה סלקטיבית לגבי מי יעיד מבין חבריו למחלקה ומי לא.
עו"ד שלמה ציפורי, שייצג את המשפחה: "בהחלטה יש הכרה של מערכת הביטחון באחריותה למותו של דוד, אבל חבל שהמשפחה נאלצה לנהל מאבק משפטי של שנים כדי להגיע לתוצאה זו. נותר רק לקוות שצה"ל וחיל הרפואה יפיקו את הלקחים מהכשלים בטיפול הרפואי שעליהם הצביע בית המשפט".
ממשרד הביטחון נמסר: "לאחר התייעצות עם הפרקליטות החליט משרד הביטחון לא לערער על החלטת בית המשפט.עם ההחלטה שלא לערער פעל אף משפחות והנצחה להכיר במשפחתו של החייל כמשפחה שכולה באופן מיידי".
דוד לגזיאל ז"ל
עו"ד שלמה ציפורי
מומלצים