בוטוקס או חומרי מילוי? הדרכים להעלים קמטים
גלי אור, טכנולוגיית לייזר, הזרקת חומרי מילוי או בוטוקס: לא מעט דרכים עומדות לרשותנו כדי להילחם בהזדקנות עור הפנים ולהימנע מקמטים, אם רק נדע להתחיל את הטיפול בזמן. מומחה לרפואת עור ואסתטיקה מסביר למה אין שלב שנחשב מוקדם מדי לטיפול - אבל בהחלט יש מאוחר מדי
במהלך השנים גם העור שלנו מזדקן: דבר הניכר בירידה באיכותו (פגיעה בגמישות ובחוזק), איבוד נפח של רקמת השומן, צניחת הרקמות והופעת אסימטריה. התוצאה הנראית לעין היא עור חסר גמישות וברק ועליו נגעים עוריים, שינויי מרקם ופיגמנטציה, קמטים ונימים בולטים.
בעשור האחרון התפתחו טכנולוגיות ושיטות מתקדמות לטיפול בפגמי עור, לשיפורו ולהצערתו. בעזרת קרני לייזר ניתן להסיר גידולים עוריים, להעלים כתמי פיגמנטציה ונימים בולטים, להדק רקמות ולהתניע ייצור קולגן חדש; באמצעות שימוש בחומרי מילוי ניתן להחזיר את הנפח שאבד בפנים, להעלים קמטים ולמצק את העור; בעזרת טיפולי בוטוקס ניתן לעדן את מראה הפנים ולהעלים קמטי הבעה; ובעזרת ממריצי עור (Skin boosters) ניתן להחזיר לו את החוזק, את הגמישות ואת הברק שאבדו.
שומרים על הפנים:
- 10 סיבות להזדקנות מוקדמת של עור הפנים
- מהו המזון שיעניק לכם עור פנים בריא וחלק?
- מחקר מגלה: איך משפיעה השמש על קמטי פנים
שאלת מיליון הדולר היא: מתי להתחיל? רבים מרימים גבה כשאני מספר להם על דוגמנית ידועה שמזריקה בוטוקס כבר מגיל 20 או על מגישת טלוויזיה שלא מוותרת על טיפול הלייזר הקבוע שלה כבר מגיל 30. האם קיים גיל מוקדם מדי להזרקת בוטוקס? ומה לגבי חומרי מילוי? לייזר?
בוטוקס
קמטי ההבעה, כשמם כן הם, מופיעים בעקבות כיווץ חוזר של השרירים בפנים. הקמטים מופיעים כשאנו מחייכים, כשאנו כועסים או מוטרדים. הכיווצים החוזרים במהלך השנים מייצרים את הקמטים שאנו רואים בגיל המבוגר. בשנים האחרונות גילתה הקהילה הדרמטולוגית כי הזרקת בוטולינום טוקסין (בוטוקס או דיספורט) לפני התפתחות הקמטים יכולה למעשה למנוע את היווצרותם.
קביעה זו הוכחה חד-משמעית באמצעות מחקר שנעשה בתאומות זהות - האחת קיבלה זריקות בוטולינום באופן סדיר מגיל 25 באזורי המצח, בין הגבות ובצדי העיניים, והשנייה לא טופלה באופן סדיר.
בגיל 38 התוצאה האסתטית הייתה ברורה: לאישה שקיבלה טיפול סדיר לא הופיעו קמטים בפנים, בעוד שתאומתה הלא-מטופלת הציגה את הקמטים הצפויים. המחקר הוכיח שטיפול בבוטולינום טוקסין כבר בשנות העשרים או השלושים לחיים יביא להרפיית השרירים ה"מקמטים" ויעלה את הסיכוי לכך שעור הפנים יישאר חלק, צעיר ונטול קמטים גם בשנות הארבעים והחמישים לחיינו.
חומרי מילוי
עם ההתבגרות קיימת ירידה משמעותית בכמות השומן התת עורי בפנים והידרדרות כללית באיכות העור. הזרקת חומרי מילוי מחזירה חלק מהנפח האבוד ומעניקה לפנים מראה פנים מעוצב יותר.
להזרקה של חומרי מילוי בגיל צעיר מספר יתרונות: ניתן להסתפק בכמות קטנה של חומר המשפיעה לזמן ממושך יותר, והמחקרים אף מראים שהזרקה סדירה של חומרי מילוי בכמויות קטנות מעודדת ייצור קולגן עצמי חדש ואיכותי, משפרת את איכות הרקמה ומאיטה את תהליכי ההזדקנות שלה.
קרני אור
מכשירי לייזר ואור הם כלי טיפול חשובים בעולם הדרמטולוגיה המודרני. טיפול בקרני אור מסוג IPL הנו יעיל ואפקטיבי עבור מטופלים בכל גיל. הוא מעלים כתמי שמש או נמשים ומפחית אדמומיות הנובעת מהרחבת כלי דם.
כל המחקרים מראים כי הטיפול אינו רק מועיל לטווח הקצר אלא בעיקר מביא לשינויים חיוביים ברקמת העור - שינויים שנשארים זמן רב לאחר הטיפול. בבדיקות היסטולוגיות נמצא כי סדרת טיפולי IPL תביא ליצור סיבי קולגן חדשים, לריפוי ולחידוש סיבי קולגן הרוסים ובאופן כללי לשינוי גנטי של מאפייני עור זקן למאפיינים הנצפים בעור צעיר.
חשוב לציין כי לא ניתן להשוות בין מכשירי ה-IPL הנמצאים בשוק, ומרבית המכשירים הנמצאים במכוני היופי לא יביאו לתוצאות המתוארות.
לייזר
כיום ניתן להשתמש בטכנולוגיית לייזר לטיפול בצלקות, בבעיות פיגמנטציה, במגוון רחב של נגעים שמקורם בכלי דם, בהסרת גידולי עור שונים ובשיפור האיכות הכללית של העור. האם כדאי להתחיל טיפול בגיל צעיר? התשובה היא כן ושוב כן.
אנרגיית הלייזר מביאה לפגיעה מבוקרת בשכבות השונות של העור, תלוי בסוג הלייזר, והאזורים הפגועים מוחלפים לאחר מכן ברקמת קולגן חדשה ובריאה. רקמה צלקתית תהפוך בעקבות טיפול לרקמה הקרובה במראיה לרקמה בריאה, ועור בעל איכות ירודה המציג כתמי פיגמנטציה וגידולים יוחלף בעור צעיר ורענן.
אז מתי להתחיל בטיפולים נגד הזדקנות העור? המחקרים לא תמיד מספקים תשובה חד-משמעית ויש לבחון זאת לגבי כל טיפול וכל מטופל באופן אישי. עם זאת, בהקשר של הזרקות בוטוקס או חומרי מילוי וכן טיפולי לייזר ואור ברור לכולם כי אין "מוקדם מדי" - אבל בהחלט יש "מאוחר מדי".
הכותב מומחה ברפואת עור, אסתטית ולייזרים, מנהל המרכז המשולב לאסתטיקה בבית החולים איכילוב