שתף קטע נבחר

סטארט-אפ ישראלי הזהיר בצ'ילה. צפו ברעידה

6 נהרגו ברעש העז בדרום אמריקה, מערכת התרעה מפני צונאמי שלחה מסרונים למיליונים - ומנעה קורבנות רבים יותר. ישראלי בעיר חוף בצ'ילה: "עלינו במעלה הרחוב, נשארנו 4 שעות בתחנת המשטרה"

"דרך מילוט בזמן צונאמי". שלטים עם כיתוב ברוח זו פזורים ברחבי צ'ילה כאחד מהלקחים מרעידת האדמה שאירעה במדינה בשנת 2010 והביאה למותם של 562 בני אדם. הלילה רעדה האדמה שוב, ובנוסף לשלטים מערכת של חברת סטארט-אפ ישראלית הזהירה את התושבים כי עלול להתפתח גל צונאמי.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

המערכת של חברת eVigilo מותקנת בצ'ילה מאז 2011. הלילה, בעקבות רעידת האדמה העזה בעוצמה 8.2, היא שלחה התראות מוקדמות למיליוני תושבים שנקראו להתפנות מבתיהם. eVigilo היא החברה שפיתחה את מערכת ההתרעות "מסר לאומי" של צה"ל ופיקוד העורף לשיגור מסרונים על אזורי נפילת טילים. המערכת בצ'ילה כוללת הפצת הודעות בזמן חירום דרך תחנות רדיו, ערוצי טלוויזיה, טלפונים סלולריים, סירנות, אפליקציות ייעודיות ואתרי אינטרנט. היא מבוססת מקום, כך שהלילה תושבי אזורים שקרובים לחופים קיבלו התראות ונקטו צעדי חירום.

 

צפו בתיעוד רעידת האדמה בצ'ילה: 

מערכת ההתרעה הישראלית שפעלה בצ'ילה ()
מערכת ההתרעה הישראלית שפעלה בצ'ילה

הפינוי אחרי רעש האדמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפינוי אחרי רעש האדמה(צילום: רויטרס)

אש לאחר הרעידה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אש לאחר הרעידה(צילום: AFP)

מנכ"ל eVigilo, גיא וייס, אמר ל-ynet: "המערכת הופעלה הלילה ונשלחו לתושבים יותר משמונה הודעות שונות לצורכי פינוי לאורך כל חופי צ'ילה. השימוש במערכת הוכתר כהצלחה ופיקוד העורף הצי'ליאני מרוצה מתפקודה. תוך שניות הוציאה הממשלה התראה לתושבי כלל החופים וניתן מספיק זמן לתושבים להתפנות ולהציל את חייהם".

 

אלחנדרו קוצקוביץ' מרעננה, שמשפחתו מתגוררת בסנטיאגו, סיפר כי "בניגוד לרעידת האדמה ב-2010, שבה הממשלה לא הספיקה להתריע, הפעם בתוך דקות נשלחו התרעות. חבל כל כך על ששת ההרוגים, אבל נקווה שמניין זה לא יעלה".

 

התפנו לאצטדיונים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התפנו לאצטדיונים(צילום: AFP)

הבריחה מאזורי החוף (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הבריחה מאזורי החוף(צילום: EPA)
קוצקוביץ' הוסיף ואמר: "דיברתי עם אחותי לפני יומיים, שאמרה לי לא לדאוג להם אם אשמע שתהיה רעידת אדמה כי התריעו שהיא צפויה בצפון המדינה ולא במרכז". מתן מור, ישראלי ששוהה עם חבר בעיר החוף ויניה דל מאר במרכז צ'ילה, סיפר: "כשיצאה התרעה לצונאמי, בעל ההוסטל אמר לכולנו לעלות במעלה הרחוב. בסופו של דבר הגענו לתחנת המשטרה שנמצאת במקום גבוה בעיר. שהינו שם ארבע שעות".

 

ליליאנה אריאזה, בת 32, סיפרה לרויטרס כי נסעה למקום מבטחים עם שלושת ילדיה. "אנחנו עוזבים עם הילדים ומה שנוכל לקחת, אבל הכול פקוק מאנשים שנמלטים מבניינים שליד החוף", אמרה.

 

שחר מוסקוביץ' מקרית טבעון מטיילת בחודשים האחרונים בארגנטינה ובצ'ילה והגיעה אתמול עם שני חברים נוספים לכפר סן פדרו דה אטקמה בצ'ילה, שם חוותה את הרעידה: "ישבנו במסעדה ופתאום שמנו לב שדברים מתחילים לזוז קצת. כעבור כמה שניות כל המבנה התנדנד, כולל המנורות והמאוורר. המלצרית צעקה שנצא החוצה ובדיוק קרס גם החשמל בכל הכפר. לאחר מכן התרחשה עוד רעידה קטנה. אבל מסתבר שפה הם מאוד מתורגלים, כך שהמבנים עמידים ובטוחים". 

 

באסון נהרגו שישה בני אדם. לאחר רעידת האדמה פורסמה אזהרת צונאמי לכל המדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט במרכז ובדרום אמריקה, בהן צ'ילה, פרו, אקוודור, קולומביה, פנמה, קוסטה ריקה וניקרגואה. גל צונאמי קטן יחסית פגע בכמה אזורים בצ'ילה, ולאחר מכן הוסרה האזהרה.

 

לפחות 12 רעידות משנה הורגשו בצ'ילה בשעתיים שאחרי הרעש העז. רעש האדמה החזק, שהורגש אפילו בבירת בוליביה - המרוחקת 470 קילומטרים ממוקד הרעידה - גרם למפולות שחסמו חלקית כבישים ראשיים. תושבים רבים התפנו מאזורי החוף, ובמקום נרשמו אירועי ביזה. בחסות המהומה שנוצרו נמלטו כ-300 אסירות מכלא נשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל אלון
שלט התרעה בצ'ילה
צילום: טל אלון
מומלצים