עובדי רותם אמפרט: "נגזר עלינו דין מוות"
אחרי שהשרה גרמן הודיעה על התנגדותה לקיים פיילוט של כריית פוספטים, הביעו אנשי המפעל בדרום חשש מסגירת מקום עבודתם: "זה סוף העולם"
"אם לא תתאפשר כרייה, בתוך חמש שנים בלבד המפעל ייסגר", כך הזהירו בצהריים (יום ה') גורמים בחברת כיל, לאחר שנודע כי שרת הבריאות יעל גרמן מתנגדת לאפשר לחברה, שבשליטת משפחת עופר, לבצע כריית פוספטים ניסיונית בשדה בריר סמוך לערד. בעקבות ההתנגדות הורה מנכ"ל כיל סטפן בורגס להיערך לסגירת מפעל רותם אמפרט, חברת בת של כיל, ולהכין תוכנית לסגירה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
במקביל, המנכ"ל בורגס הנחה מיידית להפסיק את ההשקעות ושיפוץ מבנים ומתקנים במפעל ולהפסיק מיידית רכישת ציוד וקליטה של עובדים חדשים. "פרנסתן של 9,000 משפחות, רובן מהנגב, עבר לידיהם של ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד", אמרו גורמים בכיל. "הם אלה שיקבעו את עתיד הנגב. הסייבר וההייטק אולי טובים לעתיד הרחוק, אבל מישהו צריך לספק פרנסה לעובדים ולציבור שגר בנגב. החלטת שרת הבריאות מאיימת על עתיד הנגב".
השרה גרמן מתנגדת להצעה לקיים פיילוט לכריית פוספטים בחלק משדה בריר, שנועד לבדוק מה מידת פליטת המזהמים ולהעריך את ההשפעה הצפויה על בריאות התושבים בסביבה. יו"ר ועד העובדים במפעל רותם אמפרט, משה חדד, אמר בתגובה כי "ההחלטה של השרה היא מטופשת וחסרת כל בסיס. המשמעות שלה היא גזר דין מוות ל-9,000 משפחות. אנחנו קוראים לראש הממשלה לקחת את המושכות בידיים ולפתור את הבעיה בנושא שדה בריר".
על רקע הדברים יצוין כי עובדי המפעל שובתים זה כמה שבועות בעקבות הכוונה לפתוח בתוכנית התייעלות ולפטר כ-1,000 עובדים. לדברי חדד, "התחושות בקרב התושבים קשות. אנחנו מרגישים שהשרה, שיושבת במרכז, מנותקת מהמציאות בדרום. מפעל רותם הוא מקור תעסוקה מרכזי בנגב, ומספק תעסוקה למשפחות בירוחם, ערד, דימונה, באר שבע. אנו מצפים שממשלת ישראל תפעל למתן אישור כריה בשדה בריר ולמצוא פיתרון לביטול הפיטורים של העובדים".
"בלי כיל אין לראש הממשלה את הנגב"
פטריק בן זכר (55), שעובד במפעל 35 שנה, אמר בהתייחסותו לאפשרות שהמפעל ייסגר כי "מבחינתי זה סוף העולם", מה עושה בן אדם בגיל 55 בלי עבודה? מובטל, יחפש איך לשרוד. ההחלטה של שרת הבריאות נראית לי תמוהה. הסיכוי הסטטיסטי למות מזיהום אוויר בגוש דן גבוה יותר מאשר הסיכוי למות מזיהום אוויר במכרה. הסיכון לכרייה בשדה
בריר שואף לאפס. אני מאוכזב מאוד. ההנהלה מנסה להפעיל לחץ דרך העובדים, כי היא מבינה שזה הדבר היחיד שהריבון מבין. גם ראש הממשלה צריך להבין שבלי כיל אין לו נגב. כיל היא השקט התעשייתי של הנגב. אנחנו חיים ומתפרנסים בזכותם, ובלעדיהם אין לנו זכות קיום".
חנן יוסף (45), שעובד זה 18 שנה ברותם אמפרט, אמר כי "רוב העובדים בחברה לא יוכלו להשתלב במעגל התעסוקה במקומות אחרים אם המפעל ייסגר. בני 40 פלוס לא ימצאו את עצמם בשום מקום. זה אובדן לכל הנגב. אלה אלפי משפחות שמתפרנסות מרותם. ראש הממשלה טוען שפיתוח הנגב הוא בסדר עדיפויות גבוה, אז איך הוא נותן יד לזה, שבגלל חוות דעת כזו, מפעל ייסגר? הוא צריך להיכנס לעובי הקורה, לבחון את המצב לעומק, ולהגיע למסקנה שאין סכנה לבריאות הציבור. חוות הדעת לא פסלה את הכרייה. אי אפשר לגזור את גורלן של אלפי משפחות בגלל החלטתה של שרת הבריאות. עתיד הנגב כאן".