הדרישה הפלסטינית: שנתניהו יתחייב בכתב שמזרח י-ם בירתנו
מקורות פלסטינים אמרו כי ברמאללה הציבו שורה ארוכה של דרישות לישראל בתמורה להארכת המו"מ. בין היתר דורשים הפלסטינים התחייבות מנתניהו להכיר בכך שגבולות המדינה הפלסטינים הם גבולות 1967. בנוסף יש דרישה לשחרר 1,200 אסירים, ביניהם ברגותי וסעדאת, ולהפסיק את הבנייה במזרח ירושלים. לבני: נוצרו תנאים חדשים, לא נשחרר אסירים בפעימה הרביעית
הפלסטינים מציגים רשימת דרישות ארוכה להארכת המשא-ומתן עם ישראל - שסביר להניח יידחו בתוקף בירושלים: בין היתר, הפלסטינים דורשים מישראל להכיר בכך שגבולות המדינה הפלסטינית יהיו גבולות ה-4 ביוני 1967 ושבירת המדינה תהיה מזרח ירושלים.
מו"מ בכותרות - כתבות נוספות
"פגישת לבני-עריקאת דמתה לשדה קרב"
קרי מאוכזב, איום פלסטיני: נצטרף להאג
ארה"ב: ישראל והפלסטינים אחראים למשבר
זעם ברמאללה: פולארד ישוחרר וברגותי לא?
נתניהו: לא תהיה עסקה בלי תמורה ברורה
ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת וחבר הוועד המרכזי של פתח מחמוד אל-עאלול, הציגו היום (ה') בפגישה עם בכירים בפתח את התנאים החדשים של הפלסטינים להארכת המשא ומתן מול ישראל.
התנאים הם:
1. אגרת כתובה מראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבה הוא מכיר בכך שגבולות המדינה הפלסטינית יהיו בגבולות 67 ושבירתה היא ירושלים המזרחית.
2. שחרור של 1,200 אסירים פלסטינים ובתוכם גם את מרואן ברגותי, אחמד סעדאת ופואד שובכי.
3. הסרת הסגר מעל רצועת עזה וביצוע הסכם המעברים.
4. הסכמה לחזרתם של מגורשי כנסיית המולד לתחומי הגדה המערבית.
5. הפסקת הבנייה במזרח ירושלים ופתיחת המוסדות הפלסטינים שישראל סגרה אותם (אוריינט האוס לדוגמה).
6. אי כניסה של צה"ל לשטחי A לשם ביצוע מעצרים וחיסולים של מבוקשים ומתן היתר לרשות הפלסטינית לשליטה בשטחי C בנמצאים בשליטה ישראלית מלאה.
7. אישור ל-15 אלף פלסטינים לקבל אזרחות ישראלית במסגרת איחוד משפחות.
יו"ר הבית היהודי, שר הכלכלה נפתלי בנט, מיהר להגיב לפרסום הדרישות הפלסטיניות החדשות וכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "רציתם ההתחייבות? בבקשה: לעולם מזרח ירושלים לא תהיה בירתכם".
מקורות פלסטינים סיפרו לסוכנות הידיעות מען כי התנאים החדשים הוצגו בפגישה שנערכה אמש בין השרה הממונה על המשא ומתן ציפי לבני לנציג הפלסטיני סאיב עריקאת. אותם מקורות שנכחו בפגישה סיפרו כי עריקאת התייחס להחלטה להצטרף ל-15 אמנות שונות מתוך 63 האמנות והארגונים שהפלסטינים מכוונים אליהם, ואמר כי ההחלטה על אותן 15 אמנות התקבלה אחרי ש-27 מומחים במשפט הבינלאומי בחנו זאת. בנוסף, הוא אמר כי הבקשה הוגשה לשווייץ שהיא מדינת החסות של אמנות ז'נבה. הוא ציין כי הפלסטינים יהיו חברים באמנות הללו בתוך ימים.
הוא ציין כי הפלסטינים עדכנו את קרי כי פנייתם להצטרפות לאמנות הבינלאומיות לא נועדו כדי ליצור התנגשות עם אף צד. עם זאת, הוא סיפר כי אבו מאזן אמר לקרי כי הוא לא ייסוג מההחלטה להצטרף למוסדות הבינלאומיים גם אם הוא ייהרג בשל כך - רמז שלו לכך שישראל תחליט להתנקש בחייו בשל החלטותיו.
מנגד, בצד הישראלי אמרו כי לבני הבהירה בפגישה כי הצעד החד צדדי של הפלסטינים בפניה לאו"ם נעשה בזמן ובידיעה שממשלת ישראל פועלת באופן אמיתי ומתואם לסכם ולאפשר את המתווה לשחרור האסירים, ומאחר וההסכמות לשחרור האסירים היו בכפוף לקיום ההתחייבויות הפלסטינית שלא לפנות לאו"ם, נוצרו תנאים חדשים וישראל לא תוכל לשחרר את האסירים בפעימה הרביעית. לבני אמרה עוד שעתה על הצדדים יהיה לבחון מחדש כיצד ניתן להתקדם במו"מ.
לדברי לבני, שום צעד חד צדדי לא יקדם את המו"מ והיא שבה וקוראת לפלסטינים לחזור בהם מהצעד החד צדדי שנקטו ולשוב לשולחן המו"מ. הפלסטינים דיווחו כי הפגישה בין הצדדים "נראתה כמו שדה קרב קשה" ושהמתווך האמריקני אינדיק לא הצליח למנוע את ההתנגשות.
מהבית הלבן נמסר הערב כי "ההחלטה של ישראל לדחות את שחרור האסירים יצרה אתגר חדש". דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר בתדרוך היומי: "הדיאלוג נשאר פתוח. יש התקדמות וצמצום פערים בכמה מהשאלות שהתעוררו בעקבות אירועי הימים האחרונים. צוות המו"מ שלנו נפגש עם הישראלים והפלסטינים בלילה האחרון ושום צד לא הצביע על כך שהוא רוצה לעזוב את השיחות. הצדדים הבהירו שהם רוצים למצוא דרך להתקדם".
מוקדם יותר היום מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר כי נתניהו ואבו מאזן חייבים "להוביל" וחייבים לעשות זאת עכשיו. "אתה יכול לסייע, אתה יכול לדחוף, אתה יכול להניע - אבל הצדדים עצמם הם אלו שצריכים להחליט ולהתפשר", אמר קרי שאמור היה לפגוש את אבו מאזן במהלך השבוע, אבל ביטל את המשך ביקורו במזרח התיכון, בעקבות החלטת הנשיא הפלסטיני לחתום על הצטרפות ל-15 אמנות בינלאומיות נוספות.
בינתיים, איימו הפלסטינים כי אם השיחות המדיניות אכן יקרסו, הם יפנו גם לבית הדין הבינלאומי. חבר הוועד המרכזי של פתח והמקורב לאבו מאזן, מוחמד א-שתייה, הזהיר כי "אם ישראל לא תגלה רצינות במשא ומתן, נמשיך בצעדים להצטרף ל-63 ארגונים וגופים בינלאומיים ובהם בית הדין הבינלאומי בהאג".