שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

הרבה מים עברו בנהר התמזה

מה שהתחיל במאה ה-19 כתחרות חתירה אזוטרית בין אוניברסיטאות קיימברידג' ואוקספורד הפך במרוצת השנים לאחד מאירועי הספורט הוותיקים והיוקרתיים בבריטניה. מהאגדה על השופט שנרדם, המרד האמריקאי וההופעה של ד"ר האוס - הכול על מירוץ הסירות שמשגע את הממלכה

בחודש ספטמבר בשנת 2000 הגשים החותר האנגלי, קיירן ווסט את פסגת שאיפותיו של כל ספורטאי אולימפי. ווסט זכה לעמוד בראש הפודיום ולענוד לצווארו את מדליית הזהב האולימפית לאחר שהיה חבר בנבחרת הבריטית שניצחה בתחרות לשמינייה באולימפיאדת סידני.

 

 

חצי שנה לאחר שהוכתר לאלוף אולימפי, בהיותו סטודנט ניצח ווסט יחד עם הנבחרת של אוניברסיטת קיימברידג' במירוץ הסירות השנתי מול אוניברסיטת אוקספורד. כשהתראיין בסיום הוא אמר ש"הניצחון במירוץ מול אוקספורד שקול מבחינתו לניצחון באולימפיאדה".

 

החגיגות באוקספורד ב-2012. זר לא יבין זאת (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
החגיגות באוקספורד ב-2012. זר לא יבין זאת(צילום: GettyImages)

 

זר יתקשה להבין כיצד תחרות שאיננה אליפות עולם או אפילו אליפות לאומית אלא בסך הכול מירוץ בין שתי אוניברסיטאות יכולה להיחשב כשוות ערך לתחרות יוקרתית כמו האולימפיאדה.

 

כדי להבין מדוע נהנה מירוץ הסירות השנתי בין אוניברסיטת אוקספורד וקיימברידג' מיוקרה כה רבה וייחוס צריך לחזור אחורה אל המחצית הראשונה של המאה ה-19. צ'רלס וורדסוורת' וצ'רלס מריבאל, שני חברים מימי התיכון נפגשו בהיותם סטודנטים בחופשה בקיימברידג'.

 

מירוץ הסירות ב-1864. אותו המסלול עד היום (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
מירוץ הסירות ב-1864. אותו המסלול עד היום(צילום: GettyImages)

 

לאחר חתירה משותפת בנהר הם הציעו לערוך תחרות בין האוניברסיטאות שלהם, וכך ב-10 ביוני 1829 יצא לדרכו מירוץ הסירות הראשון בין אוקספורד וקיימברידג'. אוקספורד ניצחה באותו מירוץ בקלות ואת הסירה ששימשה את הצוות המנצח אפשר למצוא כיום במוזיאון החתירה בהנלי.

 

מ-1855 ועד היום למעט השנים של מלחמות העולם המירוץ נערך באופן קבוע מה שהופך אותו לאחד מאירועי הספורט הוותיקים ביותר בבריטניה. ב-1864 נרשם ציון דרך נוסף בתולדות המירוץ כשנקבע המסלול המשמש אותו עד היום, 6.4 קילומטרים מפרכים בקטע הלונדוני של נהר התמזה, מפוטני ועד למורטלייק. בסיום המירוץ, נערכת חגיגת הניצחון המסורתית כשההגאי של האוניברסיטה המנצחת נזרק אל המים.

 

ההגאי המנצח נזרק למים בסיום המירוץ בשנה שעברה

 

העם הבריטי הוא חובב נלהב של מסורת ויוקרה, אחרת איך ניתן להסביר את התעסקותו האובססיבית במשפחת המלוכה? לכן לא מפליא שאירוע ספורטיבי ששורשיו הולכים 185 שנים אחורה גורם להתלהבות עזה כל כך אצל מיליוני בריטים אשר צופים בו מדי שנה בשידור ישיר ברשת הטלוויזיה הממלכתית, BBC.

 

אבל ליוקרתו הייחודית של מירוץ הסירות יש סיבה נוספת, מהותית יותר. אוקספורד וקיימברידג' הן האוניברסיטאות הוותיקות ביותר והנחשבות ביותר בבריטניה. רבים מגדולי האומה הבריטית למדו באחת מהאוניברסיטאות הללו ובממלכה נוהגים להתייחס אליהן במונח "אוקסברידג'" המבדיל אותן מיתר האוניברסיטאות.

 

מירוץ הסירות של 1939

 

לאורך ההיסטוריה ועד היום אוקספורד וקיימברידג' כשתי אוניברסיטאות מובילות ואליטיסטיות מנהלות ביניהן יריבות אקדמאית עזה. תנאי הקבלה למוסדות הללו הינם גבוהים במיוחד ומועמד המעוניין להתקבל ללימודים יכול להגיש בקשה מדי שנה רק לאחת משתי האוניברסיטאות הללו ולא לשתיהן. המונח "אוקסברידג'" הפך עם השנים להרבה יותר מהלחם של שמות האוניברסיטאות אלא לתיאור של מעמד חברתי אליטיסטי וגם למושא לביקורת על הדומיננטיות של בוגרי האוניברסיטאות הללו בחברה הבריטית והקיפוח של בוגרי המוסדות האקדמאיים האחרים.

 

מירוץ הסירות הוא היום בו היריבות בין האוניברסיטאות הללו מתנקזת אל הפורמט התחרותי הבסיסי ביותר, הספורט. רק כדי להמחיש עד כמה הניצחון במירוץ חשוב עבור האוניברסיטאות - 16 הסטודנטים הנבחרים להשתתף מתאמנים לתחרות במשך שבעה חודשים, שישה ימים בשבוע כשכל אימון אורך שלוש שעות.

 

הנבחרות של 2014. אימונים מסביב לשעון (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
הנבחרות של 2014. אימונים מסביב לשעון(צילום: GettyImages)

 

עם השנים, הטירוף סביב המירוץ חצה גם את גבולות הממלכה הבריטית הנוכחי שייערך מחר יועבר בשידור ישיר בתחנות טלוויזיה בארצות הברית, אירופה, אסיה מרכז אמריקה ואפריקה. בישראל ניתן יהיה לצפות בו בערוץ יורוספורט.

 

אם תצפו בסירות מרחוק, תתקשו להבדיל בין הנבחרת של קיימברידג' שחבריה ילבשו מדים בצבע תכלת לבין נבחרת אוקספורד עם המדים הכחולים. כחול הוא הצבע השולט במירוץ - כל חותר המתחרה במירוץ זוכה מהאוניברסיטה שלו בתואר הספורטיבי הגבוה ביותר המכונה אף הוא "כחול". לא ממש מפתיע במדינה אשר אוהבת להצמיד תארים כמו "סר" ליקיריה.

 

 

המירוץ ב-1877. התיקו הראשון והאחרון (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
המירוץ ב-1877. התיקו הראשון והאחרון(צילום: GettyImages)

 

באופן כמעט טבעי כאירוע ספורט ותיק ותחרותי כל כך, גם מירוץ הסירות לא חף ממחלוקות ושערוריות. הראשונה שבהן התרחשה ב-1877 כשבפעם הראשונה והיחידה מאז הוכרז על תיקו.

 

על פי האגדה המסופרת באוקספורד, שופט התחרות פשוט נרדם מתחת לשיח ולכן לא ידע מי מבין הסירות חצתה ראשונה את קו הסיום. אך הדיווחים המהימנים יותר טוענים כי הסירות היו כה קרובות זו לזו שהשופט לא הצליח לקבוע מי מהן סיימה ראשונה ולכן הכריז על תיקו.

 

חותרים מאוקספורד וקיימברידג' לקראת המירוץ -2014 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חותרים מאוקספורד וקיימברידג' לקראת המירוץ -2014(צילום: רויטרס)

 

השערורייה המדוברת ביותר סביב המירוץ התרחשה ב-1987, אז פרצו חמישה חותרים אמריקאים מאוניברסיטת אוקספורד במרד בגלל אי הכללתו של אחד מבני ארצם בנבחרת וגם בכלל התנגדותם לשיטות האימון של המאמן הוותיק, דן טופולסקי. החותרים המורדים סולקו מהנבחרת ואוקספורד הופיעה למירוץ עם הרכב שכלל בעיקר חותרים מנבחרת המילואים, למרות זאת למרבה ההפתעה היא ניצחה באותה שנה. סיפור המרד אף עובד לסרט קולנועי בשם True Blue.

 

גם בשנים האחרונות היו שערוריות. בשנה שעברה, אחד החותרים קילל כל כך הרבה במהלך התחרות שרשת BBC נאלצה לפרסם הודעת התנצלות על התוכן הגס שהעבירה בשידור חי. ב-2012, שופטי המירוץ נאלצו להפסיקו למשך יותר מחצי שעה לאחר שאדם התפרץ אל עבר הסירות בשחייה. לאחר שנעצר זוהה אותו אדם כטרנטון אולדפילד, אקטיבסט אשר מחה נגד האליטיזם בחברה הבריטית.

 

המפגין שגרם להפסקת המירוץ ב-2012

 

בכלל, הרבה ביקורת מועברת על היוקרה המוגזמת של האירוע. כמה מהמתנגדים לאירוע עורכים בשנים האחרונות על בסיס קבוע ביום של מירוץ הסירות את מירוץ העזים. (באנגלית זה נשמע טוב יותר: The Goat Race לעומת The Boat Race), תחרות פרודית בה מתחרות ביניהן בריצה שתי עזים הלבושות במדי אוניברסיטאות קיימברידג' ואוקספורד.

והיו גם טביעות, שש במספר עד היום. המפורסמת ביותר הייתה ב-1912 כששני הצוותים טבעו, מה שהוביל למירוץ חוזר למחרת.

 

כמה מהמתחרים במירוץ הסירות התברגו בצמרת החותרים האולימפיים בעולם, הבולט שבהם הוא מת'יו פינסנט בעל ארבע מדליות זהב אולימפיות ועשר מדליות זהב מאליפויות עולם שבשנות התשעים שהוביל את אוניברסיטת אוקספורד לשתי זכיות בתחילת שנות התשעים.

 

סו בראון. האישה הראשונה במירוץ (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
סו בראון. האישה הראשונה במירוץ(צילום: GettyImages)

 

בין הידוענים שהתחרו בימים האוניברסיטאיים במירוץ אפשר לציין את השחקן יו לורי המוכר כד"ר גרגורי האוס מסדרת הטלוויזיה "האוס". לורי התחרה עבור קיימברידג' ב-1980. אביו אגב, רן לורי הוביל את קיימברידג' לשלוש זכיות רצופות בשנות ה-30' ולאחר מכן הפך לאלוף אולימפי באולימפידת לונדון 1948.

 

גם במירוץ השנה האוניברסיטאות לא חסכו בתותחים כבדים ובין המתחרים יהיו למשל מלקולם הווארד הבריטי, מדליסט כסף מאולימפיאדת לונדון, סטורם אורו, אלוף עולם ומדליסט אולימפי ניו זילנדי וקונסטנטין לולודיס הבריטי, מדליסט ארד אולימפי.

 

יו לורי. כן, כן - גם הוא היה שם ()
יו לורי. כן, כן - גם הוא היה שם

 

מי שחיממה כבר את האווירה לקראת המירוץ היא פיפה מידלטון שבטור אישי לטלגרף סיפרה על תמיכתה בקיימברידג'. טוב, אחרי הכל היא האחות הצעירה של דוכסית קיימברידג'.

 

מספר עובדות על מירוץ הסירות:

- מאזן הניצחונות – 77:81 לטובת קיימברידג'.

- שיא המירוץ: 16:19 דקות (קיימברידג', 1998)

- שיא ההופעות במירוץ: בוריס רנקוב 6 (אוקספורד, 1978 – 1983)

 

פיפה מילדטון. חיממה את האווירה (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
פיפה מילדטון. חיממה את האווירה(צילום: GettyImages)

 

- שיא הניצחונות הרצופים: קיימברידג' 13 (1924-1936)

- המתחרה המבוגר ביותר: אנדי פרוברט, 38 (קיימברידג', 1992)

- סו בראון הייתה האישה הראשונה שנבחרה להתחרות במירוץ, היא ייצגה את אוניברסיטת אוקספורד ב-1981.

 

מירוץ הסירות השנתי של אוקספורד וקיימברידג' ייערך ביום א', 6.4 ב-19:00

 

לפנייה לכתב: deuel@012.net.il

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

מתי ראיתם שוער מבקיע גול עצמי ובישול לשערו במשחק אחד?

מה עשה השחקן עם הכדור לאחר הגול? צפו

צפו: גול אדיר מ-40 מטר

צפו: מה קורה במשחק כשהכדור עובר לשוער בין הרגליים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GettyImages
מירוץ הסירות ב-2012
צילום: GettyImages
מומלצים