מחיר המתיחות: מקדונלדס נסגרת בקרים
ליריבות בין ארה"ב לרוסיה על רקע אוקראינה יש גם השלכות לא צפויות: מהדלפת שיחות בין דיפלומטים לכאורה וכלה בשימוש במזון מהיר כקלף מיקוח. התגובות מצחיקות לא פחות
מי אמר שהמלחמה הקרה לא מצחיקה? המתיחות בין ארה"ב לרוסיה על רקע הסיפוח של חצי האי קרים מתבטאת באחרונה בשורה של תקריות, שספק אם ניתן למצוא להן תקדים בספר הדרכה לדיפלומטים. מהדלפות הדדיות ליוטיוב וכלה בשימוש במזון מהיר כקלף מיקוח - מזל ששני הצדדים מתייחסים לכך בהומור.
עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו
אחת ההשלכות הלא צפויות של המשבר המדיני הייתה ההודעה של ענקית המזון המהיר מקדונלדס כי היא סוגרת זמנית את שלושת סניפיה בקרים, בעקבות הסיפוח לרוסיה. בהודעה שפרסמה באתר האוקראיני שלה, ציינה החברה כי ההחלטה התקבלה מסיבות ייצור שאינן בשליטתה, אולם לא מן הנמנע שהיא חוששת מהחרפת העיצומים האמריקניים על רוסיה.
במקדונלדס ציינו כי ישמחו לפתוח מחדש את הסניפים בערים סימפרופול, סיבסטופול וילטה ברגע שהדבר יתאפשר שנית, והם גם התחייבו לדאוג למקומיים שעבדו בחנויות שנסגרו: החברה הבטיחה להם עבודה בסניפים אחרים בשטח שנותר שייך לאוקראינה, ואף הודיעה שתממן את עלות הרילוקיישן אם יחליטו לעבור.
אולם התגובה במוסקבה התאפיינה בבדיחות דעת מאשר חשש אמיתי: "זה טוב מאוד שמקדונלדס סוגרת סניפיה בקרים", הצהיר המחוקק הרוסי ולדימיר ז'ירינובסקי, "בתור סנקציות על רוסיה, הם הסכימו לא להרעיל את אזרחינו - ואנחנו אמורים להיעלב מכך?".
במקביל, ברשת מעוררת גלים הקלטה של שני שגרירים רוסים שלכאורה שאבו השראה מהסיפוח של קרים, והתגייסו לתכנן את הכיבושים הבאים. בהקלטה בת חמש דקות שהודלפה לרשת נשמעת שיחת טלפון רצופת גסויות בין השגריר באריתריאה איגור צ'וברוב לשגריר בזימבבואה ומלאווי סרגיי בחרב. "קרים בידינו, אבל זה לא הכול - בעתיד נשלט על קטלוניה וונציה, וגם על סקוטלנד ואלסקה", אומר האיש שזוהה כצ'וברוב.
שיחת השגרירים הרוסים: "אנחנו פשוט טובים!"
זה מקור ההשראה? השיחה הלא דיפלומטית של העוזרת של קרי
בהמשך הוא מצהיר כי רוסיה תעשה מהלך לכיוון "כל מדינות הספר", כמו אסטוניה, רומניה ובולגריה. צ'וברוב ציין עוד כי ראש נציגות האיחוד האירופי באריתריאה התלוצץ באחרונה עמו ואמר כי הוא מייחל שרוסיה "תיקח בחזרה" את רומניה ובולגריה. בסוף השיחה מסכמים שני הדיפלומטים כי עדיף לרוסיה לעזוב בשלב זה את בולגריה, רומניה ושאר המדינות הבלטיות, וכי "זה יהיה מעניין יותר ללכת על קליפורניה או מיאמי", מוסיף בחרב.
"בדיוק, 'מיאמילנד' ממילא מורכבת מ-95% אזרחים רוסים", מסכים עמו צ'וברוב, "יש לנו זכות מלאה לקיים משאל עם". חברו מסכים עמו ומציע גם לערוך משאל דומה ב"לונדונלנד", כלומר בירת בריטניה. בשיחה גם בירך צ'וברוב את חברו על שהמדינה שבה הוא שוהה, זמבבואה, הייתה בין 11 המדינות - לצד סוריה וצפון קוריאה - שבירכה את רוסיה על הסיפוח של חצי האי קרים.
מחוקק אמריקני: הרוסים פרצו לי ללו"ז
במוסקבה לא התרגשו במיוחד מפרסום השיחה בין שני השגרירים לכאורה, ודוברת מטעם משרד החוץ הרוסי רק פרסמה הודעה בפייסבוק שבה האשימה את האמריקנים בפרסום ההקלטה ביוטיוב. היא לא התייחסה לתוכן ההקלטה או לאמינותה, אך ציינה
כי התמונה שמיוחסת בסרטון לשגריר בחרב שייכת למעשה לדיפלומט אחר שהלך לעולמו בשנה שעברה.
ייתכן כי הדלפת ההקלטה נועדה כנקמה על הדלפות אחרונות של שיחות דיפלומטים מערביים על אוקראינה. בין היתר, בפברואר פורסם תיעוד שיחת טלפון בין הדיפלומטית האמריקנית הבכירה ויקטוריה נולנד לשגריר האמריקני באוקראינה שבה היא התרעמה על האיטיות של אירופה בטיפול במשבר במדינה, והצהירה בבוטות: "שהאיחוד האירופי ילך להז***". בהמשך היא האשימה את הרוסים בפרסום השיחה.
ההאשמות האמריקניות כלפי רוסיה נרשמו באחרונה גם בהקשרים מוזרים יותר. הסנאטור דן קוטס, למשל, השתמש במתיחות כתירוץ כשניסה להסביר מדוע נאם בשימוע הלא נכון – לטענתו, הרוסים גרמו לו לעשות זאת. קוטס היה בטוח שהגיע לדיון של ועדת ההקצבות ואף עמד לשאול שאלה בנושא, כשמישהו העביר לו פתק שבו נרשם כי הוא נמצא במקום הלא נכון – בתת-ועדה לענייני שירותים כלכליים וממשל כללי. מאוחר יותר הוא כתב בטוויטר: "אני חושב שהרוסים התעסקו עם הלו"ז שלי".
בחודש שעבר כללה מוסקבה את הסנאטור מאינדיאנה ברשימת אנשי הקונגרס והבית הלבן שנאסר עליהם להיכנס לתחומה, בתגובה לסנקציות שהטילה עליה ארה"ב. קוטס אמר אז בתגובה לא ממש רצינית, כי הוא מאוכזב שלא יוכל לקחת את משפחתו לחופשה בסיביר.