שלב אחר שלב: סלמון בתנור וגם תפוחי אדמה צלויים
הולכים על בטוח - אתר "בית הספר לבישול" מבית מוסף האוכל "שף" של "לאשה" מגיש צמד מתכונים שתמיד עובדים - סלמון אפוי בתנור וגם תפוחי אדמה צלויים
רגע לפני החג, כשאפילו בשלנים מנוסים מרגישים שהכל עליהם ואין רגע לנשום, ובשלנים מתחילים שקיבלו משימה להביא משהו לשולחן החג חוששים ממבחן "מה יגידו הדודות", זה הזמן להישען בנחת על מתכונים קלים מאוד ובטוחים מאד, שמבטיחים מקסימום הצלחה ושבחים במינימום מאמץ וטרחה - סלמון אפוי בתנור וגם תפוחי אדמה צלויים בתנור.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
פילה סלמון בתנור
מתכון של עידית חייט. גם בריא, גם טעים, וגם קל-קל-קל. אם אתם מפחדים מדגים, המנה הזו תרגיע אתכם. למנה שלפניכם יתרונות בולטים:
התעסקות מינימלית - מתבלים ומניחים בתבנית, זה הכל ; אין צורך להפוך במהלך האפייה ; זמן הכנה קצר. הכי טעים להכין את הפילה סמוך להגשה, כך שייאכל טרי (אבל אפשר לשמור שאריות ולחמם).
כדאי להגיש את הדג עם חצי לימון, לרענון הטעם. לבריאות!
לפני שמתחילים - 3 טיפים לבישול עם סלמון:
- דגים הם מקור מצוין לחלבונים, הם דלים בכולסטרול (בהשוואה לבשר ולעוף), עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, קלים לעיכול ואינם מכבידים. נשמע מושלם. אז מה הבעיה? ריח חזק והרבה עצמות דקות ומאיימות מרחיקים מהדגים לא מעט אנשים.
- הפתרון לרבים מהם הוא דג הסלמון הוורדרד, שמגיע מהים הצפוני ומביא עמו טעם מעודן וריח מתון, והוא גם בשרני, עשיר יותר מדגים אחרים באומגה 3, ומכיל מעט עצמות (מהסוג הנשלף בקלות). זאת ועוד: אם קונים פילה סלמון - נתח שנחתך לרוחב ונוקה היטב - אין צורך לחשוש מעצמות, ולכן הפילה אהוב ומועדף על רבים.
- פילה סלמון אפשר לקנות טרי או מוקפא בחנויות הדגים וברשתות השיווק. הטרי טעים יותר, אבל אם בכל זאת קונים מוקפא - חשוב לשים לב לכך שכתוב על האריזה "פילה סלמון טרי" ולא "פילה סלמון מעובד", המכיל גם מים ומרכיבים נוספים (עצה זו נכונה לכל דג באשר הוא).
גיוון:
הכניסו את הדג לגריל! לאחר 20 דקות אפייה, מעבירים את התנור למצב גריל, מעלים את הטמפרטורה למקסימום וצולים עוד 7 דקות. הדג מוכן. בתיאבון.
תבדקו שיש בבית:
תבנית
רדיד אלומיניום (או נייר אפייה)
תרווד
המרכיבים ל-4 מנות:
1 נתח פילה סלמון במשקל כ-800 גרם, טרי או מוקפא ומופשר
4 כפות שמן זית
3-4 שיני שום, קלופות וכתושות (אפשר גם שום קפוא באותה הכמות)
כ-1/3 כפית מלח גס (רצוי מלח אטלנטי)
מעט פלפל שחור, גרוס
מיץ טרי מ-1/2 לימון
אפשרות לקישוט:
1 לימון נקי, פרוס לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ
אופן ההכנה:
- מרפדים את התבנית ביריעת אלומיניום (או נייר אפייה) ומשמנים היטב ב-2 כפות מהשמן. מכניסים את התבנית אל תנור שחומם מראש ל-210-220 מעלות (כן, בלי הדג), ומחממים אותה כ-10 דקות.
- מכינים את הדג: מניחים את נתח הדג, על צד העור, על קרש או צלחת ומורחים אותו בכף משמן הזית. מפזרים מעל את השום הכתוש, המלח והפלפל, ומטפטפים עליו את כף שמן הזית שנותרה. מעסים בידיים, מעט ובעדינות, את המרכיבים אל הדג. מטפטפים מעל את מיץ הלימון.
- אופים את המנה: מוציאים בזהירות את התבנית החמה מהתנור ומנמיכים את הטמפרטורה ל-200 מעלות. מעבירים את נתח הדג אל התבנית (בעזרת תרווד). אם רוצים, מניחים עליו את פרוסות הלימון, כך שיכסו את הדג באופן חלקי. מחזירים את התבנית לתנור ואופים 20 דקות. הדג מוכן. מגישים.
- ניתן לשמור את הדג עד 3 ימים, מכוסה במקרר, לפני ההגשה מחממים את הדג כ-5 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני.
תפוחי אדמה קסומים
מתכון של דנית קימל. כן, מדובר בתפוחי אדמה אפויים, הכי קל שיש, אך מדובר גם בקסם: לא משנה כמה מכינים, לא נשאר מהם פירור.
תופעה מוזרה מתרחשת כשמכינים את תפוחי האדמה האלה. כל כמות שמכינים מהם - מחוסלת עד תום. אם תכינו כמות ל-6 אנשים - לא יישאר כלום. תכינו אותה כמות בדיוק לארבעה אנשים - הכל יחוסל. גם אם תתחכמו ותכפילו את הכמויות - ביס לא יישאר. תפוחי האדמה האלה הם מבוכת המארחים: יכול להיות שלא הכנו מספיק? התשובה היא - לא. ככה זה. הם תמיד גונבים את ההצגה.
אדום, לבן או אולי סגול:
בעולם קיימים אלפי זנים של תפוחי אדמה וספרים שלמים נכתבו עליהם. אנחנו נסתפק בחלוקה בסיסית ושימושית של הירק, כדי שתתאימו את הזן למנה המבוקשת:
- קליפה אדומה: אידיאליים לטיגון ולהכנת צ'יפס. שמות הזנים הנפוצים: דזירה, לאורה.
- קליפה לבנה: מומלצים לאפייה ולבישול, להכנת פירה ולמילוי. זנים נפוצים: וינסטון, אבנדל, ויולאדי, מרבל
- קליפה סגולה (וגם התוך שלהם סגול): ניתן למצוא אותו בשוקי האיכרים וברשתות השיווק. מתאימים לבישול ולאפייה, ואם עוד לא ניסיתם - אנחנו ממליצים בחום.
- שם הזן הנמכר בישראל: ויטולט
גיוון:
לתפוחי האדמה מוסיפים שיני שום שלמות, אפילו לא צריך לקלף. לאחר האפייה אפשר לשלוף בקלות את שיני השום האפויות מהקליפה ולאכול אותן לצד תפוחי האדמה, או למעוך אותן על טוסט עם חמאה.
תבדקו שיש בבית:
קולפן ירקות
תבנית גדולה (תבנית של התנור או תבנית אלומיניום חד-פעמית גדולה, או תבנית פיירקס)
המרכיבים ל-4-6 מנות:
8-10 (כ-2 ק"ג) תפוחי אדמה בגודל בינוני-גדול
1/2 כוס שמן זית
1 כף מלח גס ("מלח לבישול", כתוב על האריזה)
כ-1/4 כפית פלפל שחור גרוס
עלים מ-3-2 ענפי תימין טרי
1 ראש שום, מפורק לשיניים (לא מקולפות)
אופן ההכנה:
- קולפים את תפוחי האדמה, שוטפים אותם ומייבשים במגבות נייר. חותכים לקוביות בגודל 2 ס"מ לערך. לא צריך לדייק, אבל כדאי שהקוביות יהיו פחות או יותר בגודל שווה.
- מעבירים לקערה גדולה ומוסיפים את שמן הזית, המלח, הפלפל ועלי התימין. מערבבים (בידיים, זה הכי יעיל) כך שתפוחי האדמה יכוסו היטב בשמן. מעבירים את תכולת הקערה לתבנית ומסדרים את תפוחי האדמה בשכבה אחת, עד כמה שניתן. מפזרים ביניהם את שיני השום.
- מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום, מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות ואופים 40 דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים קצת (מציצים בזהירות ומנסים לנעוץ בכמה מהחתיכות מזלג. אם הם עדיין קשים - מחכים עוד 5 דקות ובודקים שוב). מסירים את רדיד האלומיניום ואופים כ-40 דקות נוספות, במהלכן הופכים ומערבבים פעם אחת את תפוחי האדמה, כדי להבטיח שהם ייאפו בצורה שווה.
- אופים עד שתפוחי האדמה מתרככים (בודקים שוב במזלג), מזהיבים יפה ומשחימים בקצותיהם. מוציאים ומגישים. אם מכינים כמה שעות מראש, שומרים את המנה עטופה ברדיד אלומיניום ומחממים שוב לפני ההגשה.
- המתכונים לקוחים מתוך המדור האהוב של מגזין "לאשה", "בית הספר לבישול
", שעלה לאחרונה לאוויר ומבוסס על ההצלחה של המדור ושל הספרים שבאו בעקבותיו.
- באתר - עשרות מתכונים שיעשו לכם סדר במטבח וכוללים הנחיות ברורות ומפורטות, הצעות לגיוונים ולשדרוגים, הסברים מעשירים וכן איורים מאירי עיניים שמפשטים מאד את שלבי ההכנה. האתר ממשיך להתעדכן וניתן לגלוש בו גם ממכשירים סלולריים ומטבלטים.