שתף קטע נבחר

 

מתחילים לשמוע: מכשיר שמיעה לאייפון

מאובדן השמיעה במלחמת יום כיפור, ועד לחזרה לתפקוד מלא, מכשיר השמיעה שמתחבר לאייפון שינה לרפאל שושן את החיים, והחזיר למשפחתו את האפשרות לנהל איתו שיחה כמו עם כל אחד אחר. רפאל הוא אבא שלי, וזהו סיפורנו האישי

סיפורנו מתחיל דווקא בנסיין שלנו, אבא שלי - רפאל שושן. מאז שאני זוכר את עצמי, הבדיחה הקבועה בבית הייתה שאבא לא שומע טוב. "דבר אל האוזן השנייה", "בזאת אני לא שומע, בשנייה אני לא מקשיב", היה מתבדח. "מי רוצה עוד פשטידה?" " אני תה ועוגה!". בידור על זמני, זה בטוח.

 

אך בפועל מסתתרת פה בעיה אמיתית: אבי כמעט ולא שומע באוזן אחת, ומתקשה למקם צלילים במרחב סביבו. במשך שנים חיינו עם המצב בחוסר מעש, עד שעלתה הזדמנות לעשות שינוי.

 

קלינאית התקשורת בודקת אילו תדרים אינם נקלטים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
קלינאית התקשורת בודקת אילו תדרים אינם נקלטים(צילום: עידו ארז)

 

חזרה בזמן

בזמן מלחמת יום כיפור, אבי שירת בחיל השריון. את רוב השמיעה באוזן ימין איבד כששהה ליד סוללת תותחים של 175 מילימטר, שרעמה במשך שלושה ימים ושלושה לילות, כשיכולת השמיעה באותה אוזן נפגעה משמעותית. כשהגיע לביתו הפעיל את הרדיו וכך שם לב שהוא לא מצליח לשמוע כראוי מאוזן ימין, וכך עם הגיל, בעיות השמיעה החריפו.

 

לאחר מאבק עיקש במשרד הביטחון, הוכר אבי כנכה צה"ל ובמסגרת זו קיבל לפני כשבע שנים מכשיר שמיעה לאוזן אחת. המכשיר היה יחסית גדול ובולט, והאוזנייה שלו הייתה אוניברסלית ופשוטה כך שהיא הייתה נופלת שוב ושוב. מחוסר הנוחות והפחד לאבד את המכשיר היקר, לא הרכיב את מכשיר השמיעה בכלל והמשיך בשלו. נריץ קדימה משנת 1973 ל-2014, בזמן בדיקת השמיעה עולות מילים כמו "שרידי שמיעה" ו"אתה לא שומע את זה בכלל", ומה שהייתה בדיחה משפחתית על זה שהוא לא שומע כלום, הפכה לרגע למציאות בעייתית המתקיימת אצל הרבה מאוד משפחות בישראל.

 

בזמן השירות בסיני (צילום: ארכיון משפחתי) (צילום: ארכיון משפחתי)
בזמן השירות בסיני(צילום: ארכיון משפחתי)

 

דרך אחרת

גיל, חשיפה לרעש, תורשה, אירוע רפואי וחבלה הם הגורמים הנפוצים להיווצרות ירידה בשמיעה. על פי מחקר שערך מכון אושיק רושינק בחודש מרץ האחרון. כ-10 אחוזים מאוכלוסיית העולם המערבי סובלת מירידה בשמיעה וכ-30 אחוזים מהאנשים מעל גיל 65 סובלים מירידה בשמיעה. אובדן שמיעה, גם אם חלקי, הוא ירידה משמעותית באיכות החיים. אדם מתקשה לשמוע את הסובב אותו, מתקשה למקם צלילים בסביבתו, ובעיקר מתקשה לנהל שיחה במקומות שאינם שקטים. בין אובדן שמיעה קל, לכבדות שמיעה ועד לחירשות מוחלטת יש הרבה מרחק, ממש כפי שבעיות ראייה נעות בין אדם שצריך משקפיים כדי לקרוא ועד לעיוורון מוחלט. לשמחתם של בעלי בעיות השמיעה, הטכנולוגיה התקדמה מספיק כדי לאפשר שמיעה איכותית מבלי למשוך תשומת לב אל המכשיר, היות והם עברו תהליך מזעור משמעותי בעשור האחרון.

 

לפני כשלושה חודשים הגיעה למערכת הודעה על מכשיר שמיעה חדש ומזערי המתחבר לאייפון, ועם הזדמנות זו החלטנו שהגיע הזמן לנסות שוב את מזלנו עם עזרי שמיעה.

 

המכשיר המזערי מתחבר אל האייפון דרך בלוטות' בעוצמה נמוכה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
המכשיר המזערי מתחבר אל האייפון דרך בלוטות' בעוצמה נמוכה(צילום: עידו ארז)

 

הפחתת רעשים ומיקוד בדובר

המכשיר המדובר נקרא LiNX של חברת ReSound. מדובר במכשיר שמיעה מזערי המכיל רכיב בלוטות' המאפשר לו להתחבר ישירות לסמארטפונים תומכים ללא מתאמים בדרך, ועם זמן סוללה ארוך במיוחד. ללינקס שני מיקרופונים כנהוג במכשירי שמיעה, כשהמכשיר משתמש בעובדה שמהירות הקול והמרחק בין המיקרופונים ידוע, כדי לחשב מאיפה מגיע הקול. הלינקס מזהה ומפריד בין התדרים של קול אנושי לבין אלו של רעשי רקע, ואחרי כעשרים שניות של רעש מזהה המכשיר כי מדובר במקום רועש, ומפנה את מוקד הגברת הקול קדימה אל האדם שאיתו אתם משוחחים. אמנם הגברת הקול מהסביבה אינה נעלמת אך היא מופחתת כך שלמשתמש נוח יותר לשוחח.

 

המכשיר הצבעוני כמעט ואינו נראה על אוזן המשתמש ()
המכשיר הצבעוני כמעט ואינו נראה על אוזן המשתמש

 

התאמה אישית

מכשיר השמיעה מתאים לכל אוזן, אך אלו שרוצים לוודא כי האטימה תהייה תקינה והאוזנייה לא תיפול מהאוזן, הולכים על האופציה של יציקת תבנית מותאמת אישית. בתהליך זה מערבבים סיליקון רפואי עם זרז הגורם לו להתקשות, ומזריקים אותו לחלל האוזן. לאחר כמה דקות החומר מספיק יבש כדי לשלוף אותו החוצה, ומהתבנית הזו מייצרים את האוזנייה עצמה.

 

מכניסים אטמים לתעלת האוזן כדי למנוע מהחומר לחדור פנימה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מכניסים אטמים לתעלת האוזן כדי למנוע מהחומר לחדור פנימה(צילום: עידו ארז)

החומר הסיליקוני מתקשה והופך לתמונת ראי מדויקת של פנים האוזן (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
החומר הסיליקוני מתקשה והופך לתמונת ראי מדויקת של פנים האוזן(צילום: עידו ארז)

 

מחליפים תוכנית

בתוך הלינקס ישנן שלוש תוכניות שמע מובנות. הראשונה, והמאוזנת מכולן מיועדת לשימוש יום יומי. הפחתת הרעשים והרגישות לקול מופעלת כברירת מחדל על פי בדיקת השמיעה, כשאופציית הצליל הכיווני מופעלת בסביבה רועשת כדי לאפשר שיחה נוחה בתוכנית השנייה עוצמת השמע מופחתת משמעותית ואופציית הצליל הכיווני מופעלת קבוע. בתוכנית השלישית העוצמה מוגברת מאוד כדי לאפשר שמע בסביבה שקטה או מרובת משתתפים.

 

את הלינקס מתכנתים אלחוטית להגיב על פי בדיקת השמיעה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
את הלינקס מתכנתים אלחוטית להגיב על פי בדיקת השמיעה(צילום: ירון ברנר)

 

במסירת המכשיר, מתכנת האודיולוג את מאפייני מכשיר השמיעה על פי תוצאת בדיקת השמיעה. הבדיקה מגלה בדיוק אילו תדרים זקוקים לחיזוק ובהתאם לכך מגדיר את תוכניות ההגברה של המכשיר. את התוכניות ניתן להחליף על ידי לחיצה על כפתור מיוחד במכשיר (ואם יש שני מכשירים אז עדיין לוחצים רק על אוזן אחת), או דרך האפליקציה למכשירי אפל. בנוסף ניתן להגדיר את התכונות של כל תוכנית ישירות מהמכשיר, ללא ציוד מיוחד כפי שיש אצל האודיולוג.

 

המכשיר המזערי כמעט בלתי נראה על האוזן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המכשיר המזערי כמעט בלתי נראה על האוזן(צילום: ירון ברנר)

שולטים מהטלפון

עד כה, משתמשים שביקשו לחבר את הסמארטפון למכשיר שמיעה ולא דרך לולאת השראה, היו צריכים להשתמש במתאם מיוחד למכשיר אותו עונדים על הצוואר והוא מאפשר חיבור לכל סמארטפון. אותו חיבור הופך את מכשיר השמיעה לדיבורית בלוטות', ובעוד שזה נוח מאוד, זה לא ממש עושה שימוש ביכולות הסמארטפון, אלא מפשט אותו לרמת הטלפון הנייד. החידוש המרכזי בלינקס הוא האפשרות לחבר אייפון ללא מתאמים, ואפשרויות השליטה המתקדמות דרך האפליקציה.


שני המכשירים נשלטים סימולטנית מהאייפון ()
שני המכשירים נשלטים סימולטנית מהאייפון

אפליקציית ReSound Smart מותאמת במיוחד לסדרת המכשירים של ריסאונד, ומאפשרת לעשות שימוש חכם יותר במכשיר. עד כה, כשהמשתמש ביקש לשנות את רגישות המכשיר לקול או את תוכניות ההפעלה שלו, היה עליו לסור אל תחנת שירות כדי שיוכלו לתכנת אותם. האפליקציה מאפשרת למשתמש לשלוט במכשיר ולתכנת אותו בהתאם לאורח חייו - ללא התערבות צד ג'.

 

למרות הטכנולוגיה המתקדמת של המכשיר, דווקא בצד האפליקציה הוא בינוני למדי. זמן החיבור בין האוזניות למכשיר השמיעה אורך לעיתים יותר מדקה שלמה, כשפתיחת האפליקציה התלויה בחיבור מתעכבת עוד יותר. התפריט פשוט והעיצוב מיושן אך הפונקציות עובדות והיטב, וזה מה שחשוב.

 

יחי ההבדל האלחוטי

מכשירי שמיעה משוכללים הם לא דבר יוצא דופן. אך חברה אחת ענתה על צורך שלאלו עם שמיעה תקינה, נראה מובן מאליו - לדבר בסלולרי בנוחות. עד כה יצרניות הסלולר ייצרו מכשירים התומכים בתקן M3 ו-M4 שאומר שהם מכילים בתוכם לולאת השראה העובדת כשמצמידים אליה את אוזניית הטלפון, או שהמשתמשים נדרשים לענוד מתאם בלוטות' מיוחד. אוזניית ReSound LiNX מכילה בתוכה משדר בלוטות' 4.0 המסוגל להתחבר אל האייפון ובך מאפשרת למשתמש לשמוע את כל הצלילים שהמכשיר מייצר. בנוסף, ניתן להשתמש במיקרופון המובנה בטלפון כיחידת שידור (כמו מערכת FM) המשמיעה את סביבתה ישירות לאוזני המשתמש. הסאונד אמנם עובר בדיליי קל אך זה עדיין נחמד שהאופציה קיימת.

 

שליטה מלאה ישר מהאייפון ()
שליטה מלאה ישר מהאייפון

 

שומעים לפי מיקום

כפי שרמת הרעש משתנה מהמשרד, לרחוב, למסעדה ולחדר ישיבות, כך גם צרכי השמיעה של המשתמש משתנים בהתאם. שהרי אין צורך בהגברה משמעותית ברחוב הרועש, כמו שיש בחדר הישיבות. האפליקציה מאפשרת להשתמש בטכניקת Geo Fencing המאפשרת למכשיר לזהות את המיקום הכללי מבלי לצרוך סוללה באותו שיעור כמו ה-GPS. כשהיא מזהה כי אתה מתקרב למסעדה שהוגדרה מראש, המכשיר בוחן האם אתה נמצא בכתובת המדוברת, ואם כן, מחליף את תוכנית השמע. כך שאם נכנסת למסעדה, אין צורך לתכנת ולשנות את הגדרות המכשיר, הוא כבר יבין לבד שהוא במסעדה ויחליף את התוכנית בהתאם.

 

נכנסתם למסעדה? האייפון יזהה את המיקום וישנה את תוכנית השמע אוטומטית ()
נכנסתם למסעדה? האייפון יזהה את המיקום וישנה את תוכנית השמע אוטומטית

 

מוצאים את האבידה

אהוד לב רן מנכ"ל אודיו מדיק המשווקים את המכשיר, מספר לנו על לקוחה שלהם שאיבדה את מכשיר השמיעה בחוף הים, או לקוח אחר שאיבד את שני המכשירים שלו כשירד מטיסה. כדי למנוע אובדן של המכשיר היקר, ניתן לאתר כל אוזניה בנפרד דרך האפליקציה, כשהיא משתמשת בשידור הבלוטות' כדי לאכן את מיקום האוזניות. המכשיר והאפליקציה תואמים לאייפון 5 ומעלה, אייפד דור רביעי ומעלה, אייפד מיני ומעלה, אייפוד טאץ' דור חמישי כשלכולם דרוש iOS 7 ומעלה.

 

מכשיר מזערי זה משהו שנוטה ללכת לאיבוד. אל חשש, אפשר לאתר אותו דרך האייפון ()
מכשיר מזערי זה משהו שנוטה ללכת לאיבוד. אל חשש, אפשר לאתר אותו דרך האייפון

 

החירש המחובר

היכולת של ה-ReSound LiNX להתחבר אל האייפון מצמצת את הפער הטכנולוגי, ומאפשרת לכמעט כל אחד להשתמש בסמארטפון בנחת. הלינקס מציע פתרון טוב ואיכותי, והכי חשוב, מותאם אישית. ומה עם רפי תשאלו? בסוף הבדיקה הוא החזיר את המכשיר, חזר ללא לשמוע אותנו כראוי, ויצא להילחם פעם נוספת במשרד הביטחון, כדי לקבל את מכשיר השמיעה שכולנו יודעים שהוא צריך.

 

הריסאונד לינקס משווק על ידי אודיו מדיק המציעה את המכשיר עם אחריות ל-3 שנים ובמגוון צבעים. מחירו הבסיסי עומד על 8,200 שקלים כשהם עובדים עם קופות החולים מכבי מאוחדת ולאומית אך לא עם כללית. כשכולן מציעות השתתפות עצמית, בהתאם למטופל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל חרשות חלקית ובחזרה - מכשיר שמיעה שמתחבר לאייפון
מומלצים