ליברמן: נעדיף בחירות על שחרור טרוריסטים
שר החוץ אביגדור ליברמן הבהיר בכנס בניו יורק כי יתנגד לעסקה הכוללת שחרור מחבלים. "לא מוכנים שהפלסטינים יסחטו אותנו". על האפשרות שאבו מאזן יפנה לבית הדין הבינלאומי: "לפעמים עדיף לשתוק"
שר החוץ מביע עמדה נחרצת בנוגע למו"מ המדיני : בכנס הג'רוזלם פוסט שנערך היום (א') בניו יורק הבהיר יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, כי יעדיף בחירות חדשות מאשר להחזיר את עסקת שחרור האסירים לשולחן.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
"אנחנו באמת ברגע מאוד קריטי. מה שהתרחש בימים האחרונים הוא סחיטה מצד הפלסטינים", אמר ליברמן והוסיף: "אנחנו מוכנים לכל סוג של שיחות, אבל איננו מוכנים לסחיטה".
שר החוץ ציין בנאומו בכנס כי על השולחן ישנן שלוש אופציות: "עסקת החבילה הכוללת את נכונותנו לשחרר מחבלים אינה אופציה. השנייה היא הקמת קואליציה חדשה והאופציה השלישית היא בחירות חדשות. אני אישית לא חושב שבעמדה שלנו זה אפשרי לסגת אחורה לעסקת חבילה ולשחרר מחבלים".
ליברמן המשיך והדגיש כי "גם קואליציה חדשה אינה אופציה עבורנו. שתי האופציות הראשונות אינן מקובלות על 'ישראל ביתנו' ואם האלטרנטיבה היא להיכנע לאיומים הפלסטינים או לשלם סכומי עתק עבור תחזוק קואליציה אלטרנטיבית - עדיף ללכת לבחירות".
שר החוץ ציין כי ישראל מעוניינת להמשיך בשיחות, אך צעדי הפלסטינים מקשים על הצד הישראלי. "אני חושב שברור שהפלסטינים נוקטים צעדים חד-צדדיים וחייבים לשלם מחיר על כל צעד חד-צדדי. ההחלטה שלהם הייתה ברורה להפר את כל ההבנות שלנו ועל אף הצעדים שנקטו, אנו מוכנים להמשיך בשיחות".
המראיין שאל את ליברמן מה עמדתו בנוגע לאפשרות שהנשיא הפלסטיני אבו מאזן יפנה לבית הדין הבינלאומי בהאג נגד ישראל. "לפעמים עדיף לשתוק", ענה ליברמן.
לדברי ליברמן, הרשות הפלסטינית כלל לא קיימת. "ישנן שתי ישויות נפרדות: הראשונה היא 'פתח-לנד' ברמאללה ו'חמאסטן' ברחובות עזה. למיטב זיכרוני, הבחירות ברשות היו אמורות להיערך ב-2010 ואנחנו כבר ב-2014. העדיפות הראשונה של אבו מאזן היא לא המו"מ אלא המאבק במוחמד דחלאן".
"הביקורת על ישראל – אנטישמיות"
ליברמן התייחס גם לביקורות שסופגת ישראל בזירה הבינלאומית ועל החשש שיאשימו את הממשלה בכישלון השיחות. "מה שאנחנו רואים זה אפילו לא צביעות, זו אפילו לא ביקורת על הלגיטימיות של מדינת ישראל. זו אנטישמיות לשמה. אין דבר יותר פופולרי בעולם המערבי מאשר לבקר את ישראל".
ליברמן תקף את העולם על כך שהם מעדיפים לבקר את ישראל ולהתעלם ממה שקורה במדינות ערב. "מאות ואלפים נטבחים מדי יום בסוריה, בעיראק, בלוב, במצרים ובלבנון. הפלג האיסלאמי הקיצוני מתחזק מדי יום וכולם מתמקדים בנו ובסכסוך עם הפלסטינים. משטר אסד טובח אלפים ולא ראיתי דיונים במועצת הביטחון. כולם שותקים ומעדיפים להתחמק ולהתעסק בהתנחלויות וביהודה ושומרון. זו צביעות אמיתית ואנחנו מוכנים להתמודד עם האתגר ובסופו של דבר גם ננצח".
בדבריו תקף ליברמן גם את תנועת החרם נגד ישראל, BDS. "אם תיקחו את כל ארגוני ה-BDS, מטרתם אינה המדינה הפלסטינית אלא לחתור נגד מדינת ישראל. העמדה הציבורית הברורה שלהם היא שלישראל אין זכות להתקיים ומאוד חשוב להסביר זאת לכל שותפינו. אני חושב שמצבנו טוב ואנו יודעים איך להתמודד עם הבעיה הזו".
ליברמן התייחס בנאומו גם לאפשרות שהמרגל הישראלי ג'ונתן פולארד ישוחרר מהכלא במסגרת עסקה כלשהי. "קודם כול זה נושא אמריקני וזוהי דאגה גדולה עבורנו. הבן אדם בכלא 29 שנים. אם אנחנו מוכנים לשחרר טרוריסטים אז מן הסתם אנחנו חושבים שיש לשחרר את פולארד מטעמים הומניטריים בראש ובראשונה".
"מפתיע שעכשיו אני הבחור הטוב"
בהמשך דבריו התייחס ליברמן גם לסוגיה האיראנית ואמר כי ישראל עוקבת אחר הנעשה ברפובליקה האיסלאמית. "עבורנו זהו האתגר הגדול ביותר. זו לא רק יכולתה הגרעינית אלא המסר החזק שמייצאת המהפכה האיסלאמית שהפכה למממנת הגדולה בעולם של פעילות טרור. אנו רואים את מעורבותה בסוריה ובלבנון וכמובן הניסיונות שלה לחסל את הדיפלומטים שלנו. אנחנו שומרים על כל האופציות על השולחן וכשאנחנו אומרים את זה אנחנו מתכוונים לזה".
גם המשבר באוקראינה שהוביל ליחסים המתוחים בין רוסיה לארצות הברית עלה בנאומו של ליברמן. "עמדת ישראל היא שיש לנו יחסים עם כל המדינות שמעורבות במשבר. ההסלמה בין ארצות הברית לרוסיה היא חדשות רעות עבורנו. האינטרס שלנו הוא לייצב את העימות ולהביא להבנות ולשיתוף פעולה".
במהלך הכנס נשאל ליברמן איך הפך לשוטר הטוב ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון הפך לשוטר הרע. "זה מאוד מוזר כי מהתחלה הייתי רק הבחור הרע ופתאום אני הטוב. זה מאוד מפתיע". ליברמן התייחס גם להתבטאויות של שרים בממשלה, ובראשן להצהרות של שרי הימין בדמות יו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט. "אני מעדיף לא לדבר כל כך הרבה אלא להיות יותר יעיל. האמירות מיותרות ומוטב לשמור על השקט".
היום צפויה להתקיים פגישה משולשת בין השרה ציפי לבני, נציג הפלסטינים סאיב עריקאת והמתווך האמריקני מרטין אינדיק. גורם ישראלי המעורה במשא ומתן הביע אתמול אופטימיות זהירה באשר לסיכויי החזרה לשולחן הדיונים. "הצדדים מבינים כי זו ההזדמנות האחרונה ושאי אפשר לפוצץ הכול", אמר הגורם.
Read this article in English