אוכלים בריא כחול לבן: מוצרים ליום הבריאות
קרוב ל-200 מדינות מקדישות את יום הבריאות העולמי, שחל היום, לקידום נושאי בריאות. אילו מוצרי מזון המיוצרים בישראל דואגים לאיכות הסביבה, לקידום הפריפריה וגם לשמירה על בריאותנו? סקירה
"...לעורר אהבה וכבוד וחיבה וקנאה לתוצרת הארץ!
לחלב, לחצץ, לעוגות, לריבה לגבינה מתוצרת הארץ!..."
(נתן אלתרמן).
יום הבריאות העולמי, שחל היום (ב') - ב-7 באפריל, הוא הזדמנות מצוינת להיזכר בדברים הטובים והטעימים שלנו פה בארץ ישראל. מדי שנה, קרוב ל-200 מדינות מקדישות יום זה לקידום נושאים רחבים בנושאי בריאות. טור זה יוקדש למספר מוצרי מזון מקומיים, שיוצרו למעננו לאחרונה. כך שנוכל להמשיך לאכול בדיוק את אותם דברים שאנו אוהבים - רק יותר בריאים.
לכתבות נוספות בערוץ הצרכנות :
מה בין בריאות למזון מקומי
בעולם גלובאלי כשלנו, סחורות משונעות בקלות ואנו נהנים ממגוון מוצרים, גם כאלו שמיוצרים בצד השני של הגלובס. אלא, שמבחינה סביבתית, יש לזה מחיר יקר. קחו לדוגמא את השינוע, בזבוז האנרגיה וזיהום האוויר.
מדינות רבות החלו עושות שימוש ב"פוד מיילס", סימון על המוצר המודד את המרחק אותו עשה המוצר ממקום ייצורו ועד למדף הסופרמרקט. ככל שהמרחק קטן יותר, המוצר נחשב לסביבתי יותר. היבט נוסף של המרחק קשור לבטיחות המזון שלנו. הקושי לפקח על גלגולו של המוצר ואיכותו.
אוכלים כחול לבן
תעשיית המזון הישראלית היא תעשייה מפוארת המתהדרת במגוון מוצרים באיכות גבוהה, אך לא רק. התעשייה ממוקמת בעיקר בפריפריה ושותפים לה עשרות אלפי עובדים ישראליים. משלנו. לכבוד יום הבריאות העולמי, פנינו ליצרניות המזון המקומיות, שיציגו בפנינו מוצרים שהשיקו לאחרונה, בעליי מאפיינים ייחודיים, שיכולים להתאים לנו דווקא היום:
מוציאים לחם מן הארץ
• פיתה קלה, 100% מחיטה מלאה: הפיתה מיוצרת במאפיית נינה, מפעל משפחתי קטן באזור חיפה. את הפיתות ניתן להשיג ברשתות השיווק תחת המותג "פוד אנד סטף".
• לחם שיפון קל 100%: לחם קל מופחת קלוריות, שעשוי מ-100% קמח שיפון מלא בתוספת מחמצת שיפון עשירה. מיוצר במאפיית ברמן, ירושלים.
• לחמניה קלה, 100% קמח מלא, בתוספת סיבים תזונתיים, מכילה 99 קלוריות. מיוצרת במאפיית אנג'ל בירושלים.
תוספת עיקרית
• קוסקוס מלא מהיר להכנה: הקוסקוס מופק מסולת מחיטה מלאה ומכיל את כל מרכיבי גרעין החיטה הנבט - מגנזיום וברזל. הקוסקוס מיוצר על ידי "קוסקוס מזון" - מפעל משפחתי קטן בנתניה.
• פתיתים פלוס חיטה מלאה: הפתיתים מכילים 30% חיטה מלאה ומהווים מקור לסיבים תזונתיים. סדרת הפתיתים החדשה מיוצרת על ידי מפעל אסם בשדרות.
מנשנשים
• "נשנושי גזר קידס": נשנושי גזר טרי באריזות מותאמות לילדים. מיוצר על ידי מפעל שטראוס, באזור הגלבוע.
• בייגלה שטוח מחיטה מלאה: הבייגל עשוי מקמח מלא, אפוי ולא מטוגן, מכיל סיבים תזונתיים, ללא חומר משמר וללא צבע מאכל ורק כ-5 קלוריות ליחידה. מיוצר על ידי מאיר בייגל, מפעל קטן באור עקיבא.
• קורנפלקס מלא: מכיל 70% קמח תירס מלא, עשיר בסיבים תזונתיים ומכיל רק חצי כפית סוכר במנה (מנה = 30 גרם). מיוצר על ידי מפעל תלמה בערד.
• פריכיות ביס של אנרג'י: פחות מ-100 קלוריות בשקית, 2 גרם חלבונים, 2 גרם סיבים תזונתיים, שילוב של 5 דגנים. סדרת הפריכיות מיוצרת על ידי מפעל שטראוס בראשון לציון.
תוצרת מן החי
• גבינה לבנה 5% ללא תוספת מלח: גבינה לבנה 5% אשר תהליך הייצור שלה אינו כולל תוספת מלח, בהתאם לתכנית המצפן התזונתי שעוסק בהפחתת מלח וסוכר במוצרים. מיוצר על ידי תנובה באלון תבור שבגליל.
• גבינה צהובה נעם 9% ללא חומרים משמרים בחיתוך דק דק: רק 42 קלוריות לפרוסה, 6.4 גרם חלבון ו-200 מ"ג סידן בכל פרוסה. הגבינה מיוצרת במחלבות טרה החדשות, הממוקמות באזור תעשייה נתיבות.
• יוגורט אקטיביה בבקבוק: משקה יוגורט עם מנגו ופסיפלורה, 1.2% שומן. 99 קלוריות בבקבוק של 150 גרם. מיוצר ע"י דנונה שטראוס בגליל, באזור אחיהוד.
• פסטרמה הודו: דלת שומן 2% בלבד, ללא חומרים משמרים ללא תוספת מונוסודיום גלוטומט, ללא תוספת פוספטים וללא גלוטן. מיוצר ע"י מעדני יחיעם, בקיבוץ יחיעם שבצפון הרחוק.
• נתחי טונה בשמן זית כתית מעולה: מכיל נתחי פילה מובחרים של טונה בהירה, בתוספת שמן זית איכותי בדרגת כתית מעולה - שמן זית טבעי בכבישה קרה. עשוי מרכיבים טבעיים בלבד, וללא חומר משמר. המוצר מיוצר בסטארקיסט, בטירת הכרמל.
לרוויה
• סדרת חליטות תה "לבריאות": ללא קפאין. מיוצרות מרכיבים טבעיים בלבד. מיוצר ע"י ויסוצקי, בקידמת גליל.
• נביעות+ 7: מים בתוספת ממתיק מצמח הסטיביה בטעמים עדינים של טרופי ואגס-תפוח. רק 7 קלוריות ל-100 מ"ל. מיוצר ע"י חברת נביעות, בקרית שמונה.
• משקה אנרגיה קרנרג'י: ללא חומרים משמרים, ללא ממריצים, מפרי אמיתי (חמוציות) ורק 29 קלוריות ל100 מ"ל. מיוצר במבשלות בירה ישראל, באשקלון.
ממתיקים
• סוכרזית סטיוויה: ממתיק על בסיס צמח הסטיווה, בעלים הירוקים של הסטיווה נמצא חומר מתוק, אשר מופק על ידי כתישת העלים לאבקה. מיוצר בחברת ביסקול. מפעל משפחתי קטן בראש העין.
מתנחמים
לכל אוהבי המתוקים, הנה מספר רעיונות להקטין את ייסורי המצפון:
• חטיפי חלבה בקטנה "בארכה", בטעם וניל: ללא תוספת סוכר, משומשום מלא בתוספת פיסטוק ופקאן. החטיפים ללא תוספת סוכר ומכילים שומשום מלא. מיוצר ע"י משפחת בשיר, בעפולה.
• עוגיות קלות ללא תוספת סוכר תחת המותג AVIVA: עשירות בסיבים תזונתיים (14%) עם רק 9% שומן ורק 1.7% שומן רווי. העוגיות היחידות המאושרות על ידי האגודה הישראלית לסוכרת. מיוצר ע"י מצות אביב. מפעל משפחתי קטן בבני ברק .
• חטיפי שוקולד פרה, קל: בעל מדד גליקמי נמוך (20 לעומת 50 בשוקולד רגיל). מופחת קלוריות, עשיר בסיבים תזונתיים ובסידן. מיוצר ע"י שטראוס, בנצרת.
• גלידת יוגורט יווני: יוגורט אמיתי מרכיבים טבעיים בלבד. כמות כפולה של חלבון בהשוואה ליוגורט רגיל. כמות סידן של 50% יותר בהשוואה לגלידות אחרות, וחיידקים פרוביוטיים. מיוצר ע"י בן אנד ג'ריס, באזור תעשייה באר טוביה, ע"י קרית מלאכי.
כמה זה עולה לנו?
למרות שלעיתים זה קצת מבלבל, יצרניות המזון לא קובעות את המחירים לצרכן. לפיכך, יכולים להיות פערים בין נקודות המכירה. אז איך משווים מחירים? ד"ר אהוד פלג, מהמועצה הלאומית לצרכנות ממליץ על האתר:
http://www.consumers.org.il/category/semel
לתשומת ליבכם, בקרוב מאוד יכנס לתוקפו החוק שדורש מקמעונאים גדולים לפרסם באינטרנט את המחיר הכולל העדכני, של כל מצרך שהוא מוכר בחנויותיו.
בתיאבון.
הכותבת היא מנכ"לית איגוד תעשיות המזון וחוקרת בביה"ס "סלואן" למינהל עסקים MIT, ארה"ב