שתף קטע נבחר
 

יותר מירדן: 4.5 חודשים לחיבור לחשמל בארץ

נתוני רשות החשמל: הזמן הממוצע הנדרש בישראל להתחבר לחשמל עמד ב-2012 על 132 ימים - פי 7 מגרמניה ופי 3 מירדן. בין היתר, החיבור האיטי לרשת החשמל מעכב פרויקטים של בנייה למגורים ומאריך את משך הזמן שלוקח לפתוח עסק בישראל, ובכך מגדיל את העלות של פתיחותו ותורם לייקור מוצרים

הזמן הממוצע הנדרש בישראל להתחבר לחשמל עמד ב-2012 על לא פחות מ-132 ימים, כמעט 4 וחצי חודשים: יותר מפי 7 ממשך ההליך בגרמניה (17 יום) ובקוריאה (18 יום), יותר מפי 2 מבארה"ב (חודשיים) והרבה יותר גם מצרפת (67 יום). אפילו בקרב שכנינו ממזרח, בירדן, עומד זמן ההמתנה על פחות מחודשיים, 47 ימים בלבד. 

 

חברת החשמל הפסידה 936 מיליון ש' ב-2013

"ניתן להוזיל את החשמל בכ-10% מהשנה הבאה"

ככה לא עושים רפורמה בחברת החשמל / דעה

 

כך עולה מעיבוד שערכה רשות החשמל, הגוף הממונה על משק החשמל בישראל, לנתונים של הבנק העולמי. על פי הנתונים, ישראל מדורגת במקום ה-103 מתוך 190 מדינות בזמן ההמתנה הממוצע לחיבור לרשת החשמל. כלומר, ברוב מדינות העולם, ולא רק במדינות המפותחות, מחכים פחות זמן מאשר בישראל לחיבור לרשת החשמל.

 

החיבור לחשמל ויוקר הדיור

ההשלכות של חיבור איטי לרשת החשמל על הכלכלה המקומית הן רבות ומרחיקות לכת. החיבור האיטי לרשת החשמל מעכב פרויקטים של בנייה למגורים, ובכך פוגע במאמץ להורדת מחירי הדירות. החיבור האיטי גם מאריך את משך הזמן שלוקח לפתוח עסק בישראל, ובכך מגדיל את העלות של פתיחת עסק ותורם לייקור של מוצרים רבים. מעל הכל, מדובר בשירות רע לאזרח שמשלם עבור החיבור. "מצב בו אזרח ממתין עבור חיבור לחשמל פרק זמן כל כך ארוך עקב הליך בירוקרטי גרידא הנו בלתי תקין", אומר ראש אגף הנדסה ברשות החשמל, משה בן-יאיר.

 

בן-יאיר חבר בוועדה שכינסה בשנה האחרונה רשות החשמל, בה חברים נציגים של היחידה לשיפור השירות הממשלתי לציבור, משרד הפנים, משרד האנרגיה וחברת החשמל. הוועדה, בוחנת את תהליך החיבור מתחילתו ועד סופו ומנסה לאתר דרכים לקיצור משך ההמתנה לחיבור.

 

 

4 וחצי חודשים וגם אתם תהיו מחוברים ()
4 וחצי חודשים וגם אתם תהיו מחוברים

 

חברי הוועדה מצאו כי מתוך 132 ימים בממוצע שאורך תהליך החיבור לרשת החשמל, 80 ימים מוקדשים לתהליכים המתנהלים ברשות המקומית וכוללים קבלת אישור לאספקת חשמל מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה. חברי הוועדה מצאו כי הגורם לכך הוא מחסור כרוני בכוח אדם במחלקות ההנדסה ברשויות המקומיות. כמו כן, נמצא כי ייעול תהליכי התיאום בין חברת החשמל לגופי תשתיות מקבילים, כדוגמת HOT ובזק, יכול גם כן לקצר משמעותית את זמן ההמתנה. "מדובר בהליך ביורוקרטי המערב שורה ארוכה של גופים, אשר שיפור הליך העברת המידע ביניהם יכול לחסוך לציבור זמן המתנה רב", מסביר בן-יאיר.

 

תהליך החיבור לרשת החשמל כולל 5 שלבים עיקריים: הגשת בקשה לחברת החשמל וקבלת אומדן עלות ראשוני (זמן המתנה ממוצע על-פי חברת החשמל – 6.7 ימים), השלמת תיאום טכני של הפרויקט על-ידי חברת חשמל (16.6 ימים), המתנה להשלמת עבודות החיבור החיצוני בידי חברת חשמל (21.5 ימים), קבלת אישור לאספקת חשמל מהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה (משתנה בכפוף לרשות המקומית), ובדיקת החיווט, התקנת מונה וחיבור סופי (יום אחד).

 

חברי הוועדה מצאו כי דווקא ההליך שנמצא בתחום אחריותה של חברת החשמל הוא יעיל למדי, אך המליצו בכל זאת על עריכת תיקונים מסוימים באמות המידה שקבעה הרשות לחברה. "אורך הזמן הנדרש כיום לחיבור עסקים לרשת החשמל בישראל ארוך מכפי הנדרש", אומר בן-יאיר. "כאשר במדינות כמו איסלנד, גרמניה וקוריאה, המובילות בתחום, משך הזמן לכל ההליך נע בין 17 ל-28 יום בלבד, יש לכל הגורמים המעורבים הרבה מקום לשיפור בתחום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים