שתף קטע נבחר
 

דרוש: אחראי על האינטרנט

האינטרנט היא רשת חופשית שבה שולטים הגולשים? נסו שוב: בימים אלה מתנהלת מאחורי הקלעים מלחמה על מי ישלוט ברשת וכמה יוכלו למנוע מאיתנו גישה למידע.

גבוה ברשימת כוכבי הממים של כל הזמנים באינטרנט העברי, נמצא רזי ברקאי בזכות אמירתו האלמותית בשידור לפני מספר שנים "מיד ינסו להשיג מההפקה את האחראי על האינטרנט". עד היום האמירה הזו, מעוררת משהו בין חיוך קל לגלי צחוק רועמים. הרי איש אינו "מנהל" את האינטרנט, הרשת מתנהלת בעצמה, באמצעות גופים טכנולוגיים, מנהלי אתרים, מנהלי פורומים, פורשי רשתות חברתיות, מליארדי הגולשים מסמני הלייקים למיניהם. לא כך? זהו, שלא. לא בדיוק. אמירתו של רזי ברקאי אינה כה מגוחכת כפי שהיא נשמעת ברגע הראשון.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

הממשלה האמריקאית אחראית

לתשתיות האינטרנט יש אחראי – קוראים לו ICANN, גוף זה הוקם ע"י ממשל ארה"ב, אך הוא מנוהל כגוף גלובלי ועצמאי המייצג בעלי עניין מרובים ומגוונים (multi-stakeholder). בארגון כזה מיוצגים אנשי אקדמיה, תעשיות המידע, ארגונים בינלאומיים ללא מטרות רווח, ארגונים של גולשים וגם ממשלות. תחתיו נמצא גוף אחר, IANA, שמנהל את מרחב ה-DNS (זה שמקצה מספרי IP וכתובות אתרים) ועליו ארצות הברית מפקחת, וזה מה שמקנה לה עדיין שליטה רבה בכל הנוגע לתעבורת מידע ברשת.

 

בעקבות פרשת ה-NSA ומסירת המידע על ידי חברות בכפוף לצווים סודיים, חלה בחודשים האחרונים התפתחות דרמטית בנושאים אלו. אמנם לא נפתחו אולפנים חיים לדווח עליה ואף לא היו פריצות לשידור, אבל היא לא פחות דרמטית מהרבה הפיכות שאנו רואים במשדרי החדשות. האמריקאים הודיעו כי הם מעוניינים לוותר על השליטה שלהם ב-IANA וברשת. ולהעביר אותה לגוף גלובלי עצמאי.

 

מי ישלוט במידע עכשיו?

ההכרזה עומדת במרכז דיונים ארוכים ומתישים של ארגונים שונים ומשונים שמשמעותה אחת – נפתח המירוץ לקבוע מי ישלוט במידע שאתם שולחים ומקבלים על פני הרשת. מי יוכל לקרוא מה שאתם כותבים, מי יוכל לחסום אתכם מלקבל מידע מאחרים, מי יוכל למנוע מכם להקים אתר ולמי יהיה הכח לשלוט בתקשורת שלכם עם שאר העולם.

 

זירת המאבק היא כנסים בינלאומיים של האו"ם מצד אחד. למשל ה World Conference on International Telecommunications שכינס ארגון התקשורת של האו"ם, שכונסה שנה שעברה בדובאי והשנה מתוכננת בטורקיה. מצד שני עומדים כנסים של ICANN. הכינוס האחרון של האו"ם קיבל החלטה, שלפיה השליטה על האיטרנט צריכה לעבור לידי הממשלות. הן שצריכות לעמוד מול ICANN, ולהן תינתן האפשרות לחסום אתרים, לשבש את התנועה אליהם, למנוע רישום אתרים חדשים וכדומה. ההחלטה התקבלה בקולות 89 מדינות, רובן לא מייצגות את העולם הדמוקרטי והנאור. ממשלת ארצות הברית כבר הודיעה כי אינה מקבלת את ההחלטה ואינה מתכוונת לנהוג על פיה.

 

מנסים לשמור על רשת חופשית

ארצות הברית מובילה כיום עמדה אחת על כיצד IANA תתנהל בעתיד, ויחד אתה מדינות נוספות, בהן ישראל באמצעות איגוד האינטרנט הישראלי, המייצג את המדינה בפורומים בינלאומיים. לפי עמדה זו, בדומה ל-ICANN, השליטה תועבר לגוף בינלאומי עצמאי ובלתי-תלוי, המייצג בעלי עניין מרובים ומגוונים (multi-stakeholder). מבנה כזה מבטיח שהרוח של האינטרנט, רוח של פתיחות, חופש והתעלמות מגבולות, תמשיך לשרור ברשת ולהצעיד את העולם לעתיד חדש.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מאידך, ארגון התקשורת של האו"ם (ITU) המנוהל על ידי מדינות בלבד. מנסה להעביר את IANA למודל ניהול דומה בו האחיזה במושכות תהיה בידי נציגי ממשלות. כך מקוות מדינות כמו סין סוריה, רוסיה, איראן, טורקיה ודומותיהן, להשתלט על ההתנהלות של החופשית של האינטרנט ולהצר את צעדי ההמון השואף לחופש מידע. כפי שצנזר הממשל הרוסי את אתרי האינטרנט אשר הפגינו תמיכה במפגינים האוקראיניים.

 

זהו תמציתו של המאבק הדרמטי המתנהל בימים אלה ממש ובא לידי ביטוי ביתר שאת בוועידה בינלאומית של שנערכה בסינגפור לפני שבועיים. האמריקנים נחושים לרופף את שליטתם ברשת בעקבות הביקורת האדירה שספגו לאחר חשיפת פרשיות המעקב של ה NSA, מצד בכירי עולם האינטרנט בתוך ארצות הברית. אבל באותה מידה הם נחושים שלא להפקיר את הרשת בידיים הלא נכונות. 

 

הכותבת היא מנכ"לית משותפת של איגוד האינטרנט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי ינהל את הרשת?
צילום: shutterstock
מומלצים