שתף קטע נבחר
 

איך אוכלים יחד כשבן משפחה הופך טבעוני?

ליל הסדר הוא ארוחה משפחתית מורכבת גם כך - אבל מה קורה כשחלק מבני הבית טבעונים ואחרים לא יכולים לוותר על הסטייק? לקראת החג, הציצה אורי שביט למתרחש בביתם של מיקי חיימוביץ' ואלי אילדיס ושל משפחות נוספות כדי לבדוק אם טבעונים ואוכלי-כל יכולים ליהנות סביב שולחן אחד

לארוחת ליל הסדר הראשונה שלי כטבעונית הגעתי מצוידת במאפה שכבות של תפוחי אדמה ובטטה, קדירת ירקות העונה בתנור, סלט גדול וחגיגי, גלידת חלבה ועוגת פרג מתוקה. כאשר מבטי התמיהה התחלפו בבקשות למתכונים, ידעתי שהצלחתי. לא תמיד פשוט לייצר הרמוניה בתוך המשפחה, וזה נעשה מסובך עוד יותר כשחלק מהחברים בה מחליטים לעשות שינוי משמעותי בחייהם.

 

 

הדרך לטבעונות :

 

מעבר לתזונה טבעונית - הימנעות מוחלטת מכל מוצר שמקורו מן החי, כולל בשר ודגים, מוצרי חלב, ביצים ודבש - מתבטא מיד בבחירות התזונתיות, אבל מקפל בתוכו תפיסת עולם שלמה. יש טבעונים הבוחרים בדרך חיים זו מדאגה לבעלי חיים, יש שבוחרים בכך ממניעים בריאותיים, ואחרים כדי לשמור על איכות הסביבה. הואיל והמשמעויות עמוקות כל כך, הן עלולות בהחלט להשפיע גם על היחסים בתוך המשפחה.

 


 

 

כמי שעוסקת הרבה בהסברה טבעונית, אני יודעת שהרבה יותר קל לנהל דיאלוג בנושא עם זרים מאשר עם הקרובים אלינו ביותר, הרי אותם אנחנו אוהבים במיוחד והם יקרים וחשובים לנו. כשאנחנו רואים אותם בוחרים בדרך שפוגעת בהם ובסביבתם או מתקשים להבין את המשמעות של הדרך שבחרנו בה, זה הרבה יותר כואב.

 

ומהצד השני, כשבן משפחה משתנה לנגד עיניך מקצה לקצה, מהבחירות היומיומיות הכי קטנות ועד לדעות על אורח החיים שהמשפחה הייתה רגילה לו עד אותו רגע, ברור שמדובר במצב שמטלטל את השגרה המשפחתית המוכרת. מצד אחד זה לא פשוט, ומצד שני מאתגר ומעורר את כל הצדדים למחשבה.

 

בין מיקי חיימוביץ' לאלי אילדיס

"חמותי נהגה לומר עלי שאני 'צמחונית לא בעייתית', כזאת שאוכלת את התוספות בשקט, כי תמיד הסתדרתי ולא עשיתי מזה עניין", אומרת אשת התקשורת מיקי חיימוביץ', שהייתה צמחונית במשך 23 שנה, ולפני שנה וחצי הפכה לטבעונית. "אבל גם הצמחונות שלי הייתה אידיאולוגית. הפסקתי לעשות הפרדה בין חתולים לחיות אחרות", אומרת חיימוביץ', שמובילה בשנים האחרונות את קמפיין "שני ללא בשר" הישראלי. חיימוביץ' נשואה לאלי אילדיס, מגיש חדשות הספורט וחובב בשר מושבע. הילדים אורי (18) ויולי (15.5), עשו בעצמם את הבחירה והם אוכלי כל כמו אבא אלי.

 

"במשך השנים לא עשיתי מזה עניין, וככה חיינו בבית", אומרת מיקי. השקט סביב שולחן המשפחה נשמר עד היום שבו החליטה לקחת על עצמה את ההובלה של הקמפיין להפחתת צריכת הבשר.

 

"זה התחיל כשתרגמתי את הספר הצמחוני "אוכל למחשבה". נכנסתי לאתרי צמחונות ושמעתי על הקמפיין הבריטי שהוביל פול מקרטני", מספרת חיימוביץ'. "אז הבנתי את גודל הזוועה של הגידול התעשייתי, של הביצים, של מוטציות גנטיות, דברים שלא הייתי מודעת אליהם. יזמתי את הקמפיין הישראלי של שני ללא בשר, והפכתי לטבעונית".

 

איך זה השפיע על המשפחה?

חיימוביץ': "כולם מדברים איתי רק על זה, והמשפחה שמעה אותי מרצה מאות פעמים על הנושא, אבל אלי קיבל את זה מצוין. אני מבינה שזה לא קל, כי מצמחונית שקטה הפכתי למישהי שלא סותמת את הפה. כשהיינו בניו יורק כולם הלכו לאכול בשר, ואני לא הצטרפתי. מצד שני הלכנו ביחד למסעדה טבעונית".

 

אילדיס: "מדובר בתהליך שכולנו במשפחה היינו שותפים לו. מיקי ממש סובלת אם אוכלים לידה בשר, מכיוון שהיא לא עושה לעצמה הנחות כמו מרבית האנושות, ורואה בכל ביס את הסבל שעוברים בעלי החיים. מכיוון שכך, כמות מוצרי החלב שאנו צורכים ירדה דרמתית. אני מביא הביתה ביצים מתרנגולות שמגדלת חברה טובה שלי בביתה הפרטי במושב. אלה תרנגולות שחיות באופן חופשי, בלי זריקות או תאורה מלאכותית שמבלבלת בין יום ללילה".

 

איך מתנהל המטבח בבית שלכם?

חיימוביץ': "את נתחי הבשר הגדולים אלי מאחסן במקרר אחר. אני לא מבשלת בשר, רק הוא עבור הילדים ועבורו. באופן כללי, צריכת הבשר בבית שלנו ירדה באופן משמעותי, וימי שני הם קודש. אחי ומשפחתו הפכו לצמחונים בעקבותיי, וכשאנחנו ביחד, אנחנו כבר רוב. מהחמין הצמחוני שלנו כולם נהנים, גם אוכלי הבשר".

 

אילדיס: "אנחנו משמשים שליחי מצווה לפרויקט "שני ללא בשר" שמיקי יזמה מתוך אמונה מלאה. מכיוון שאני הוא זה שמבשל בבית, אני משתדל שסטייקים ושאר נתחים מדממים יוכנו לילדים בעיקר כשמיקי נעדרת בשל עבודתה, כדי לחסוך ממנה סבל מיותר. אני מודה שזה לא פשוט, גם מכיוון שלא מעט פעמים יש 'דרישה' מהחברים הקרובים שאבשל עבורם נתח כזה או אחר, אבל מיקי מגלה הבנה, ואני חושב שאנחנו לומדים להסתגל למציאות החדשה".

 

מאחסנים את הבשר במקרר נפרד. מיקי חיימוביץ' (צילום: טל גבעוני) (צילום: טל גבעוני)
מאחסנים את הבשר במקרר נפרד. מיקי חיימוביץ'(צילום: טל גבעוני)

 

"אפילו דיברנו על פרידה"

כששרון פאר (35) הכיר את אשתו לעתיד עדי (31), היא הייתה 'צמחונית לא אדוקה' שאכלה מדי פעם בשר או שניצל, מלווה ברגשות אשם. דיונים אידיאולוגיים לא היו ביניהם, ולמעשה שררה ביניהם הדחקה. אבל המצב השתנה לפני שנה, כשעדי הפכה לטבעונית בעקבות צפייה בהרצאה המדוברת של גארי יורופסקי (אקטיביסט טבעוני אמריקאי, שהרצאתו בנושא מככבת ביוטיוב), ותחושה בריאותית רעה.

 

עדי: "היה לי וירוס בבטן והרגשתי מאוד לא טוב. הרגשתי שאני מקלקלת את הגוף שלי עם דלק שלא מתאים לו. הבנתי שלא חיברתי בין תופעות פיזיות שהיו לי כל השנים, ובין מה שאני אוכלת. קראתי על הצד הבריאותי של המזון מן החי והרגשתי את האסימון נופל. אחרי שלושה ימים של כאבי בטן החלטתי להפוך לטבעונית".

 

עדי, שהייתה אחראית על הכנת האוכל בבית, ידעה שדברים הולכים להשתנות. חרף העובדה שביקשה משרון לכבד את החלטתה, האידיליה הופרה.

 

שרון: "עדי לא רצתה להכניס בשר, חלב וביצים הביתה. היו כעס וריבים, ואפילו דיברנו על פרידה".

 

עדי: "עם המודעות עולות הרבה שאלות. האדם שאני חולקת איתו את חיי, אב בתי, מודע לכך שדבר כל כך נורא קורה לבעלי החיים, וזה לא מציק לו. התחלתי לחשוב איך אפשר לנהל חיים משותפים".

 

הדיאלוג וההקשבה הם שהביאו לשיקום הקשר ולשינוי משמעותי. "עדי חשפה אותי למידע בנושא בעלי החיים. בהתחלה התנגדתי", מודה שרון, "אני אוהב חיות ולכן ניסיתי להוכיח לה שאפשר לאהוב חיות ולאכול בשר, שזה לא חייב לבוא אחד על חשבון השני. אבל בסופו של דבר הבנתי שאין דבר כזה גם וגם. הפסקתי לאכול בשר אדום, אחד המאכלים שהכי אהבתי. אחר כך באו גם יתר הדברים".

 

אז הצלחת להפוך גם את בעלך לטבעוני?

עדי: "הזמנו פיצה ושאלתי אם להזמין בשבילו פיצה לא טבעונית. הוא אמר שאזמין פיצה טבעונית, ואז ירדה לי אבן מהלב".

 

כיום שניהם טבעוניים לחלוטין ומגדלים יחד את שירה (3), ש"בחוץ אוכלת מה שהיא רוצה, למרות שאני חרדה לבריאות שלה", מוסיפה עדי. התהליך שעברו בני הזוג בשנה האחרונה הביא את עדי לפתוח קבוצת פייסבוק תחת השם "טבעונים במשפחות מעורבות", התומכת במשפחות העוברות תהליכים דומים.

 

מה הוביל אותך לשתף בפייסבוק ולחפש משפחות דומות?

עדי: "הרגשתי שיש ביקורת ואי הבנה גדולה מכל הצדדים, וראיתי שבמשפחה לא טבעונית הטבעונים חיים עם הרבה כאב והתנהלות לקויה. גם לי בהתחלה היה קשה, אבל בשלב מסוים הבנתי שאני צריכה להפסיק לדבר על זה. הדרך הטובה להגיע להבנה היא מתוך דיאלוג ענייני ולא דרך ריבים בלתי פוסקים".

 

איך המשפחה המורחבת מקבלת את הדברים?

עדי: "המשפחות של שנינו מאוד לא טבעוניות. לפעמים עולים חיכוכים עם האחים, ולרוב פשוט לא מדברים על זה. אמא שלי הפכה לצמחונית בעקבותיי ודואגת שיהיה לנו מה לאכול".

 

שרון: "ההורים שלי רחוקים מטבעונות, אבל כמו יתר האורחים, ביום ההולדת האחרון של שירה הם אמרו שהאוכל היה טעים מאוד, ובסופו של דבר זה מרגיע את כולם".

 

"במשפחה לא טבעונית הטבעונים חיים עם הרבה כאב". משפחת פאר (צילום: דן לב) (צילום: דן לב)
"במשפחה לא טבעונית הטבעונים חיים עם הרבה כאב". משפחת פאר(צילום: דן לב)

 

מנסים לאכול ביחד

המצב שונה כשההורים אוכלי בשר, והילדים בוחרים בכיוון הטבעוני. במשפחת טפר לקח לאמא ורד ולאבא איתי הרבה זמן למצוא התנהלות נכונה ונעימה עם בנם הבכור גיא (19), שהחליט לפני שנתיים להפוך לטבעוני.

 

גיא: "נחשפתי למה שקורה לבעלי חיים בפייסבוק, ולא יכולתי להתעלם מזה. תמיד היה לי קשה לאכול בעלי חיים בצורתם השלמה, כמו עוף, ובשלב מסוים החלטתי שמספיק עם התירוצים ועברתי לטבעונות. בהתחלה כעסתי והייתי עצבני על אוכלי בשר. לא יכולתי לשבת עם המשפחה ליד שולחן שיש עליו בשר".

 

ורד: "כבר בהתחלה הבנו שיש לו מניעים רציניים, ולא ניסינו לשנות את דעתו. הכנו לו אוכל, אבל הוא לא ישב איתנו, ורצינו שהוא יכבד אותנו כמו שאנחנו מכבדים אותו. רציתי שנאפשר לכל אחד מאיתנו לחיות איך שהוא חושב לנכון".

 

עכשיו יושבת כל המשפחה סביב סיר של אטריות וירקות מוקפצים שהכין איתי, האבא. איך הצלחתם לפוגג את המתח?

גיא: "הבנתי שהכעס וההתרחקות לא יובילו לשינוי חיובי. היום אני חושב שדווקא אם אשב עם כולם ואראה שיש לי מה לאכול, אוכל לענות על שאלות וזה יעבוד טוב יותר".

 

ורד: "אני מכבדת את גיא, לא עושה דווקא, ולא אשים על השולחן עוף בגריל או דג על האש".

 

איתי: "אנחנו אוכלים הרבה פחות בשר בזכות השינויים שקרו במשפחה, וזה טוב לנו גם מהבחינה הבריאותית. אנחנו קונים הרים של ירקות ופירות, אוכלים קטניות, לומדים להכין אוכל טבעוני טעים".

 

לפני כמה חודשים הפך גם הבן השני במשפחה, עומר (15), לטבעוני בעקבות הרצאה של יורופסקי שאליה הלך עם אחיו. צמד האחים הובילו את משפחתם לאכול במהלך השבוע בעיקר אוכל טבעוני בבית. האוכל מושקע, וההורים דואגים שיהיה מגוון שהוא גם בריא וגם טעים. בארוחות משפחתיות גדולות דואגים לא רק להכנת אוכל טבעוני אלא גם לקינוח מתאים. 

 

אוכלים הרבה פחות בשר. משפחת טפר (צילום: דן לב) (צילום: דן לב)
אוכלים הרבה פחות בשר. משפחת טפר(צילום: דן לב)

 

לעבור את ליל הסדר בשלום

  • עזרו בהכנות לחג. חפשו מתכונים, השתתפו בקניות ומלאו את הבית בחומרי גלם טבעוניים.

 

  • מתארחים? הגיעו עם קערות מלאות כל טוב. אל תבשלו רק לעצמכם אלא מספיק בשביל כולם, ליצירת חוויה משפחתית. אפילו הדוד שמקניט אתכם אבל סובל מכולסטרול גבוה, יסתקרן ויטעם. מנות מושקעות יהיו הראשונות להתחסל.

 

  • בלי ויכוחים. אל תפתחו דוכן הסברה בליל הסדר. ארוחה משפחתית היא מצב טעון רגשית ממילא, עדיף לדבר על טבעונות כשכולם שבעים ונינוחים (אחרי הכוס הרביעית) או ביום אחר.

 

  • מצאו מכנה משותף לשיחה. גם כשהמחלוקות קשות, אפשר למצוא נקודות עניין משותפות. אם הדודה גדלה בבית דתי, אולי מעניין לשמוע מה דעתה על "חזון הצמחונות והשלום" של הרב קוק (לקריאה נוספת: "על הרמוניה ושלום" מאת חגי לונדין בהוצאת ראש יהודי).

 

  • נשמו עמוק. תזכרו, גם אתם אכלתם בעלי חיים פעם.

 

באדיבות אתר הצמחונות והטבעונות הישראלי veg.co.il



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בחירות התזונה עלולות להשפיע על היחסים בתוך המשפחה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים