באיזו חברה מקבלים כ-1,900 שקל שי לחג?
בדיקת המתנות שקיבלו עובדים לחג הפסח מגלה: בראש הרשימה מדורגים המונופולים הגדולים עם הוועדים החזקים, שבחלקם הכריזו העובדים על סכסוכי עבודה מחשש לפיטורים. בתחתית: עובדי קבלן עם 100 שקל בלבד. אילו מתנות הכי פופולאריות?
ועדי עובדים וההנהלות חילקו השנה מעל 3.2 מיליארד שקל כשי לחג, ליותר מכ-2 מיליון עובדים - עלייה של 10% לעומת אשתקד. כך עולה מסקר שערכה חברת ועדים המרכזת את המידע הכלכלי על פעילות ועדי העובדים בישראל.
- ברלין או טאבלט: פינוקי מעסיקים לסוף השנה
- צפו: פדיקור ומסאז' במהלך יום העבודה
- תביעה ייצוגית: עובדי החברה לא קיבלו שי לחג
מהנתונים עולה כי קיימים פערים גדולים בתקציבי השי של המונופולים הגדולים עם הוועדים חזקים – כ-1,400 שקל בממוצע לעובד, לעומת עובדים ללא נציגות, בהם עובדי היי-טק - כ-450 שקל לעובד ועובדי קבלן - עם כ-100 שקל בממוצע. יעקב אלוש, מנכ"ל ועדים, מציין כי רשימת מקבלי השי בסכום של יותר מ-1,000 שקל מתרחבת השנה וכי השנה נכנסו אליה גם עובדים במוסדות ממשלתיים וציבוריים.
עוד מגלים הנתונים, כי הפערים בין ההנהלה הבכירה לשאר העובדים נשמרים לא רק בגובה השכר, אלא גם בשווי השי שמקבלים לחג - בעוד שערכו הממוצע עומד על כ-950-650 שקלים לעובד, ממוצע השי שיקבלו המנהלים הבכירים מוערך בכ-7,000-5,000 שקל.
מפעלי כי"ל: השי לא נפגע
בין הדוגמאות הבולטות במונופולים הגדולים והוועדים החזקים, ממשיכים לבלוט מפעלי ים המלח מקבוצת כי"ל, עם שי בגובה של 1,850 לעובד, זאת חרף סכסוכי העבודה והקשיים בקבוצה. גם מפעלים אחרים המשתייכים לקבוצה מובילים ברשימה, בהם רותם אמפרט שנמצא באיום סגירה - עם 1,500 שקל, וכן תרכובות ברום – 1,400 שקל.
"השי לחג של העובדים בכי"ל לא נפגע מסכסוכי העבודה ומהמאבקים שמנהלים וועדי העובדים של הקבוצה בתקופה האחרונה", מסביר יעקב אלוש, מנכ"ל חברת ועדים. "הנושא של שי לחג מעוגן במקומות העבודה הגדולים בהסכמי העבודה, כך שלמרות שמרביתו ממומן על ידי ההנהלה, לא ניתן לפגוע בו. זה נושא מאוד רגיש, טעון ואמוציונאלי, סוג של "פרה קדושה" שמעסיקים חוששים לפגוע בה.
דוגמאות נוספות מקרב הוועדים הגדולים: נמל חיפה – 1,650 שקל לעובד, מכתשים – 1,500 שקל, טבע וחיפה כימיקלים – 1,400 שקל, חברת חשמל – 1,300 שקל, בתי הזיקוק, רשות שדות התעופה, התעשייה האווירית – 1,400-1,200 שקל, מספנות ישראל, אלקטרה ותנובה – 1,000 שקל, ומקורות - 850 שקל.
במקום השני ניצבים עובדי ענף הבנקאות ביטוח ופיננסים עם שי בגובה של 900 שקל בממוצע. כך למשל - בבנק מזרחי טפחות, בנק הפועלים, בנק אוצר החייל ובנק ישראל יקבלו העובדים שי בגובה של 1,000 שקל, בביטוח מגדל - 600 שקל, בבנק הבינלאומי - 550 שקל, ובפסגות - 500 שקל.
משרדי ממשלה ורשויות מקומיות
במקום השלישי ממוקמים עובדי משרדי ממשלה וגופי ממשל עם שי בגובה של 875 שקל. כך למשל, במשרד הפנים, המנהל החקלאי, הנהלת בתי המשפט, מפעל הפיס, ביקורת הגבולות יקבלו שי בגובה של 1,000 שקל; נציבות שירות המדינה, מנהל מקרקעי ישראל, דואר ישראל ומשרד התחבורה - 850 שקל; המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ורשות האכיפה והגביה - 800 שקל; משרד הבריאות - 800 שקל; למ"ס והרבנות - 700 שקל; משרדי ראש הממשלה, הביטחון והכלכלה וכן המוסד לביטוח לאומי - 500 שקל.
ברשויות מקומיות עומד השי הממוצע על 800 שקל. בין היתר, עובדי המועצה האזורית אלונה, עיריית אשקלון ועיריית נצרת עלית יקבלו שי בגובה של כ-1,000 שקל, בעיריית הרצליה - 900 שקל, עיריית כרמיאל, מועצה אזורית יואב, דרום השרון, מועצה מקומית קרית ארבע ועמנואל - 700 שקל; עיריית חיפה - 650 שקל; עיריית תל אביב - 600 שקל; עיריית הוד השרון ועיריית טייבה - 400 שקל; עיריית באר שבע - 300 שקל.
במוסדות רפואיים השי הממוצע הינו כ-550 שקל, בין היתר 700 שקל בבית החולים זיו בצפת; 650 שקל בתל השומר ובבית החולים בני ציון; 600 שקל באיכילוב; 500 שקל במכבי שירותי בריאות; 450 שקל בשירותי בריאות כללית ובבית חולים רמב"ם; 435 שקל בבית החולים כרמל ו-400 שקל בבית חולים רבקה זיו בצפת.
במפעלי תעשיה עומד השי הממוצע על 700 שקל. דוגמאות: 1,000 שקל בתדיראן; 900 שקל באליאנס; 600 שקל בישקר; 400 שקל באלתם עין השופט. במוסדות להשכלה גבוהה השי עומד על כ-650 שקל, למשל האוניברסיטה העברית - 1,300 שקל; הטכניון - 750 שקל; המכללה הטכנולוגית באר שבע - 600 שקל; הסתדרות המורים וארגון המורים - 550 שקל; אוניברסיטת תל אביב - 500 שקל; ארגון המורים העל יסודיים - 350 שקל; המכון הטכנולוגי בחולון - 200 שקל; ומכללת לוינסקי - 70 שקל.
המתנות הפופולאריות: גאדג'טים
חלוקת השי לחג עתידה להסתיים השבוע אך במרבית מקומות העבודה היא החלה כבר לפני כשלושה שבועות. "המשק ממתין למימוש תווי השי שקבלו עובדים רבים - מימוש שבעלי עסקים רבים ובראשם מנהלי רשתות השיווק מייחלים שיניע את עגלת הקניות לחג ויוצא את המשק מהדשדוש העמוק והנסיגה בו הוא שרוי", אומר אלוש.
סיגל בן צבי, מנהלת יריד הוועדים בישראל, מציינת כי 40% מהיקף השוק של השי לחג ימומש באמצעות תווי קנייה ברשתות השיווק הגדולות והשאר בתשלומים ישירים לחשבונות הבנק של העובדים או באמצעות מתנות.
בין המתנות הנפוצות השנה, בן צבי מונה גאדג'טים ומוצרי תקשורת ואלקטרוניקה, בעוד שכלי הבית והמטבח איבדו מהפופולאריות שלהם. בין המוצרים שיש להם ביקוש מיוחד היא מציינת מכשירי טיהור מים וסודה, גאדג'טים לטלפונים חכמים, מכשירי קפה, יינות וממתקים, מנגלים וציוד פיקניק ואופניים חשמליים.
שי לחג: חובה של המעסיק?
ומה קובע החוק לגבי שי לחג - האם המעסיק מחויב לחלק לכם אחד כזה? והאם הוא יכול לתת מתנות בשווי שונה לעובדים שונים? עו"ד דרור גל, מומחה לדיני עבודה ממשרד סטריקובסקי, גל ושות, השיב על מספר שאלות:
האם המעסיק מחויב להעניק לעובדים שי לחג?
החוק אינו מחייב את המעסיק לתת לעובדיו מתנה לחג, זאת אלא אם הדבר נהוג במקום העבודה מכוח הסכם קיבוצי, צו הרחבה או הסכם אישי. כך למשל, לאחרונה עוגן נושא השי לחג בצו ההרחבה בענף הניקיון במגזר הפרטי ובמגזר הציבורי לגבי עובדי ניקיון ושמירה.
האם גובה התלושים או המתנה הם פונקציה של היקף המשרה?
לא נהוג להצמיד את שווי השי או גובה התלוש להיקף המשרה.
האם העובד משלם מס על המתנה?
כן - מתנה לחג שמקבל העובד ממעבידו, מהווה "טובת הנאה" שחייבת במס ולכן יש לזקוף לעובד את שווי המתנה כתוספת שכר. שווי זה, חייב במס הכנסה שישולם על פי גובה המס השולי אותו משלם העובד, בכפוף לגובה שכרו ולשאר נתוניו האישיים.
כך למשל, אם המעביד מתנה ששווייה כ-600 שקל - סכום זה יתווסף לשכר הקבוע המשולם לצורך חישוב המס בתלוש השכר של העובד, כך שבפועל ישולם מס הכנסה על מכלול המרכיבים: השכר לרבות המתנה. כלל זה חל גם כאשר מדובר על מזומן שניתן כמתנה.
האם במקום שנהוג לתת בו שי לחג - המעסיק יכול להחליט פתאום שהוא מספיק את הנוהג?
גל מציין כי על אף שהחוק אינו מחייב את המעסיק לתת לעובדיו מתנה לחג - נראה כי מדבור בהרעת תנאים. "עובדיו של מעסיק שנהג לתת מתנה לחג והחליט להפסיק נוהג זה מכל סיבה שהיא, יוכלו לראות בכך הרעה מוחשית בתנאי עבודתם, על כל המשתמע מכך לפי סעי' 11 לחוק פיצויי פיטורים תשכ"ג- 1963, הקובע כי עובד שהתפטר (להבדיל מפוטר) מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה זכאי לפיצויי פיטורים".
האם המעסיק יכול לתת מתנות בשווי שונה לעובדים שונים, למשל לעובדים שעתיים לעומת עובדים במשרה מלאה?
גל מציין כי ההחלטה האם ומה לתת היא של המעסיק בלבד. לפיכך, הוא אינו חייב לתת לכלל העובדים תלוש בגובה זהה, אלא וככל שמדובר על מקום עבודה שחל עליו הסכם.
עם זאת, המעסיק אינו רשאי להפלות את עובדיו בחלוקת השי. "על מנת לקבוע האם מדובר על אפליה, יש לעמוד על טיבו של הקריטריון שעל בסיסו יחולק השי", הוא מסביר. כך למשל החלטה להעניק שי לחג על בסיס חלוקה שונה לנשים וגברים, תתפרש על ידי בית הדין כאפליה".