שתף קטע נבחר

 

אינדונזיה: המוסלמי לא יעשה 'לייק' לאיסלאמי

המדינה המוסלמית הגדולה בעולם והשלישית בגודלה מבחינת משתמשים בפייסבוק וטוויטר בוחרת פרלמנט חדש. החילונים-לאומנים צפויים לנצח. ומה עם המפלגות האיסלאמיות? הן מלקקות את פצעי פרשיות השחיתות

אזרחי אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, הלכו היום (יום ד') להצביע בקלפיות לפרלמנט חדש. המפלגה החילונית-לאומנית "המפלגה הדמוקרטיה באינדונזיה - מאבק" (PDI-P) מהאופוזיציה צפויה לזכות בהישג נאה בבחירות, דבר שיחזק את סיכויי המועמד הפופולרי שלה בבחירות לנשיאות שייערכו בעוד שלושה חודשים.

 

עוד חדשות בעולם :

תינוק נאשם בניסיון רצח: 'בקושי מרים בקבוק'

"שונאים את כולם". ימין קיצוני עולה באירופה

אוסטרליה: "מקווים למצוא שרידים תוך ימים"

נקודת אור: האם נמצאו חיים על המאדים?

 

מושל ג'קארטה ג'וקו וידודו, שמוכר לכול בכינוי "ג'וקווי", כבר נחשב לכוכב הבחירות הכלליות באינדונזיה, ורוב סקרי דעת הקהל צופים שהוא ייבחר לנשיא הכלכלה הגדולה ביותר בדרום-מזרח אסיה.

 

מפלגת האופוזיציה מובילה על פי מדגם ראשוני. הצבעה בכפר באנק, מחוז באנטן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפלגת האופוזיציה מובילה על פי מדגם ראשוני. הצבעה בכפר באנק, מחוז באנטן(צילום: EPA)
במדגם שנערך שעתיים לפני ההצבעה על ידי מכון הסקרים CSIS-Cyrus והקיף 6,000 מצביעים, עלה כי מפלגת PDI-P מובילה עם 19.85 אחוזים מהקולות, קרוב לסף שיאפשר לה למנות מועמד מטעמה לבחירות לנשיאות. "אני מאוד בטוח. המפלגה שלי תצליח", אמר ג'וקווי באנגלית לאחר שהצביע עם רעייתו במרכז ג'קארטה.

 

16 שנות דמוקרטיה ו-4 נשיאים

הנשיאה לשעבר וראש מפלגת PDI-P, מגוואטי סוקרנו פוטרי,

שמה כנראה בצד את שאיפתה לחזור לארמון הנשיאות כשבחודש שעבר נתנה לג'וקווי אור ירוק לרוץ לנשיאות תוך הכרה בכך שהפופולריות שלו עשויה להשיב את מפלגת האופוזיציה לשלטון.

 

אינדונזיה אימצה את השיטה הדמוקרטית מאז נפילת הרודן סוהרטו לפני 16 שנה, ובראשה עמדו ארבעה נשיאים שונים ומפלגות שלטון שונות.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
התחזיות לגבי בחירתו בעתיד של ג'וקווי לנשיא והצלחת מפלגתו בקלפיות סייעו לשערי המניות ולמטבע הרופי האינדונזי, המטבע שרשם את הביצועים הכי טובים השנה ביבשת אסיה. הסיבה לכך היא הציפיות הגדולות מעליית ממשלה החלטית יותר. אנליסטים אומרים כי אם מפלגת PDI-P תצליח בבחירות, השווקים צפויים לעלות עוד יותר.

 

25% תמיכה נדרשים כדי להציג מועמד לנשיאות

ההצבעה בדמוקרטיה השלישית בגודלה בעולם החלה באיים המרוחקים של אינדונזיה במזרח, והיא צפויה להסתיים באזורים המאוכלסים בצפיפות שנמצאים במערב במרחק של שני אזורי זמן. לפי שעה לא התקבלו דיווחים על אלימות ביום הבחירות, אולם בכמה אזורים נרשמו עיכובים בהצבעה בגלל גשמים כבדים ובעיות לוגיסטיות.

 

המפלגות המתמודדות חייבות לקבל לפחות 25 אחוזים מכלל קולות הבוחרים באינדונזיה או 20 אחוזים מ-560 מושבים בפרלמנט כדי שיוכלו להציג מועמד מטעמן לבחירות לנשיאות בחודש יולי. בבחירות היום מתמודדות 12 מפלגות, ירידה גדולה לעומת הבחירות ב-2009 אז התמודדו 38 מפלגות.

 

6,600 מתמודדים על 560 מושבים בפרלמנט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
6,600 מתמודדים על 560 מושבים בפרלמנט(צילום: רויטרס)
אף שהבחירות עדיין לא הסתיימו ותוצאותיהן לא פורסמו, באינדונזיה כבר עברו לנהל דיון בסוגיית האיש שיתמנה לסגן הנשיא הבא לצדו של ג'וקווי, שחסר ניסיון פוליטי ברמה הלאומית.

 

שתי מפלגות גדולות נוספות שצפויות להצליח בבחירות הן "גולקאר", שטופחה בעבר על ידי סוהרטו כמפלגת שלטון, ו"תנועת אינדונזיה הגדולה" (גרינדרה), שבראשה עומד הגנרל לשעבר פראבוו סוביאנטו.

 

מנהיג מפלגת "גולקאר", טייקון העסקים אבורזיאל באקרי, רמז להקמת בריתות אפשריות לאחר שהצביע במרכז ג'קארטה. "הדבר החשוב ביותר הוא הקואליציה בפרלמנט ובממשלה", אמר באקרי.

 

היא כבר הצביעה. קאמפונג קורוג, ג'אווה המערבית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
היא כבר הצביעה. קאמפונג קורוג, ג'אווה המערבית(צילום: EPA)
התמיכה ב"מפלגה הדמוקרטית" השלטת של הנשיא סוסילו במבנג יודהויונו צנחה בסקרים וזוכה לשיעור תמיכה חד-ספרתי אחרי שנפגעה בשנה שעברה מכמה פרשיות שחיתות שבהן הייתה מעורבת. יודה ויונו הוא המנהיג הראשון של אינדונזיה שנבחר בבחירות ישירות.  

 

"המסע הדמוקרטי צועד בדרך הנכונה"

"אף על פי שאנחנו עדיין מתקנים ומשפרים את שיטת עריכת הבחירות, אזרחי אינדונזיה יכולים להיות אסירי תודה על כך שהמסע הדמוקרטי הולך בדרך הנכונה", אמר הנשיא האינדונזי.

 

גם מצבן של המפלגות האיסלאמיות, שזכו לפופולריות גדולה לאחר נפילת סוהרטו, לא מזהיר, והתמיכה בהן רשמה ירידה גדולה בגלל שערוריות שחיתות. בבחירות הנוכחיות מתמודדות חמש מפלגות איסלאמיות, ואילו ב-2009 התמודדו שמונה.

 

כפר באנק, מחוז באנטן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כפר באנק, מחוז באנטן(צילום: EPA)

רוצים ממשלה פחות מושחתת. דנפאסאר, באלי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוצים ממשלה פחות מושחתת. דנפאסאר, באלי(צילום: EPA)

סקרנות של יום בחירות. בנדה אצ'ה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סקרנות של יום בחירות. בנדה אצ'ה(צילום: EPA)

מועמד לניצחון בבחירות לנשיאות. הכוכב העולה ג'וקו וידודו, מושל ג'קארטה ורעייתו איריאנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מועמד לניצחון בבחירות לנשיאות. הכוכב העולה ג'וקו וידודו, מושל ג'קארטה ורעייתו איריאנה(צילום: רויטרס)

מצביעים בעיר סורביה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצביעים בעיר סורביה(צילום: EPA)

סורביה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סורביה(צילום: EPA)

הביאה את התינוק לקלפי. ג'קארטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הביאה את התינוק לקלפי. ג'קארטה(צילום: AFP)

מצביעים בנוהון, אצ'ה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצביעים בנוהון, אצ'ה(צילום: EPA)

ראשת העיר בנדה אצ'ה, ליזה סעדודין, לאחר שהצביעה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראשת העיר בנדה אצ'ה, ליזה סעדודין, לאחר שהצביעה(צילום: EPA)

גנרל לשעבר. ראש מפלגת "תנועת אינדונזיה הגדולה" פראבוו סוביאנטו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גנרל לשעבר. ראש מפלגת "תנועת אינדונזיה הגדולה" פראבוו סוביאנטו(צילום: EPA)

אזרחי אינדונזיה דואגים מאוד ממצב העוני והכלכלה, אבל בשבועות האחרונים הם כנראה לא התעניינו יותר מדי בענייני מדיניות במערכת הבחירות, אלא בעצרות הבחירות הצבעוניות שהציעו להם מוצרים ואוכל בחינם - ואפילו כסף. בעצרות הופיעו זמרים ורקדנים בלבוש מינימלי שהלהיבו את הצופים.

 

משחקי בחירות ברשת

האובססיה של האינדונזים לרשת החברתית לא פסחה על הבחירות. ברשת עלו אפליקציות ומשחקים בנושאים פוליטיים. באינדונזיה חיה האוכלוסייה השלישית בגודלה בעולם של משתמשי פייסבוק וטוויטר.

 

ארגון הבחירות באינדונזיה עלה 1.5 מיליארד דולר ומדובר במבצע לוגיסטי מורכב. לפי ועדת הבחירות, יותר מ-186 מיליון מצביעים צפויים לנהור לחצי מיליון קלפיות שהוצבו ברחבי מדינת האיים האינדונזית. קרוב לשליש מהמצביעים הם מתחת לגיל 30, ו-6,600 בני אדם מתמודדים על מושב בפרלמנט. היום גם נערכות בחירות ל-19,007 מושבים בבתי נבחרים מחוזיים.

 

על פי מדד השחיתות הבינלאומי בשנת 2013, שפרסם ארגון השקיפות הבינלאומי, רוב אזרחי אינדונזיה מחשיבים את הפרלמנט שלהם למוסד הכי מושחת במדינה. אולם, לזרוע המבצעת יש סמכות לערער על החלטתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הצבעה בכפר באנק במחוז באנטן
צילום: EPA
מומלצים