שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

תכירו, שביזות יום א'. שירות חובה גם במפרץ

בקטאר עשו היסטוריה עם צאתו לדרך של מחזור גיוס ראשון ובו 500 צעירים, ואיחוד האמירויות תלך בדרכה. איך היציאות ולמה הם צריכים שירות חובה?

לילה ראשון בלי אמא - הגרסה הערבית: "אני מרגיש פטריוט ביחס לשירות הלאומי. זו הזדמנות עבורנו לעשות את הדבר המינימלי למען המולדת", סיפר השבוע מוחמד בן פייסל בן קאסם א-תאני. הצעיר מקטאר היה שותף להיסטוריה במפרץ כשהיה חלק ממחזור הגיוס הראשון אי פעם בתולדות הנסיכות הקטארית.

 

עוד בחלון למזרח התיכון :

לא שוות בלי רעלה. מצב הירדניות על הפנים

המכה ה-11: כבישי ארץ הנילוס מדממים

ענף בבורדל: הזונות בתוניסיה תובעות זכויות

חגורה - לא נשק: מאבק נגד רצח נשים בלבנון

 

מחזור הגיוס ההיסטורי כלל 500 אקדמאים בגילים 35-18, והוא יצא לדרך לאחר אישורו בחודשיים האחרונים של חוק גיוס חובה חדש בנסיכות הקטנה שמונה שני מיליון בני אדם ורק 15 אחוזים מהם מקומיים. עד אישור החוק היה הגיוס לצבא קטאר בגדר בחירה. באופן לא מפתיע, נשות הנסיכות לא מחויבות להתגייס לצבא. 

 

בשבת האחרונה הגיעו מאות המתגייסים הטריים למחנה צבאי בצפון קטאר, פשטו את הבגדים המסורתיים ועטו לגופם את מדי הצבא. "קטאר היא מדינה קטנה ומספר אזרחיה קטן, ולכן כולנו צריכים לסייע בהגנה על המדינה אם חס וחלילה יהיה מצב חירום", הסביר השבוע שר ההגנה של הנסיכות הגנרל חמד בן עלי אל-עטייה.

 

"רק 5 שנקראו לשירות לא הגיעו"

על פי חוק הגיוס החדש, צעירי קטאר מחויבים לשירות סדיר של כמה חודשים ולשירות מילואים. כרגע, בצבא המקומי משרתים 11,800 חיילים מתוך בחירה. "רק חמישה אנשים שנקראו לשירות לא הגיעו למחזור הגיוס הראשון", סיפר מפקד גדוד המתגייסים לשירות הלאומי הקטארי, עלי מוחמד א-רמיחי.

 

מפקד מרכז הגיוס של הכוחות המזוינים הקטאריים, מוחמד מספר אל-עיאדי, סיפר מצדו כי המתגייסים הטריים יישארו בבסיס שישה שבועות ורק אז ייצאו לחופשה ראשונה בבית. לאחר מכן אמורות היציאות הביתה להשתפר לחמשושים (חופשת סוף שבוע שמתחילה ביום חמישי) מדי שבוע.

 

שרשרת חיול קטארית ()
שרשרת חיול קטארית
ומה הולכים לעשות המתגייסים החדשים? סגן מפקד גדוד המתגייסים, עלי אחמד אל-ג'על, ציין כי ב"תפריט" האימונים שלהם ניתן למצוא שיפור הכושר הגופני, אימונים של חיל רגלים, מיומנויות בשטח, מיומנויות במערכה והרצאות מעשירות בנושא כיבוי ועזרה ראשונה. החיילים גם ישמעו הרצאות על נושאי צבא ודת שיעסקו בין היתר בהגנה מפני נשק כימי ולוחמה אלקטרונית.

 

ואיך המשכורת הצבאית?

קטאר אינה היחידה שמחייבת את צעיריה להתגייס וגם איחוד האמירויות נוקטת צעד דומה. בחודש ינואר חוקקה המדינה הערבית חוק שמחייב את גיוסם של גברים בגילים 30-18 לתקופה של עד שנתיים. אלא שבניגוד לקטאר, באיחוד האמירויות הנשים כן יכולות להתגייס, אך רק אם הן בוחרות בכך.

 

בישראל טענו לא פעם שחיילים שמשרתים בצה"ל בשירות סדיר לא מתוגמלים כמו שצריך מבחינה כספית. ואיך זה אצל שכנינו הערביים? באיחוד האמירויות, צעיר שעבד לפני גיוסו ימשיך לקבל מהמדינה את משכורתו במהלך השירות הצבאי שלו. גם לקטארים לא צריך לדאוג וגם הם יקבלו משכורת נדיבה.

 

עושים כושר. שיעור מד"ס ()
עושים כושר. שיעור מד"ס
באופן מסורתי, על פי הפרסומים בתקשורת הערבית, צבא איחוד האמירויות מתבסס העיקר על גיוס אזרחים זרים. ראש הממשלה, השייח מוחמד בן ראשד אל-מכתום, טען כי גיוס החובה יחזק את ההגנה על האומה וילמד את הנוער את ערכי הנאמנות, המשמעת וההקרבה.

 

ניסיון לשמור על יציבות ולכידות חברתית

פרשנים בעולם הערבי רואים במעבר לגיוס חובה באיחוד האמירויות ניסיון של המדינה לשמור על יציבות ולכידות חברתית. אך בניגוד לקטאר, חוק גיוס חובה עדיין לא מיושם.

 

גיוס חובה היה בעבר גם מנת חלקה של כוויית והיא הפסיקה אותו, אולם בתקופה האחרונה מתנהל בקרב השלטון דיון נרחב בנושא החזרת גיוס החובה לנוכח העלייה באיומים באזור.  

 

פשטו את הבגדים המסורתיים ועלו על מדים ()
פשטו את הבגדים המסורתיים ועלו על מדים

איומים הוא מילת המפתח בסיפור בתקופה שבה רבות ממדינות המפרץ עדיין חוששות מתוכנית הגרעין האיראנית, שעלולה להיות מופנית ביום מן הימים נגדן. בחודש ינואר כתב הפובליציסט הסעודי, בדר אל-בלאווי, מאמר דעה בעיתון הסעודי "א-שרק", שבו שיבח את החלטת קטאר ואיחוד האמירויות להנהיג גיוס חובה, והגדיר אותה "חכמה" ו"פרגמטית".

 

אל-בלאווי אמר שהסיבה לגיוס החובה במדינות אלה היא בראש ובראשונה הגנתית - כמו במקרה של ישראל שמוקפת לדבריו "במדינות עוינות". סיבה נוספת לדבריו היא שבאיחוד האמירויות ובקטאר יש תשתיות גדולות שעלותן מיליארדי דולרים, ולכן יש צורך בהגנה עליהן מפני איומים אפשריים. הפובליציסט הסעודי תהה מתי תאשר ארצו, שבה 29 מיליון תושבים ו-223 אלף חיילים, גיוס חובה כמו בקטאר ובאיחוד האמירויות.

 

לא בטוח שבריאד יחייבו בקרוב את בני ה-18 ומעלה להתגייס, והסיבה לכך טמונה בעיקר בעובדה שהשיוך השבטי והמשפחתי חשוב הרבה יותר במדינה מאשר רגש הפטריוטיות. כל נסיך או גורם שלטוני בכיר במדינות המפרץ מעדיף להסתמך על כוחות ביטחון שהוא יודע בוודאות שהם נאמנים לו. אם בסעודיה יהיה גיוס חובה, הרי שהמושגים של שבטיות ומשפחה לא יהוו יותר פקטור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחזור הגיוס הראשון של מאות צעירים קטארים
מומלצים