חולדות, שתן ובלי מזרן: הישראלים חזרו מפרו
אחרי שנעצרו בחשד להשחתת עתיקות והחזקת סמים ב"מסיבת סקס", שוחררו כל הצעירים מחוסר אשמה. "עברנו 12 יום בלי מקלחת ושינה, המדינה רק אמרה שאנחנו עושים בושות". משרד החוץ: מי שהסתבך עם החוק המקומי צריך לקחת אחריות ולא להתבכיין
"שמו אותנו שישה גברים בתא אחד, בגודל שני מטר על שני מטר, ללא מזרנים, ללא שמיכות, בלי מקלחת, למשך 12 ימים. לא דאגו לנו אפילו פעם אחת למים או למזון. השירותים היו חור ברצפה ולא היה נייר טואלט. ואחרי כל זה נאמר לנו שאנחנו חפים מפשע ומשוחררים מחוסר אשמה. כל מה שעברנו היה מיותר". את התיאורים הללו מספקים ערן ועדי (השמות בדויים), שניים מהצעירים הישראלים שנעצרו לפני שבועיים וחצי במסיבה באתר קוסקו בפרו. הם שוחררו רק בסוף השבוע שעבר, לאחר שהמשטרה המקומית שללה כל קשר בינם לבין כמויות הסמים הגדולות שנמצאו באתר, ולעתיקות שלכאורה הושחתו במקום.
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
עוד בחדשות:
- לשכת נתניהו נגד קרי: דבריו יפגעו במו"מ
- גל מעצרים בעקבות השחתת המוצב ביצהר
- רעש המטוסים בדרום ת"א: "זה סיוט מתמשך"
רוב משתתפי המסיבה הישראלים - כ-60 צעירים וצעירות - שוחררו ממעצר כעבור כמה שעות, ואילו שבעת הנותרים הושארו מאחורי הסורגים לזמן רב נוסף: ארבעה מהם למשך חמישה ימים ושלושה נוספים למשך 12 יום. כולם ללא יוצא מן הכלל שוחררו לבסוף, לאחר שהחשדות נגדם הופרכו.
ערן ועדי, שניהם בני 23 מצפון הארץ, היו בין שלושת האחרונים שנשארו במעצר, ואתמול (יום ד') חזרו לישראל. כמו רוב הישראלים ששהו בקוסקו בלילה שבין 23 ל-24 במרס, גם הם הגיעו למסיבה שארגן פרואני מקומי בחווה שלו. "לא מדובר באתר ארכיאולוגי כמו שפורסם", מסביר ערן. "החווה נמצאת במרחק קילומטר מפסל ישו, ולגבי שאר העתיקות שדובר עליהן - הן נמצאו מתחת לבית שלו, ולשם אף ישראלי לא התקרב ולא היה מודע לקיומן. הסמים שנמצאו במקום וניסו לייחס אותם לנו בתחילה, היו של בעל המקום. הפיצו שהייתה מסיבת סקס, כי המשטרה מצאה אמצעי מניעה בתיקים של אנשים והסיקה שהיו אורגיות.
"בעל החווה תיקלט במסיבה, וכשהגיעה המשטרה הוא ניתק את המחשב שלו ורץ איתו למיטה בתוך הבית. כשהשוטרים הוציאו אותו מהמיטה הוא אמר שהוא לא קשור למסיבה, שהוא רק השכיר את הבית. כששאלו אותו מי ארגן את האירוע ועשו מסדר זיהוי, הוא הצביע עליי כי הוא זכר שבאתי לפני המסיבה כדי לבדוק את המקום. את עדי עצרו כי השוטרים הניחו שאם הוא חבר שלי, הוא בטח שייך גם לארגון המסיבה".
שישה אנשים ושתי חולדות בתא
לטענת ערן ועדי, אחרי המעצר הם חשו אבודים וכלל לא הבינו במה הם חשודים. בתחילה גם לא הוצע להם סיוע משפטי ולא אפשרו להם ליצור קשר עם עורך דין. הם הורדו למעצר - תא קטן, ריק לחלוטין ומסריח משתן - ועד שבית חב"ד התערב כעבור יומיים לא התאפשר להם ליצור קשר עם עורך דין.
בשמונת הימים הראשונים הם שהו במעצר של משטרת התיירות של פרו, ואז הועברו למשטרת הסמים. "במשך שמונת הימים האלה לא דיברו איתנו, לא תחקרו אותנו ולא נתנו לנו לדבר על הצד שלנו בעניין", ממשיך ערן. "שמו אותנו בחדר אחד, חמישה ישראלים ופרואני. מזרנים קיבלנו רק אחרי יומיים מבית חב"ד. המשטרה נתנה לנו שמיכת סקביאס אחת לשישה אנשים. התאים היו צמודים לכניסה לתחנה והדלת הייתה פתוחה כל הזמן עם רוחות פרצים. לא בדיוק ישנו שם".
עדי: "זאת הייתה חוויה קשה מאוד. בתא המעצר היו הקנטות מצד השוטרים שנכנסו בלילה כשניסינו להירדם, צחקו עלינו והשאירו את האור דולק. גם שתי חולדות ביקרו אותנו שם".
ערן: "מדינת ישראל לא עשתה דבר בשבילנו חוץ מלהכפיש את השם שלנו בתקשורת. אף נציג מהשגרירות לא התעניין ולא שאל. רק אחרי ששביתת השגרירים הסתיימה, כעבור עשרה ימים, נשלח מכתב מהשגרירות אבל אני אפילו לא יודע מה היה כתוב בו. אנחנו כועסים גם על התקשורת הישראלית, שסיקרה את מה שקרה בחוסר רגישות".
עדי: "עצוב שהמדינה לא התערבה ולא עזרה לנו, אלא רק דאגה להגיד שאנחנו עושים בושות למדינה, כשלא ביישנו אף אחד. זו הייתה מסיבה תמימה שכל ישראלי שמטייל בדרום אמריקה משתתף בה".
בשישי האחרון הגיע רב בית חב"ד המקומי להודיע להם על שחרורם. ערן: "קיבלנו תעודת שחרור מהמשטרה והבנו שבשעה טובה הצדק יצא לאור. חייבים להבין שהישראלים בדרום אמריקה רק רוצים לטייל וליהנות ולא לעשות בושות לאף אחד. באמת, כל המטיילים הם בסך הכול אנשים טובים".
עדי: "כל מה שייחסו לנו היה שקרי. ראו שלא הייתה שום השחתת רכוש ושלא מדובר באתרים ארכיאולוגיים. המטרה של ההשמצה הייתה לעורר את המקומיים ולהגיד שהשחתנו אתר של שבט האינקה. זה כמו שבארץ היו אומרים שזרים השחיתו ספרי תורה".
בעניין הטענות על טיפול השגרירות בנושא, אמרו במשרד החוץ: "הטענות חסרות שחר. משרד החוץ עמד בקשר עם המשפחות והעניק טיפול קונסולרי מתאים. מדינת ישראל אינה מתערבת בהליכים משפטיים של מדינות אחרות. מטיילים ישראלים חייבים להבין שמשרד החוץ אינו חברת ביטוח ולא משרד עו"ד לשימושם הפרטי. עליהם להקפיד קפדנות יתרה על חוקי ארץ הביקור ומנהגיה, ולהימנע מעימות עם רשויות החוק. מי שהסתבך עם החוק המקומי צריך לקחת אחריות על מעשיו, ולהיעזר בעו"ד מקומי כמקובל, במקום להפיל את עצמו על השגרירות. בכיינות ילדותית ומתפנקת איננה תחליף להתנהגות אחראית ונאותה".