שתף קטע נבחר

 

ישראל שיגרה לחלל את הלוויין "אופק 10"

משרד הביטחון והתעשייה האווירית שיגרו אמש לחלל את הלוויין אופק 10, שישמש את יחידת הלוויינים באגף המודיעין בצה"ל. הלוויין יאפשר לישראל רציפות טובה יותר בכיסוי האזורים המעניינים אותה - במיוחד איראן

משרד הביטחון והתעשייה האווירית שיגרו אמש (יום ד') לחלל את לוויין הריגול "אופק 10" מבסיס פלמחים - כך נמסר ממשרד הביטחון, שהבוקר הכתיר את השיגור בהצלחה. מדובר בלוויין מכ"ם שיכול לצלם בכל תנאי מזג אוויר. לפנות בוקר, על-פי תכנית השיגור המקורית, נכנס הלוויין למסלולו סביב כדור הארץ, החל לשדר נתונים ועבר סדרת הבדיקות, שאימתו את תקינותו ואת רמת ביצועיו.

 

עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו

 

"אופק 10" ישמש את יחידת הלוויינים 9900 של אגף המודיעין בצה"ל בהעברת תמונות מכל נקודה ברחבי העולם, בעיבוד הפריטים שבה לתלת מימד וברזולציה גבוהה. מהנדסי מנהלת החלל ממשיכים בסדרת הבדיקות שתוכננו מראש, עד לכניסתו של הלוויין לפעילות מלאה בתקופה הקרובה.

 
שיגור הלוויין "אופק 10", אמש

שיגור הלוויין "אופק 10", אמש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גולשים שכתבו לדואר האדום של ynet תיארו כלי בוהק ואחריו שובל, שעבר מעל ישובי השפלה ברעש אדיר שנמשך כ-30 שניות. "אופק 10" שוגר באמצעות משגר של התעשייה הצבאית, שמורכב משני מנועים ראשיים רקטיים - שכל אחד מהם - לצד עשרות מערכות פירוטכניות. בפיתוח המנועים השתתפו מדענים, מהנדסים טכנולוגיים ואנשי ייצור ממפעל גבעון.

 

"אופק 10" נחשב קטן יחסית ללווייני התצפית, וככזה, הוא משייט בגובה נמוך יותר מחוץ לאטמוספרה. ישראל הייתה המדינה השביעית בעולם שרכשה יכולת מלאה בחלל (שיגור ולוויינות), וכיום היא היא אחת מ-12 מדינות כאלו בלבד, ובהן: ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, איטליה, בריטניה, הודו, דרום קוריאה, יפן, אוקראינה ואיראן.

 

תגבור משמעותי של יכולת המעקב המודיעיני

פרשננו רון בן ישי מוסיף כי את המידע החזותי והאחר שהלוויין אמור לספק הוא יתחיל לשגר לתחנת הקליטה בישראל רק בעוד כמה ימים, אחרי שתושלם הצבתו במסלול הסופי.

 

"אופק 10" הוא האחרון בסדרת לוויני ביון שישראל שיגרה בשנים האחרונות. היא כוללת לווייני תצפית וצילום אופטיים המבוססים על מצלמות רגישות ולווונים בעלי יכולת לבצע צילומים באמצעות מכ"ם. אותות המכ"ם שהלוויינים "אופק 9" ו"אופק 10" משגרים וקולטים מעובדים באמצעות מחשב לכדי תמונה חזותית סינתטית. הטכנולוגיה הזו נקראת (SAR (Synthetic Aperture Radar.

שיגור "אופק 10", אמש (צילום: משרד הביטחון והתעשייה האווירית) (צילום: משרד הביטחון והתעשייה האווירית)
שיגור "אופק 10", אמש(צילום: משרד הביטחון והתעשייה האווירית)
 

בניגוד ללוויינים המפעילים אמצעיים אופטיים, כלומר מצלמות, הלוויינים המפעילים מכ"ם אינם משובשים על ידי מזג אוויר גרוע כמו עננים, סופות חול, גשם או שלג, או על ידי אמצעי הסוואה שונים. הם משגרים אותות אלקטרו-מגנטיים, קולטים אותם בחזרה ומעבדים אותם, וכך הם מייצרים צילומים גם בתנאים של כמעט היעדר ראות. ניתן לשבש לוויינים כאלה, אולם קשה מאוד.

 

ישראל הציבה בחלל גם לוויינים הקולטים אותות אלקטרוניים - כלומר שידורים של רשתות תקשורת - וגם לוויינים המשמשים לתקשורת בטווחים של אלפי קילומטרים ואינם מושפעים מעקמומיות כדור הארץ.

 

"אופק 10" ינוע במסלול המכונה (LEO (Low Earth Orbit, שמשמעותו מסלול נמוך סביב כדור הארץ. הוא ישייט במסלול אליפטי בגובה של מאות קילומטרים מעל פני כדור הארץ, וכמו "אופק 9" ושאר לווייני הביון ששיגרה ישראל, הוא יקיף את כדור הארץ כל 90 דקות. כשהוא נמצא בקו ראייה עם ישראל הוא משדר את התצלומים או האותות שקלט.

 

העובדה שלישראל יש כעת שני לוויני ביון מכל סוג מאפשרת לה רציפות טובה יותר בכיסוי מודיעיני של האזורים המעניינים אותה - מטבע הדברים מדינות מזרח תיכוניות רחוקות משטח ישראל ובעיקר איראן. הלוויינים חולפים מעל אזורי היעד ומעל תחנת הקליטה בישראל בזמנים שונים, וכך למעשה מתקצר רווח הזמן שבו ישראל אינה יכולה לעקוב אחרי מה שנעשה באזורי מטרה. כמו כן, ישנה יכולת לכסות אזורי יעד רחבים יותר ולצרכים שונים בעת ובעונה אחת.

 

"אופק 10" מהווה תגבור משמעותי של יכולתה של ישראל לקיים מעקב מודיעיני רציף ומדויק אחרי הנעשה באזורי יעד.

 אם למשל ינסו האיראנים להסתיר תנועות מסוימות כמו הצבת טילים על כני שיגור, לישראל תהיה היכולת להבחין בכך מעתה במהירות כפולה מבעבר. זאת כאמור בתנאי שהלוויין יפעל כהלכה.

 

יש לציין שהלוויין שוגר מישראל למסלול בחלל. עובדה זו שלעצמה היא הישג כיוון שבדרך כלל מתבצעים שיגורי לווין באמצעות טילים בכיוון מזרח, עם סיבוב כדור הארץ, מה שמקל על השיגור. ישראל - בגלל מיקומה הגיאוגרפי והמדינות סביבה - משגרת את הלוויין באמצעות טיל מתוצרתה מערבה, מה שמקשה מאוד על השיגור, וההתגברות על בעיה זו מחייבת יכולות טכנולוגיות וטיליות בעלות משמעות חשובה, בין השאר יכולת להתקין בטיל השיגור מנועים חזקים במיוחד. יכולת כזו משפיעה גם על היכולת הטילית הכללית של מדינת ישראל.


פורסם לראשונה 09/04/2014 22:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאן גולברי
שיגור הלוויין, אמש
צילום: ליאן גולברי
מומלצים