שתף קטע נבחר

 

מרוקו: מגרשים את השדים בפחד ורעב

מאות בני אדם הלוקים בנפשם מוחזקים באחוזת קבר של קדוש מוסלמי במרוקו, כדי לעבור הליך של ריפוי והוצאת רוחות רעות מגופם. מטופלים וארגוני זכויות אדם מספרים על מציאות זוועתית של התעללות: "הייתי שנה בגיהנום"

ערפל שורר באחוזת הקבר המפוארת בעיירה בויה עומאר שבמרכז מרוקו, בשעה שקבוצת אנשים משוטטת בחוסר חשק מסביב למבנה. הם "אחוזי הדיבוק" של מרוקו - אנשים הלוקים בנפשם שלפי האמונה עונו על ידי רוחות רעות. קרוביהם מביאים אותם בשערי המוסד, ומצפים לישועה.

 

עוד חדשות מהעולם :

יום בבסיס המסתננים: הלילה נחדור לאירופה

תכירו, שביזות יום א'. שירות חובה גם במפרץ

תעלומה: צעיר שדובר 5 שפות לא זוכר מיהו

 

לא ידוע מה בדיוק קורה בין כותלי המבנה בפרברי מרקש שבו מטפלים מאמיניו של בויה עומאר, קדוש מוסלמי בן המאה ה-16, במטופלים המגיעים למקום. חסידיו טוענים כי התרופה לבעיות נפשיות היא הכוחות העל-טבעיים של הקדוש המנוח.

מטופלים בבויה עומאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מטופלים בבויה עומאר(צילום: AFP)
 

ארגוני זכויות אדם חושבים אחרת, ומספרים כי מאות בני אדם מוחזקים שם בשלשלאות, חלקם מורעבים ומוכים. לטענתם, האכזריות במקום בלתי נסבלת והשגרה האלימה רק מבליטה את הדעות הקדומות המזוהות עם מי שסובל מבעיות נפשיות במרוקו.

 

מוחמד, שהיה בעברו מכור לסמים, מספר כי אחיו הביא אותו למקום ב-2006 כדי לרפא אותו מה"שדים" שהיו בתוכו. מוחמד אמר כי פעמים רבות כפתו והיכו אותו, שדדו את הכסף המועט שהיה ברשותו והעניקו לו כמות מזערית של אוכל כדי לשרוד. "חייתי בגיהנום שנה", הוא מספר, ומוסיף כי השהות גרמה לו לעיוורון חלקי בעין אחת. לבסוף אחיו הגיע להציל אותו.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הרשויות במרוקו מתחמקות מטיפול בנושא הרגיש. הדיווחים על הטיפול האכזרי, כולל אחד שנכתב על ידי ארגון זכויות אדם לנציגי האו"ם בדצמבר, הובילו את שר הבריאות, חוסיין אל-אוראדי, להודיע כי היה סוגר מיידית את המקום - אם רק היה יכול. "אני הולך לעשות כל דבר כדי שהמרכז הזה ייסגר. לצערי ההחלטה היא לא תחת משרד הבריאות", אמר השר אוראדי.

 

זכריה ראני, סופר ואקדמאי, אמר כי "שר הבריאות לא יכול לסגור את בויה עומאר כי הוא משרת מטרה פוליטית וקיים גם מסיבות חברתיות ותרבותיות שנעוצות בשורש החברה המרוקאית". קידום תרבות הקדושה גם מחזקת את הלגיטימיות של המלך מוחמד השישי, וסוציולוגים טוענים כי בעשור האחרון הוא מעודד אמונות מסוג זה.

 

"משאירים אותם שם כי לא יכולים לדאוג להם"

לפי אמונה רווחת במרוקו, ישנם בגוף האדם שדים טובים או רעים המשפיעים על שגרת יומו. על השדים הרעים ניתן להתגבר בעזרת קדושים מוסלמים דוגמת עומאר ונוכחות המצבות הלבנות באחוזת הקבר שלו. חסידיו של עומאר משתמשים בסמכותו וגורפים סכומים נאים במהלך חודשי הטיפול שבהם הם מתיימרים "לגרש את השדים".

 

גורם במשרד הדתות, שבחר להישאר בעילום שם, הודה כי מדובר ב"נושא מסובך ורגיש מאוד. כולאים את המטופל במטרה להגן עליו ולרסן את הכוח הזה, שהוא סוג של כוח עיוור, כדי לגרש את הרוח הזאת", הוא אמר. "אנחנו משאירים אנשים שם בגלל שאנחנו לא יכולים לדאוג להם, אבל זו מערכת מסורתית והיא חייבת להשתנות".

 

ג'לאל טאופיק, הרופא הראשי של בית החולים לבריאות הנפש בסאלה, אמר כי במדינה יש רק 400 פסיכיאטרים, מבין 33 מיליון הנפשות, וכמה מהארגונים הפסיכיאטריים נמצאים ב"מצב מתקדם של הזנחה". טאופיק מתאר את השגרה בבויה עומאר "פשע נגד האנושות", ומוסיף שמדובר ב"גישה שלילית בצורה קיצונית כלפי מחלות נפש" במרוקו. הוא מייחס זאת לחינוך

גרוע.

 

"רמת המודעות בחברה נמוכה כל כך שהרבה מהאנשים נוטים לפרש את הסינדרומים, החרדות וההזיות שלהם כקללה, כמשהו שאין לו שום קשר לרפואה. אז הם הולכים לריפוי, ומגיעים אלינו רק הרבה אחר כך - כשהמצב כבר רע", הוא אומר.

 

מוחמד עובאולי, פעיל זכויות אדם מרוקאי, מפגין במשך שנים כדי לסגור את מה שהוא מכנה "גואנטנמו המרוקאי". הוא מבהיר: "אנחנו לא נגד האמונות של אנשים. הם יכולים להאמין במה שהם רוצים. מה שמפריע לנו הוא הסבל של מי שמביאים לשם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"פשע נגד האנושות". בויה עומאר
צילום: AFP
מומלצים