שתף קטע נבחר

 

יוזמה ברוסיה: גורבצ'וב לדין על פירוק בריה"מ

גל פטריוטיות שוטף את רוסיה עקב סיפוח קרים. כעת דורשת קבוצת מחוקקים להעמיד לדין את השליט האחרון של בריה"מ על אחריותו להתפרקות המעצמה

קבוצה קטנה של מחוקקים בפרלמנט הרוסי שלחה בקשה לתובע הכללי של רוסיה לחקור אם המנהיג האחרון של ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, צריך להיות מואשם בבגידה בשל חלקו בקריסת האיחוד הסובייטי ב-1991. גורבצ'וב הגיב בביטול ליוזמה, וטען שמדובר במהלך של מחוקקים המבקשים לעצמם פרסום וכי אין שום בסיס להאשים אותו בעבירה כלשהי.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

היוזמה החדשה באה בעקבות גל פטריוטיות ששוטף את רוסיה מאז סיפוח חצי האי קרים שנכבש מאוקראינה בחודש שעבר, מהלך שהחיה בקרב חלק מהרוסים את הגעגוע לימי ברית המועצות והגביר את הפופולריות של הנשיא ולדימיר פוטין.

גורבצ'וב עם ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר (צילום: AP) (צילום: AP)
גורבצ'וב עם ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר(צילום: AP)

בבקשה, המתפרשת על פני שבעה עמודים, נכתב כי גורבצ'וב ובכירים סובייטים אחרים הפרו את החוק ואת רצון העם על-ידי כך שאפשרו לרפובליקות שהיו חלק מברית המועצות להכריז על עצמאות ולפרוש מהאיחוד. "כתוצאה מהמעשים הנפשעים האלה, האיחוד הסובייטי של הרפובליקות הסוציאליסטיות, מעצמה עולמית, נהרס והפסיק להתקיים כמציאות גיאופוליטית".

 

חמישה חברי פרלמנט, בהם שניים המשתייכים למפלגת "רוסיה המאוחדת" הנאמנה לפוטין, חתמו על המכתב. הוא נשלח אתמול לתובע הכללי של רוסיה יורי צ'ייקה. משרד התובע הכללי סירב להגיב על הבקשה, אולם ציין כי בדרך כלל עוברים כעשרה ימים עד שהוא מחליט אם לפתוח בחקירה.

פוטין. ביקורות חוזרות ונשנות מגורבצ'וב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין. ביקורות חוזרות ונשנות מגורבצ'וב(צילום: AFP)
 

גורבצ'וב זכה לתשבוחות במערב בשל מדיניות ה"פרסטרויקה" והפתיחות בברית המועצות וכן בשל העובדה שלא בחר להשתמש באופן נרחב בכוח כדי לשמור על ברית המועצות מאוחדת. אלא שמנגד רוסים רבים מאשימים אותו בהתמוטטות המעצמה, ויש מי שעורגים למה שהם רואים כיציבות היחסית שממנה נהנו ארצותיהם בעידן הסובייטי.

 

"ההשלכות הקטסטרופליות נראו במהלך השנים שעברו מאז קריסת ברית המועצות, ברוסיה וגם בשטחי הרפובליקות הסובייטיות האחרות",

כתבו המחוקקים, שהציגו את המשבר האחרון באוקראינה כאחת מאותן השלכות.

 

גורבצ'וב בן ה-83, חתן פרס נובל לשלום, אמר: "קריאות כאלה רק משקפות את רצונם של מחוקקים מסוימים ביחסי ציבור ובכך שידברו עליהם, אבל הבקשה לחלוטין לא-מוצדקת מההיבט של עובדות היסטוריות".

 

גורבצ'וב מתח בעבר שוב ושוב ביקורת על פוטין בשל היחס שלו למתנגדים פוליטיים, ואמר שרוסיה זקוקה למערכת ממשל חדשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גורבצ'וב. בחתומים: מחוקקים הנאמנים לפוטין
צילום: AFP
מומלצים