שתף קטע נבחר
 

עובדים בליל הסדר - מה מגיע לכם? מדריך

האם אפשר לקחת חופש בערב החג, מה תוספות השכר המגיעות לכם עבור עבודה בימי החג, ומה עושים אם הבוס הורה על חופשה מרוכזת בחול המועד אך אין מספיק ימי חופשה? רגע לפני פסח: שאלות ותשובות על זכויות עובדים

כמה שעות אמורים לעבוד בערב החג? מה השכר המגיע לכם על עבודה בימי החג? האם המעביד יכול לחייב אתכם לצאת לחופשה? חג הפסח שבתפח מעלה לא מעט שאלות הנוגעות לזכויות העובדים.

 

 

בסיוע עו"ד רועי גוטמן, מנהל מחלקת דיני עבודה במשרד איתן מהולל & שדות, ועו"ד דגנית לפידור: מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', גיבשנו מספר שאלות ותשובות.

 

ערב החג

מה משך יום העבודה בערב החג?

 

ערב החג נחשב יום עבודה מקוצר. במקומות עם 6 ימי עבודה בשבוע, אורך יום העבודה יהיה 7 שעות ואילו במקומות עבודה עם 5 ימים בשבוע, אורכו יהיה 8 שעות. במקומות עבודה הכפופים להסכם הקיבוצי שהעביר את המשק ל-5 ימים בשבוע, זכאים העובדים לשכר של 9 שעות בעבור 8 שעות עבודה ולשכר של 8 שעות עבור 7 שעות עבודה בערב החג. במקומות עבודה בהם היה נהוג לעבוד בערבי חג במשך 6 שעות ולקבל תשלום בהיקף של 8 שעות – המתכונת נשארת על כנה.

 

האם עובדים זכאים לתוספת שכר בגין עבודה בערב החג?

 

לא - עובד המועסק מכניסת החג ובמהלך החג זכאי לתשלום שהיה מקבל אם היה מועסק באותו היקף שעות ביום המנוחה שבועי שלו.

 

האם עובדים זכאים לחופש בערב החג?

 

ניצול חופשה שנתית בערב החג, ביוזמת העובד או המעסיק, מחויבת ביום חופשה מלא. שני ערבי החג בפסח נמנים על ימי חופשת הבחירה. אם העובד בחר לקחת בהם חופש על חשבון מכסת ימי החופשה הצבורה שלו, עליו להודיע על כך 30 יום מראש ולמעביד אסור לסרב לבקשתו.

 

זכויות בזמן החג

האם עובדים שנמצאים בחופש בזמן החג זכאים לשכר?

 

כן - בחג הפסח זכאים העובדים לדמי חגים בעבור שני ימי החג. גובה התשלום משתנה בין עובד ששכרו משולם על בסיס חודשי, לעומת עובד בשכר שעתי או יומי: עובדים בשכר חודשי מקבלים שכר רגיל עבור כל החודש – ללא הפחתת ימי החג. 

 

עובדים בשכר שעתי או יומי מקבלים את השכר הרגיל עבור ימי החג, בכפוף לשני תנאים: העובד מועסק במקום העבודה שלושה חודשים לפחות והוא עבד יום לפני ויום אחרי החג - כאשר אם נעדר באחד מימים אלה - הדבר היה בהסכמת המעביד.

 

אם יום החג נופל על שבת, העובד לא זכאי בכל מקרה לדמי חג עבורו.

 

האם מותר לחייב עובדים לעבוד ביום החג?

 

חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, קובע כי יום חג הוא כדין שבת. לפיכך, העסקה ביום זה אסורה, אלא אם המעסיק קיבל היתר מיוחד לכך מראש ממשרד הכלכלה או אם הוא משתייך לענף בו קיים היתר העסקה כללי.

 

אילו תוספות שכר מגיעות למי שעובד בימי חג?

 

גוטמן מציין כי הפסיקה מבחינה בין עובדים שבוחרים לעבוד בחג, לבין אלו שאולצו על ידי המעסיקים לעשות זאת: אם העבודה היא מבחירה – העובד זכי לתוספת של 50% לשכרו הרגיל, כלומר שכר בגובה 150%. אם העובד אולץ לעבוד - הוא זכאי לשכר בגובה שכרו הרגיל בתוספת 150%, -כלומר 250% משכרו הרגיל.

 

לפידור מציינת כי יש הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה הקובעים תשלום גבוה יותר מהקבוע בחוק. התנאים משתנים במידה שהחג חל בימים שהעובדים שלא היו אמורים לעבוד בהם, כמו שישי או שבת: עובד במשכורת חודשית זכאי לקבל את המשכורת החודשית הרגילה, אך עובד בשכר שעתי או יומי לא זכאי לתשלום נוסף עבור החג. "הרציונל הוא שהעובד לא "נפגע" בשכרו עקב כך שלא עבד ביום החג", היא מסבירה.

 

מה הדין לגבי עובדים שאינם יהודים?

 

עובד שאינו יהודי יבחר האם ברצונו לקבל דמי חגים בגין חגים יהודיים או בגין חגים לפי דתו. בכל מקרה, הוא לא יהיה זכאי לדמי חגים כפולים, גם אם לא עבד בפועל בחגים היהודיים כיוון שמקום העבודה היה סגור. 

 

חול המועד

האם מגיעה תוספת שכר עבור עבודה בחול המועד?

 

לא - מבחינת חוקי העבודה, ימי העבודה בחול המועד הם ימי עבודה רגילים. זאת למעט מקומות שיש בהם הסכם קיבוצי, הסכם אישי או נוהג הקובעים אחרת.

 

האם עובדים זכאים לימי עבודה קצרים יותר בחול המועד?

 

החוק אינו כולל הוראה בעניין – אך לפידור מציינת כי במקומות עבודה רבים מאפשרים לעובדים ימי עבודה קצרים יותר בחול המועד, מכוח הסכמים קיבוציים או אישיים.  

 

האם המעביד רשאי להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת במהלך חג הפסח?

 

קביעת זמני יציאת העובדים לחופשה נתונה לשיקול המעסיק, אך יש להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו. על פי חוק חופשה שנתית קובע, החופשה צריכה להיות רצופה, אך ניתן לחלק אותה בהסכמת העובד והמעביד, בתנאי שפרק אחד ממנה יהיה לפחות בן 7 ימים. אם אורך החופשה הוא 7 ימים ומעלה, יש להודיע על תחילת החופשה לעובדים 14 יום מראש.

 

אם תנאים אלו מתמלאים – יכול המעסיק להוריד את הימים שבהם העובדים נמצאים בחופשה מרוכזת מימי החופשה השנתית הצבורה שלהם. אם ימי החופשה המרוכזת כוללים גם ימי חג - ימים אלו לא כלולים בימי החופש ולא ינוכו ממכסת החופשה השנתית.

 

מה עושים אם המעסיק הורה על חופשה מרוכזת בחול המועד – אבל לעובד אין מספיק ימי חופשה צבורים?

 

גוטמן מבהיר כי במקרה כזה - הבעיה היא של המעביד ועליו לשלם לעובדים כאילו עבדו כרגיל. "אם המעביד אינו מאפשר להגיע למקום העבודה במהלך החופשה המרוכזת, עליו לשלם שכר בגין הימים הללו ולהימנע מרישום יתרת חופשה "שלילית" על חשבון ימי חופשה עתידיים. חלופה אחרת בנסיבות אלה היא להוציא את העובד בהסכמתו לחופשה ללא תשלום".

 

האם העובד זכאי לתשלום דמי חגים אם הוא יצא לחופשה ללא תשלום?

 

ככלל, עובד השוהה בחופשה ללא תשלום אינו זכאי לכל תשלום מאת מעבידו בעד אותה התקופה. לכן, גם אם חלים ימי חג בתקופה בה שוהה העובד בחופשה ללא תשלום, עובדים לא זכאים לתשלום בגינם.

 

האם המעביד חייב לתת לעובדים שי לחג?

 

לא - אין חוק המחייב לתת מתנה לעובדים לרגל החג והדבר נתון לשיקול דעתו של המעסיק. זאת למעט מקרים בהם קיים הסדר כזה מכוח הסכם קיבוצי, הסכם אישי או נוהג. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים