שתף קטע נבחר

 

מיגים, טנקים ו-40 אלף חיילים. רוסיה תפלוש?

בנאט"ו חשפו תמונות לוויין שמראות את ריכוז הכוחות הרוסי בגבול אוקראינה: מטוסי קרב בבסיס נטוש, טנקים ונגמ"שים בשדה. "יש להם את כל היכולות"

מטוסי סוחוי ומיג, מסוקים, טנקים, נגמ"שים, ארטילריה. את כל אלו ועוד אפשר לראות בצילומי לוויין מגבול רוסיה- אוקראינה, שאותן חשף נאט"ו כעדות להתעצמות הרוסית  לפני פלישה אפשרית. על פי נאט"ו, הרוסים ריכזו לא פחות מ-40 אלף חיילים בגבול בין המדינות, לצד שורות ארוכות של כלי נשק מתקדמים ביותר - כולם מוכנים לפעולה.

 

"זהו כוח כשיר ובמוכנות גבוהה מאוד, וכמו שאפשר לראות, הוא קרוב לדרכי ולקווי התקשורת", אמר הקצין הבריטי הבכיר גארי דיקין, בתדרוך לעיתונאים במשרדי נאט"ו במונס, בלגיה. "יש לכוח הזה את המשאבים לנוע במהירות לאוקראינה, אם יתנו לו הוראה כזו".

מטוסי סוחוי בבסיס הלא מאויש בוטורלינובקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטוסי סוחוי בבסיס הלא מאויש בוטורלינובקה(צילום: רויטרס)

חיל רגלים ממונע בנובוצ'רקסק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיל רגלים ממונע בנובוצ'רקסק(צילום: רויטרס)

לדבריו, אם מנהיגי רוסיה יורו לצבא לפלוש למזרח אוקראינה, ראשוני הכוחות יוכלו לנוע תוך 12 שעות. תת אלוף דיקין מסר כי נאט"ו זיהתה כוחות רוסיים ביותר מ-100 אתרים שונים הקרובים לגבול האוקראיני: "יש להם את כל היכולות - אוויר, כוחות מיוחדים, ארטילריה. יש להם הכול".

 

בתמונות, שצולמו בין 22 במרס ל-2 באפריל, ניתן לראות עשרות טנקים ונגמ"שים מחכים לפעולה בשדות ובריכוזים זמניים אחרים, במרחק 50 ק"מ מהגבול האוקראיני. לדברי נאט"ו, כמעט כל אותם אתרים לא היו מאוישים לפני כן. גם בסיס חיל האוויר בוטורלינקובה, שנמצא במרחק 150 ק"מ מהגבול, היה כמעט ריק מאדם עד לא מזמן. עכשיו שוהים בו עשרות מטוסי קרב חדישים - בהם סוחוי 27, סוחוי 30 ומיג 31 - למרות שבמקום אין כלל הנגארים. בבלוגרוד, 40 ק"מ מהגבול, נמצאים 21 מסוקים בשדה, שגם בו אין תשתית לבסיס אווירי.

 

קצין בנאט"ו אמר כי התמונות מראות שרוסיה לא רק ריכזה כוחות חיל רגלים וארטילריה, אלא גם כוחות לוחמה אלקטרונית, מסוקים ומטוסים. הערכת נאט"ו היא שהכוחות הרוסיים נשארו באותו סדר גודל מהרגע שבו צולמו התמונות ועד היום. הברית הצפון אטלנטית הציגה את תמונות הלוויין כעדות שמגבה את אזהרותיה על כך שהצבא הרוסי מתגבר את כוחותיו אל מול אוקראינה. רוסיה, מנגד, מכחישה את הטענות על עיבוי כוחות ומאשימה את נאט"ו בהעלאת החשש במטרה להגביר את התמיכה בברית.

טנקים של הצבא הרוסי בקוזמינקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טנקים של הצבא הרוסי בקוזמינקה(צילום: רויטרס)

יחידת ארטילריה בנובוצ'רקסק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יחידת ארטילריה בנובוצ'רקסק(צילום: רויטרס)
  

הסיפוח הרוסי של חצי האי קרים גרם למתיחות הגדולה ביותר ביחסי מזרח-מערב מאז המלחמה הקרה, והוביל לחששות בקייב שמוסקבה תשלח כוחות לאזורים שונים באוקראינה. ביממה האחרונה נמשכו חילופי האיומים בין הצדדים.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין איים אתמול להפסיק את אספקת הגז לאוקראינה אם הממשלה בקייב לא תשלם את חובה לחברת הגז. הוא הזהיר כי גם אספקת הגז מרוסיה לשאר מדינות אירופה עלולה להיפגע. בארצות הברית גינו בתגובה את "ניסיונותיה של רוסיה להשתמש באספקת האנרגיה שלה ככלי להפעלת לחץ על אוקראינה".

 

מאוחר נועד שר האוצר האמריקני, ג'ייקוב לו, עם מקבילו הרוסי, אנטון סילונוב, והתריע בפניו כי ארצות הברית מוכנה להטיל סנקציות משמעותיות יותר על מוסקבה אם המצב באוקראינה יחמיר. סגן ראש הממשלה הרוסי, איגור שאולוב, הבהיר בתגובה הסנקציות שהוטלו נגד רוסיה בעקבות ההתערבות באוקראינה רק יחזקו את האומה הרוסית. לדבריו, "הסנקציות לא ישנו את עמדתו של פוטין לזו שארצות הברית, גרמניה ומדינות אחרות מעוניינות לראות".

 

הבוקר הודיעו הרשויות ברוסיה כי לא יסגירו את נשיא אוקראינה המודח ויקטור ינוקוביץ' לידי אוקראינה, וכינו אותו הנשיא "הנשיא הלגיטימי". בתוך כך, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הודיע כי מוסקבה מוכנה לפגישה שמתכוננת לשבוע הבא עם שרי החוץ של אוקראינה, ארה"ב והאיחוד האירופי בנושא המשבר האוקראיני וציין כי נושא תשלום הגז צריך להיות חלק מנושאי הדיון. עם זאת, לברוב הדגיש כי רוסיה תתנגד לצירופה של אוקראינה לארגון נאט"ו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מטוסי מיג וסוחוי, ליד הגבול האוקראיני
צילום: AFP
מומלצים