נשות הדסה עתרו: "תחליטו - פרטי או ציבורי"
על רקע המשבר הניהולי שפוקד את בית החולים הירושלמי, מבקשות נשות הדסה להפוך את חציו לפרטי כדי להגדיל הכנסות. ההכרעה תינתן ביום ראשון
"תחליטו אם אנחנו בית חולים פרטי או ציבורי", זו לשון הבקשה מהמדינה שהפנו הבוקר (יום ו') בארגון נשות הדסה בעתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים. הדיון בעתירה יהיה ביום ראשון הקרוב והוא עשוי להיות דרמטי מאוד לגורל המוסד הרפואי שנקלע לקשיים. בעתירה ביקשה הנהלת בית החולים לאשר לה להיכנס לגירעון במהלך תקופת ההליכים לאחר שהכסף לתפעול המוסד אזל - דבר שאסור לפי החוק. אם בית המשפט לא ייענה לבקשה - הדסה תיקלע לבעיה קשה.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
הפנייה החדשה של נשות הדסה מרחיבה את היריעה. בעתירה הן מבקשות מבית המשפט לדרוש מהמדינה לקבוע אם הדסה, שהוא בית חולים ציבורי בבעלות פרטית, הוא יותר ציבורי או יותר פרטי. "להסיר את המגבלות הרגולטוריות על בתי החולים, כפי שמוחלות על בתי חולים ציבוריים (אם לשיטת המדינה
בנוסף, נשות הדסה מאשימות כי הרגולציה של המדינה תרמה משמעותית לגירעון של הדסה ולכן הן מבקשות שהמדינה תפצה אותה. הצעדים הרדיקליים ביותר שנשות הדסה מבקשות הם הגברת הפן הפרטי של הדסה כדי להגדיל הכנסות. כיום מותרים שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) בהדסה בשעות אחרי הצהריים.
כעת מבקש הארגון להפוך כמחצית מבית החולים לפרטי של ממש ולקיים הפרדה פיזית בין הפרטי לציבורי. הבקשה כי להפוך את קמפוס הר הצופים לבית חולים פרטי ולהשאיר את קמפוס עין כרם ציבורי לחלוטין, או להפוך את הבניין הישן של עין כרם לפרטי בעוד שהפעילות הציבורית תועבר כולה למגדל האשפוז החדש.
בבקשה נכתב כי בתי חולים ציבוריים לא יכולים להתקיים ללא תמיכה ממשלתית, ואכן רוב בתי החולים הממשלתיים נמצאים בגירעון ומסובסדים על ידי הממשלה. המדינה מסרבת לסבסד גם את הדסה מכיוון שהוא לא בבעלותה.
נשות הדסה מבקשות מבית המשפט לקבוע הליך מוסדר של משא ומתן בין כל הגורמים הרלוונטיים שיימשך שבעה ימי עבודה בלבד, זאת עקב המצוקה הכלכלית הקשה. הארגון גם מבקש מבית המשפט להורות למדינה להודיע מהו סכום הכסף שתהיה מוכנה להעביר לסיוע לבית החולים. בעבר דובר על סכום של מעל לחצי מיליארד שקל אך כעת נטען כי המדינה לא מוכנה להתחייב לסכום.
השבוע פורסם ב-ynet כי אחת מהאפשרויות להעברת חלק מהכסף היא על חשבון בתי החולים הממשלתיים - דבר שגרם להתנגדות בקרב מנהלי בתי החולים. נשות הדסה מאיימות שכל עוד המדינה לא מוכנה לומר כמה כסף היא תעביר, הן יפסיקו לתרום בעצמן.
הערכה: גירעון של יותר מחצי מיליארד שקל ב-2014
להדסה יש גירעון מצטבר של יותר מ-1.3 מיליארד שקל וגירעון שוטף של יותר מ-300 מיליון שקל. ההערכות הן שבשנת 2014 הגירעון השוטף יהיה יותר מחצי מיליארד שקל. בין הסיבות לגירעון נמצא מנגנון ה"קפ" שקובע את חלק היחסי של כל בית חולים בעוגת התקציב שלטענת הדסה חלקה קוצץ בעקביות, טענה שזכתה לחיזוק בדו"ח ועדת גבאי שבחן את הסיבות למשבר.בנוסף, הנהלת הדסה ביצעה בעבר שגיאות בדמות הנחות מוגזמות לקופות החולים, ואילו חוק ההסדרים האחרון קיבע את ההנחות לשלוש שנים נוספות, מה שלטענת נשות הדסה גורם לפגיעה של 220 מיליון שקל בכל שנה.
דו"ח גבאי המליץ למדינה לקחת את השליטה בבתי החולים עין כרם והר הצופים מנשות הדסה, מה שככל הנראה גרם לארגון להילחם במישור המשפטי ולהאשים את המדינה בקריסתה הכלכלית של הדסה.