מבקשי המקלט ערכו סדר פסח: 'חירות גם לנו'
פעילי זכויות אדם, אריתראים וסודנים ערכו סדר פסח במתקן חולות: "כמו עם ישראל, גם הם חצו את המדבר - אבל נכלאו". אריתראי: "איננו חופשיים כאן"
יותר ממאה פעילי זכויות אדם ובני הקהילה האריתריאית והסודנית הגיעו היום (ו') למתקן השהייה חולות שם ערכו "סדר פסח" בהשתתפות מאות מבקשי מקלט השוהים במתקן, הסמוך לקציעות. המשתתפים קראו חלקים מ"ההגדה", שתורגמה גם לתיגרינית ולערבית, ושוחחו על המשמעות של החג בהקשר האקטואלי של מצב מבקשי המקלט.
עוד חדשות ב-ynet:
"המטרה היא לשבת ביחד, ישראלים ומבקשי מקלט, ולציין את חג החירות שמבטא ערכים אוניברסליים", הסבירה עדי דרורי-אברהם. לדבריה "כמו שאנחנו חוגגים את יציאת מצרים של עם ישראל לחירות ולחופש, אנחנו צריכים לזכור שכאן אצלנו יש אלפי אנשים שחצו את המדבר ונמלטו מסכנה אבל נכלאו. גם הם זכאים לחירות שלהם".
קושמה, מבקש מקלט אריתראי השוהה בחולות זה חודשיים, סיפר: "קראנו על עם ישראל שחצה את המדבר כדי להשתחרר משעבוד - זה מעורר השראה ותקווה שגם אנחנו נזכה בחירות שלנו". קושמה השוהה במתקן ללא תאריך שחרור הוסיף: "האנשים שהגיעו לכאן מעודדים אותנו ונותנים לנו תקווה שיש אנשים בישראל שאכפת להם מהמצב שלנו ושהמציאות שאליה נקלענו יכולה עוד להשתנות". לדבריו, "השהייה כאן במתקן באמצע המדבר מדכאת מאוד: אפשר לצאת אבל לשעות ספורות, ואין לאן. הרשויות טוענות שזה לא בית כלא אבל אנחנו לא חופשיים והדבר המדכא ביותר הוא שאנחנו לא יודעים מתי כל זה יגמר".
"הסדר" שנערך היום בסמוך למתקן השהייה הוא אחד משלושה אירועים שנערכו השבוע גם בתל-אביב ובוושינגטון. מאז 2007 עורכים ארגוני
זכויות אדם את "סדר הפליטים" בגינת לווינסקי שבדרום תל-אביב. באותם אירועים, מסבירים המארגנים, "יושבים מסובין ישראלים ופליטים יחדיו, וכל אחד מספר את סיפור יציאת מצרים שלו".
בשבועות הקרובים הרכב מיוחד של תשעה שופטי בג"ץ יכריע אם התיקון החדש ל"חוק למניעת הסתננות" שמכוחו מופעל מתקן חולות הוא חוקתי. במתקן השהייה חולות, שהשהייה בו איננה מוגבלת בזמן, שוהים היום יותר מ-1,500 מבקשי מקלט. יותר מ-4,000 בני אדם זומנו בחודשים האחרונים להתייצב במתקן, והצפי הוא כי בחודשים הקרובים מספרם של השוהים בו יעלה ל-3,000.