שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

בקרוב אצלכם: כך תעצבו את שולחן הסדר

את ההשראה של שירת הים לא חייבים לקבל על החוף, ואם חשקה נפשכם בשולחן שיעביר את המסר של יציאת מצרים - אין צורך לצאת לכיוון סיני. היכנסו להפקה המיוחדת שהכנו עבורכם - וקבלו השראות לעיצובים מהממים של שולחן הסדר. יהיה בסדר

המעצבת והסטייליסטית אלישבע גליקסברג, ה"מרתה סטיוארט" של המגזר הדתי והחרדי, עיצבה במיוחד עבור ynet ארבעה שולחנות לחג הפסח בהשראת "קריעת ים סוף ", "ארבע כוסות ", "קורבן העומר" ו"נדודי בני ישראל", ויש לה גם טיפים עבורכם, כדי שתרגישו הכי חגיגיים שיש.

 

<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

 

"אנשים חושבים שעיצוב שולחן הוא תוספת מיופייפת של הפגנת יכולות, וזה לחלוטין אינו נכון", אומרת גליקסברג, שכבר לפני כעשור שמה לה למטרה "להביא עיצוב נטו", כלשונה, למגזר הדתי והחרדי.

 

עושים פסח בערוץ היהדות:

 

"לעצב זה לא להראות מה אני יודעת לעשות, אלא לגרום לאחרים להרגיש בנוח. כמארחת וכמפיקה, אני עושה חישוב מראש מיהם הסועדים, ואילו צבעים יהיו דומיננטיים לטובת האווירה ומקורות ההשראה שאני רוצה להתבסס עליהן, על מנת לתת לאורחים שלי את ההקשר להתכנסות.

 

 (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"אני מקפידה על צבעים אחידים וכיסאות נוחים, כי אדם שהגיע מקצה הארץ לליל הסדר, לא צריך לשבת על כיסא מתקפל ומתנדנד. אפשר לשכור חיפוי כיסא בשקלים בודדים לטובת האחידות במראה של הכיסאות, ואפשר לשים ראנר מעל הכיסא".

 

השראה משירת הים: לא חייבים על שפת הים

מקורות ההשראה של גליקסברג מקבלים משמעות כפולה. את ההשראה היא שואבת מהמקורות: "יש את שירת הים, ויש את המוטיבים של סמלי החג עצמם. יש פולקלור עדות עשיר שגם הוא מקור נפלא. לדוגמה, בחג הפסח לפני כמה שנים אירחתי משפחה ממוצא תימני, ולמדתי על סגנון העיצוב מבית אבא בליל הסדר: צלחת אחת ענקית במרכז השולחן.

 

"הבדים בכלל נקנו כשאריות בחנות וילונות. היו גם פעמים שהשתמשתי בסדין ישן" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"הבדים בכלל נקנו כשאריות בחנות וילונות. היו גם פעמים שהשתמשתי בסדין ישן"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"שולחן 'שירת הים' שצילמתי, ממוקם אמנם על שפת הים, אך את הים אפשר להביא גם הביתה באין-ספור אמצעים ומוטיבים. הים הוא אלמנט חשוב מאוד במוטיב החג והאגדה. גוון התכלת משרה אווירה רגועה על הסועדים, כזאת שאולי לא ממש פותחת את התיאבון, אבל מעודדת חשיבה ודיון כחלק מהייחודיות של החג.

 

"הסתכלו סביב ותמחזרו מהקיים. למשל, פלייסמנט דמוי עור, שעשוי משאריות בדי ריפוד" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"הסתכלו סביב ותמחזרו מהקיים. למשל, פלייסמנט דמוי עור, שעשוי משאריות בדי ריפוד"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"החלוקה שלי בשולחן הייתה 60% תכלת, 30% חום (כדימוי לשפת הים ולחול) ו-10% לבן שמבטא את קצף הגלים. השתמשתי בשולחן הזה בפרחי מילוי, שזה פתרון מצוין לאנשים שלא למדו שזירה מקצועית. בעזרת פרחים מאוד זולים, ספוג וקאטר אפשר ליצור מראה מאוד יפה ומקצועי".

 

מחוץ לבית חובה להניח תחת המפה דבק דו-צדדי (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
מחוץ לבית חובה להניח תחת המפה דבק דו-צדדי(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"אין צורך להשתגע בהוצאות ולהגזים. הסתכלו סביב ותמחזרו מהקיים. למשל, פלייסמנט דמוי עור, שעשוי משאריות בדי ריפוד. למי שרוצה לעשות את ליל הסדר שלו בחוץ חוף הים או במרפסת הבית, זה לא משנה".

 

ועוד אחת מההשראה היפה הזאת (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
ועוד אחת מההשראה היפה הזאת(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

טיפ: "מחוץ לבית חובה להניח תחת המפה דבק דו-צדדי, כדי שהאורחים לא יהיו עסוקים בלהצמיד את המפה בכל משב רוח קל".

 

השראה מארבע כוסות: שולחן כמו ביקב

"פסח בשבילי זה מלך מלכי השולחנות", מתוודה גליקסברג. את התפיסה הזו היא שואבת דווקא מתוך המקורות היהודיים: "כתוב בשולחן ערוך, שבליל הסדר חייבים להוציא את הכלים הכי יפים שיש, ויש מצווה מיוחדת להניח כלים יפים שלא משתמשים בהם לסעודה, אלא לנוי בלבד. זה מקור נהדר בעיניי לקונספט של שולחנות אווירה קטנים, המשלימים את המראה הכללי של העיצוב".

 

"הפלייסמנט - בצבע זהב, מבקש לבטא את רעיון 'בני המלכים' כיאה למשתה יין שהוא ליל הסדר" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"הפלייסמנט - בצבע זהב, מבקש לבטא את רעיון 'בני המלכים' כיאה למשתה יין שהוא ליל הסדר"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

את ההשראה הבאה לשולחן החג קיבלה גליקסברג ביקב: "רובו של השולחן הזה לבן, בגלל שמדובר בשולחן המיועד לאירוח רב משתתפים. הלבן והצבעים הבהירים ככלל, מספקים תחושה של מרחב ומונעים תחושה קלסטרופובית וצפופה בשולחן עם הרבה מאוד אנשים.

 

"אפילו היינות שבחרתי לשים על השולחן נושאים תגים בצבעי זהב וכסף, המתכתבים עם שאר האלמנטים שהוספתי" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"אפילו היינות שבחרתי לשים על השולחן נושאים תגים בצבעי זהב וכסף, המתכתבים עם שאר האלמנטים שהוספתי"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"בשולחן הזה אין גם 'מרכז שולחן' מעוצב, מטעמי נוחות. כל סועד קיבל את מנת העיצוב שלו ישירות בצלחת בדמות פרח קאלה בגוון יין. מכיוון שזה פרח לא זול, אם הייתי צריכה לעשות עיצוב במרכז השולחן - זה היה פרויקט לא זול. אז העדפתי לעשות סידור אישי בצלחת, וכך גם יצא משהו קטן ואישי לכל סועד.

 

 (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

טיפ: "לקחתי כלי כסף עם פרחי מילוי, ושיפדתי בניהם אגוזים בשלמותם. אגוזים הם עוד מוטיב חג נפלא. חשוב לציין שאין כאן 'בל תשחית', כי ניתן לפצח את האגוזים עם תום הסעודה. שום דבר אכיל לא נזרק כאן.

 

"כל סועד קיבל את מנת העיצוב שלו ישירות בצלחת בדמות פרח קאלה בגוון יין" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"כל סועד קיבל את מנת העיצוב שלו ישירות בצלחת בדמות פרח קאלה בגוון יין"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"הטריק מאוד פשוט: לוקחים אגוז מלך ונועצים אותו על שיפוד, ומשלבים באופן די רנדומאלי יחד עם פרחים. פשוט וקל. למי שאין כלי כסף יפה, כל אגרטל או בקבוק אפשר לרסס בכסף או זהב – והופ, יש כלי יוקרתי לחג".

 

 (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

השראה מקורבן העומר: מתאים גם למימונה

מראה נוסף שעיצבה גליקסברג בהשראת המקורות מיועד לדבריה להתכנסות המשפחתיות בחיק הטבע, ומתאים אף למימונה הנערכת בתום החג, הוא של "קורבן העומר" (מנחת חיטה שנהגו להקריב במקדש מהתבואה החדשה למחרת ליל הסדר).

 

"מפה צבעונית - והאביב כבר כאן" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"מפה צבעונית - והאביב כבר כאן"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"זה שולחן שיאפיין את מי שרוצה לאכול בפיקניק בטבע או בגינה", היא אומרת. "בדרך כלל, ההתכנסויות האלו מספקות 'מראות קשים' של מצה מטפטפת, ואווירה לא אסטטית ומבולגנת. אבל עם קצת חשיבה מראש, אפשר להביא מהבית ערכה מסודרת של מפית ובתוכה כלי אוכל לכל סועד כמארז, ולחסוך זמן ובלגן".

 

"פרחים בסיסיים ופשוטים בכל מני צבעים, שמפזרים בכוסות חד-פעמיות סביב השולחן" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"פרחים בסיסיים ופשוטים בכל מני צבעים, שמפזרים בכוסות חד-פעמיות סביב השולחן"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"את המראה הזה אפשר גם להביא בקלות הביתה", אומרת גליקסברג. "פרחים בסיסיים ופשוטים בכל מני צבעים, שמפזרים בכוסות חד-פעמיות סביב השולחן. במקרה כזה לא צריך הרבה פרחים בכלל. רק מפה צבעונית - והאביב כבר כאן".

 

טיפ: "אל תילחצו ממחשבה על מוטיבים או עיצוב. התחילו עם צבע או אווירה, והוסיפו משהו זמין 'בקטנה'. אין צורך להעמיס או להיכנס להוצאות מיותרות ויקרות".

 

השראה מהנדודים במדבר: להתאים את הטבע לבית

המראה האחרון שעצבה גליקסברג, מתכתב היטב עם המגמות העולמיות ומראה "האקו שיק". עבורה, גם הנוודות בהשראת נדודי בני ישראל במדבר, יכולה להפוך למחזה אסטטי ומזמין. "לקחתי שולחן מתקפל, והעמדתי אותו בין גפנים וחולות. במדבר הלכו עמוד הענן והאש לפני בני ישראל, כחלק מהנסים. הרעיון כאן הוא להתאים את תנאי הטבע לצרכי האירוח".

 

הסוד של אירוח בתנועה (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
הסוד של אירוח בתנועה(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

אז תאורת השולחן לא מגיעה מעמוד האש, אלא מפנסים, אך גושי העץ הגושני שגליקסברג ליקטה עם שאר זמורות ואלמנטים "מהשטח", מציגים אירוח שהוא בעת ובעונה אחת אתנחתא ותנועה.

 

"במפית שילבתי עוגיית מקרון כשרה פסח, שהיא גם אלמנט מעוצב, אך גם שמיש ואכיל" (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
"במפית שילבתי עוגיית מקרון כשרה פסח, שהיא גם אלמנט מעוצב, אך גם שמיש ואכיל"(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

"גם בני ישראל חנו לעיתים כמה שנים. זה הסוד של אירוח בתנועה. 'אירוח עראי'. יש כאן הרבה מקום לפרקטיות. במפית שילבתי עוגיית מקרון כשרה פסח, שהיא גם אלמנט מעוצב, אך גם שמיש ואכיל.

 

 (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece) (צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)
(צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece)

 

טיפ: "פרחים ואלמנטים שונים מהטבע אפשר גם לבקש מהילדים לאסוף, וזו הזדמנות מצוינת להסביר מה אפשר לקטוף, ומה פרח מוגן, ולהראות להם כיצד ניתן למצוא יופי ואסתטיקה בעולם הלכאורה הסתמי שסביבנו".

 

  • התמונות המלוות את הכתבה יראו אור בקיץ הקרוב בספר אירוח מאת אלישבע גליקסברג, בשם "מאסטר פיס - מדעי האירוח"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
סידור אישי בצלחת - יפה וחסכוני
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
להתאים את תנאי הטבע לצרכי האירוח
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
הזדמנות ללמד את הילדים איזה פרח מותר לקטוף
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
גם היין במראה כסוף
צילום: דניאל לילה, מתוך Masterpiece
צילום: גדי אוהד
ה"מרתה סטיוארט" של העיצוב במגזר: אלישבע גליקסברג
צילום: גדי אוהד
מומלצים