עיר ובלבה אוטובוס: חומת ברלין הסורית
במרכז העיר הגדולה בסוריה עומד רכב שנפגע בקרב ומסמל גבול: המורדים מכאן והשלטון משם. סיפורו של המחסום המחלק את חלב ושל "חללי המעבר"
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
חלב היא העיר המרכזית בצפונה של סוריה. עד פרוץ המלחמה גרו בה כשני מיליון בני אדם, אך מאות אלפים עזבו במהלך הקרבות. בשנה וחצי האחרונות היא מחולקת לשניים על ידי מחסום הקרוי "בוסתאן אל-קסר" (גן הארמון) או "כראג' אל-חג'ז".
מדובר באוטובוס נוסעים שעלה באש במהלך הלחימה והפך לסמל החלוקה. מצדו האחד "האזור המשוחרר" שנמצא בידי המורדים, ומצדו השני האזור שנמצא בשליטת המשטר. באופוזיציה משווים את המחסום בין שני חלקי העיר לחומת ברלין, וטוענים כי יהיה קשה מאוד לסלקו ולחבר שוב את חלב. "המעבר שנסגר בדם, ייפתח רק בדם", טען פעיל אופוזיציה.
תנועת האזרחים בין שני הצדדים לא פסקה, אך גם עולה בחיי אדם, שאותם מכנים בסוריה "חללי המעבר". בין ההרוגים סטודנטים ועובדי מדינה שביקשו לעבור לצד שבשליטת הצבא, ואזרחים שעשו את הכיוון ההפוך כדי לרכוש מצרכים כגון פירות, ירקות וגז, שמחירם נמוך יותר בצד של המורדים. המשטר, מצדו, לא ריחם על איש, ומפגיז את אזור המורדים באמצעות חביות נפץ, שמסבות אבידות כבדות.
בסוף החודש שעבר העלו המורדים סרטון שבו ניתן לראות מעט אנשים עוברים ליד אותו אוטובוס ומעמידים עצמם בסכנת מוות מפני הצלפים של אסד.
חוששים מהלא נודע
בשטח נמשכת מלחמת ההתשה. המשטר מפגיז בחביות נפץ שגורמות להרס ומאות הרוגים, והמורדים משיבים בפצצות מרגמה כדי לפגוע באתרים צבאיים בצד השני. האדישות להרוגים נמצאת בשני הצדדים. חלקה נובע מפחד להביע הזדהות עם המשטר או נגדו.
ברשת "אל-ערבייה" נטען שהאנשים שגרים באזור שבשליטת המשטר מייצגים את החברה החלבית האריסטוקרטית, שחוששת ממלחמה ומהלא נודע. ככל הנראה הם מסתפקים במצב הנוכחי וחוששים שאם המורדים יצליחו להיכנס לאזור של המשטר הסורי, אז חביות הנפץ יגיעו אליהם.
מנגד, האריסטוקרטים חוששים גם משליטה של המורדים הקיצוניים, שגורשו על פי הטענות על ידי המורדים המתונים בעיר.
"בחלב נראה שהפילוג היום אינו בין מי שמתנגד למשטר או תומך בו כפי שבא לידי ביטוי בערים אחרות", סיכמו ב"אל-ערבייה". "המשטר הצליח להפוך את הפילוג לשתי ערים, מזרחית ומערבית, משוחררת וכבושה, שביניהן מפריד אוטובוס. סילוקו יהווה ניצחון עבור סוריה אחת שאסד לא שולט בה".