שתף קטע נבחר

 

כשג'יי דייט פוגש את עולם הסטארט-אפ

בארה"ב ובקנדה יש כמיליון יהודים דוברי רוסית. בכנס מיוחד בניו יורק הם שמעו "בלי פטיש בראש" על יהדות וציונות חדשה, שמפריחה אפליקציות במקום לייבש ביצות. ויש גם שידוכים

האם העובדה שמייסד גוגל סרגיי ברין, ממציא אפליקציית ווטסאפ יאן קום ומקס לבצ'ין, האיש שייסד את אתר התשלומים פייפאל, הם יהודים, מעידה על הצלחתם? סביר שלא. אבל ישנם קווי דימיון בין השלישייה המוצלחת הזאת מלבד שורשיהם היהודים: הם יוצאי חבר המדינות והם העתיקו את חייהם לצפון אמריקה - שם גם דרך כוכבם והפך אותם למה שהם היום - צעירים, חכמים, מוכשרים ועשירים. מאוד עשירים.

 

כנס של ארגון "לימוד FSU" שהתקיים לפני שבועיים בארה"ב ניסה לבחון כיצד הפכו יהודים-אמריקנים דוברי רוסית לאנשי הייטק מצליחים בארצות הברית ולאחריה במקומות נוספים בעולם.

 

ארגון ''לימוד FSU'' הוקם כדי להוות מסגרת חינוכית-תרבותית ייחודית לצעירים יהודים דוברי רוסית בעולם. הפרויקט בלתי תלוי ומבקש לחדש את מסורת הלימוד היהודית ובאמצעותה לחזק את הזהות היהודית של המשתתפים ואת הזיקה שלהם לישראל.

יהדות פלורליסטית, בלי לחץ של עלייה (צילום: לימוד FSU) (צילום: לימוד FSU)
יהדות פלורליסטית, בלי לחץ של עלייה(צילום: לימוד FSU)

צ'סלר עם ח"כ רונן הופמן (מימין) (צילום: לימוד FSU) (צילום: לימוד FSU)
צ'סלר עם ח"כ רונן הופמן (מימין)(צילום: לימוד FSU)

על פי ההערכות שונות, ישנם קרוב למיליון יהודים דוברי רוסית שחיים כיום בארצות הברית ובקנדה. מחציתם מתגוררים באזור ניו יורק וניו ג'רזי. שלושת היזמים המפורסמים שהוזכרו הם דוגמאות למעורבותם החשובה והמרכזית של יהודים דוברי רוסית בחדשנות הטכנולוגית פורצת הגבולות. הכנס שהתקיים בניו ג'רזי שהתמקד ביזמות וחדשנות יהודית, בחן את הדינמיקה מאחורי הגל החדש של יזמי הייטק יהודים דוברי רוסית, ואת השפעתם על עולם הטכנולוגיה, העולם היהודי והעולם בכלל.

 

לצורך כך התכנסו לסוף שבוע אחד ועמוס 800 צעירים יהודים דוברי רוסית מארצות הברית ומקנדה, ואלו דנו במסגרת 90 הרצאות באותה חדשנות ובשורשיה יחד עם מרצים, פוליטיקאים ישראלים, אנשי אקדמיה, סופרים ואנשי עסקים מישראל ומארצות הברית. אך הרעיון של כנס "לימוד FSU" לא היה רק חומרי ולכן הוא הורכב מהרצאות במגוון רחב של תחומים: מחדשנות ופתרון בעיות טכנולוגיות ועד הרצאות על מהות האישה וגם יהדות.

המייסד חיים צ'סלר. טמפרמנט של בחור בן 20 (צילום: לימוד FSU) (צילום: לימוד FSU)
המייסד חיים צ'סלר. טמפרמנט של בחור בן 20(צילום: לימוד FSU)

כל אחד יכול לבחור איזו הרצאה מעניינת אותו (צילום: לימוד FSU) (צילום: לימוד FSU)
כל אחד יכול לבחור איזו הרצאה מעניינת אותו(צילום: לימוד FSU)

העניין היהודי ריחף מעל כל הכנס ומשתתפיו, אולם מזווית שונה ולא מחייבת. "באמצעות חוויה חינוכית ייחודית המשלבת היסטוריה ותרבות יהודית, הארגון מוביל מהפכה באופן שבו יהודים דוברי רוסית ברחבי העולם באים במגע עם יהדות פלורליסטית, ומשום כך הוא משפיע בצורה משמעותית על חיזוק זהותם היהודית ותורם להעמקת הפעילות והמעורבות שלהם בקהילה היהודית כאן", אומר איש העסקים מתיו ברונפמן, יו"ר ועדת ההיגוי של "לימוד FSU". ברונפמן גם העביר הרצאה במהלך הכינוס לצעירים.

 

אלינה ביטל, יו"ר ''לימוד'' בארצות הברית, הסבירה שבארגון יוצאים מתוך הנחה שרוב היהודים הרוסים שייכים לקהילה החילונית שמתעסקת יותר בתרבות, היסטוריה ומאופיינת באינטלקטואליזם לעומת היהדות המסורתית - לכן, לדבריה, לצד ההרצאות המקצועיות, ביקשו המשתתפים לשמוע הרצאות על ספרות ועל פוליטיקה.

 

"הרעיון הוא לא להוריד על החבר'ה כאן פטיש על הראש בנוגע ליהדות", מסביר חיים צ'סלר, מייסד הארגון. "אנחנו נותנים למשתתפים להגיע ללא סייגים או הגבלות. ישנה ועדה מארגנת של המשתתפים והם אלו שמחליטים אילו הרצאות מעניינות אותם ומה הם רוצים לשמוע". הנושא של הכנס האחרון, מעיד צ'סלר, היה חשוב למשתתפים במיוחד. "החדשנות זו הגאווה של הצעירים היהודים בצפון אמריקה. הם באמת מרגישים שהם אלו שהביאו את החדשנות לאמריקה".

 

צ'סלר, איש עם קבלות מאחוריו ובמקביל בעל טמפרמנט של בחור בן 20, רץ בין ההרצאות ומבטיח לי שבאחד הכנסים הבאים הוא יביא גם את סרגיי ברין בעצמו להרצות לצעירים כאן.

הרב יחיאל אקשטיין מנגן (צילום: לימוד FSU) (צילום: לימוד FSU)
הרב יחיאל אקשטיין מנגן(צילום: לימוד FSU)

אלי איטין בהרצאה. "הם מזכירים לי את עצמי" (צילום: לימוד FSU) (צילום: לימוד FSU)
אלי איטין בהרצאה. "הם מזכירים לי את עצמי"(צילום: לימוד FSU)

באופן טבעי, אחת ההרצאות הפופולריות בכנס הייתה של אלי איטין, מנהל חדשנות בחברת ''אמדוקס'' בישראל. האולם שהוקצה היה קטן מלהכיל את הקהל. איטין פתח את ההרצאה שעסקה בהפיכת בעיות להזדמנויות בתעשיית ההייטק בשאלות קצרות אל הקהל והבין מיד שלפניו עומדת קבוצה חדורה שרובה מורכבת מסטודנטים או בעלי תואר במקצועות טכנולוגיים. "הרבה מהאנשים כאן מזכירים לי את עצמי ואת התהליך שאני עברתי", הוא מספר. "הם מאוד יצירתיים וחשוב לי לעודד את הקשר שלהם עם ישראל בעיקר כאשר יש להם פוקוס עסקי-טכנולוגי. זו הציונות החדשה. במקום לייבש ביצות אנחנו מפריחים אפליקציות".

 

צ'סלר ממשיך להסתובב ולהאיץ בצעירים להיכנס לעוד ועוד הרצאות. בדרך הוא קורץ שהכנס הוא מעין ג'יי-דייט שפוגש את עולם הסטארט אפ. "אנחנו לא מסתירים את זה שחשוב לנו שהצעירים כאן יכירו את בני גילם וימצאו בני זוג יהודים. עוד לא פגשת את הזוג שהכירו כאן לפני שנתיים? בשנה שעברה הם התחתנו והשנה הם באו לכנס הזה עם התינוק החדש שלהם!". הכנס הסתיים בהצלחה תוך הבנה שהבא אחריו יהיה גדול יותר עם מספר משתתפים גדול יותר. הצעירים למדו, התחככו, למדו ושרו. חיזוק לקשר של ישראל בטוח היה כאן - אבל לעזוב את התפוח הגדול לטובת תל אביב? זה כבר סיפור אחר.

 

הכותב היה אורח של ארגון "לימוד FSU".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לימוד FSU
חיים צ'סלר, מייסד הארגון. החדשנות זו הגאווה
צילום: לימוד FSU
מומלצים