נעצר עיתונאי ערבי-ישראלי שביקר בלבנון
מג'ד כיאל (23), פעיל פוליטי מחיפה, נמצא במעצר מאז שבת בחשד לקשר עם סוכני חוץ. בשב"כ חשדו כי גויס על ידי ארגון אויב בלבנון וצפויים להגיש נגדו כתב אישום. אמו: "הוא לא נעצר, הוא נחטף, המדינה מנסה להרוס את חייו"
מאז יום שבת נמצא העיתונאי והפעיל הפוליטי מג'ד כיאל (23) במעצר בחשד שיצר קשר עם סוכני חוץ בלבנון וגויס על ידי ארגון אויב. היום (ה') הסיר בית משפט השלום בחיפה את צו איסור הפרסום שהוטל על הפרשה ועל נסיבות המעצר. עד לפנות בוקר לא התאפשר לכיאל להיפגש עם עורך דינו. בימים האחרונים גינו גופים פוליטיים וחברתיים את מעצרו, והערב צפויה להתקיים במושבה הגרמנית בחיפה הפגנת תמיכה בו.
- עוד סיפורים ועדכונים - בפייסבוק שלנו
כיאל, עורך אתר ארגון זכויות האדם "עדאלה", יצא מישראל ב-23 במרס ונעצר עם חזרתו במעבר הגבול "שיח חוסיין" (נהר הירדן) ליד בית שאן. החשד של השב"כ הוא שכיאל גויס על ידי ארגון אויב בלבנון הפועל נגד ישראל. חקירתו העלתה כי היה מודע לכך שפעל בניגוד לחוק כשיצא למדינת אויב וכי נעזר בגורמים ברשות הפלסטינית כדי לנפק לו תעודות שיסייעו לו להיכנס ללבנון דרך ירדן. משב"כ נמסר כי צפוי להיות מוגש נגדו כתב אישום בגין כניסה למדינת אויב. כמו כן, הם ציינו כי כי למרות הצגתו כעיתונאי, אין הוא מחזיק בתעודת עיתונאי של לשכת העיתונות הממשלתית.
לדברי כיאל, הוא נסע ללבנון כדי להשתתף בכנס לציון 40 שנה להקמת העיתון "א-ספיר", שבו הוא כותב באופן קבוע על הסוגיה הפלסטינית. מעצרו הוארך עד יום שלישי הבא. החוקרים סברו שבתחילה הוא ניסה לטשטש את ביקורו בביירות, וכתב מאמר תחת הכותרת "חלמתי שאני נמצא בלבנון". רק לאחר מכן ביצע בעמוד הפייסבוק שלו "צ'ק אין" ברובע חמרה בביירות.
כיאל, בעל תואר ראשון בפילוסופיה ובמדעי מדינה, הוא עורך באתר ארגון זכויות האדם "עדאלה". הוא נחשב לאחד המובילים במחאה נגד תוכנית פראוור להתיישבות הבדואים בנגב. כמה פעמים הוא זומן לחקירות על רקע פעילותו הפוליטית. בית המשפט הסיר את צו איסור הפרסום בעקבות בקשה שהגישו מרכז עדאלה, מרכז "עילאם", והעיתונאים ודיע עואודה, ג'קי חורי, חולוד מסאלחה ויואב איתיאל.
לטענת עורכי הדין של ארגון עדאלה, חקירתו של כיאל התמקדה בשהותו בלבנון. לדבריהם, הוא מעולם לא הסתיר את כוונתו לבקר בביירות, ואף פרסם ברבים על אודות השתתפותו בכנס. הם הוסיפו שבמהלך הימים האחרונים הוא הוחזק בצינוק ללא חלון, ללא מיטה ועם אור דולק 24 שעות ביממה.
סוהיר בדארנה, אמו של כיאל, סיפרה אתמול ל-ynet: "הייתי בירדן ביום שהוא חזר מביירות. נפגשתי איתו שמה והגענו לגבול יחד. שם עצרו אותו ואני עוכבתי על ידי כוחות הביטחון ששאלו אותי שאלות. חיפשו בתיקים שלי ובסוף שחררו אותי. הוא בסך הכול נסע לביירות לאחר שקיבל הזמנה להשתתף בכנס. אם כתב יהודי היה נכנס ללבנון או סוריה אף אחד לא היה מדבר איתו".
"השבוע כוחות משטרה הגיעו לבית שלי והתחילו לחפש בכל פינה ובחפצים שלו. הם עשו בלגן ויצאו. שאלתי אותם מה קורה עם הבן שלי אבל הם לא ענו לי. מאז שהוא נעצר לא ראיתי אותו. הבן שלי לא נעצר אלא נחטף. הוא לא עשה מעשה חריג וזה לא הגיוני שלא יאפשרו לי ולעורך הדין שלו לפגוש אותו.
"אני גאה בבני ומעודדת אותו בכל צעד שהוא עושה. הוא רצה להגשים את החלום שלו. המדינה מנסה להרוס את חייו בכל מחיר. אנחנו לא נעמוד ונשתוק. נמשיך להיאבק עד שישחררו את בני".
במסיבת עיתונאים שנערכה במשרדי ארגון עדאללה אמר עו"ד ארם מחאמיד, שמייצג את כיאל: "מאז מעצרו נמנע ממנו לפגוש עורך דין, ורק אתמול הצלחתי לפגוש אותו בפעם הראשונה. ידעתי שהתנהלה נגדו חקירה אינטנסיבית, והוא כמעט לא ראה אדם חוץ מחוקרי השב"כ. הם שאלו אותו האם נפגש במהלך ביקורו בלבנון עם מספר אנשים שהחוקרים הזכירו את שמותיהם. כיאל דחה כל קשר לשמות שהוזכרו ודחה כל קשר למגע עם סוכן זר".
עורך הדין מחאמיד הוסיף: "כיאל לא הסתיר את כוונתו לנסוע ללבנון ואפילו כתב על כך בפייסבוק.
הוא לא הביע שום חרטה על הנסיעה, כי מבחינתו החוק הזה הוא שרירותי, והוא רוצה לשמור על קשרים עם מדינות ערב. כיאל ידע שיש חוק שאוסר לנסוע ללבנון, אבל יש אנשים שקיבלו אישורים, דרך בית המשפט ומשרד הפנים, להיכנס ללבנון".
עורכת הדין סוסן זהר אמרה במסיבת העיתונאים: "מדובר בסוגיה עקרונית שנוגעת לכל האזרחים הערבים בישראל, המנועים מכוח החוק הישראלי לנסוע למדינות ערב שהחוק מגדיר אותן כמדינות אויב. אנחנו מבחינתנו רואים בחוק זה ובאיסור הפלילי שמוטל עלינו ועל מג'ד כמנוגד למשפט הבינלאומי שאליו ישראל מחויבת. מדינת ישראל וכל מדינה שיש בה מיעוטים לאומיים מחויבת לאפשר להם לשמור על קשר כלכלי, תרבותי, חברתי ומשפחתי. הנושא כאן הוא עקרוני, לנוכח העידן המודרני שבו אנו חיים".
לדברי עורכת הדין, הנסיעה של כיאל ללבנון הייתה לצרכים מקצועיים. "מג'ד לא יכול לקבל את ההדרכה המקצועית כאן, ועיתון א-ספיר שהוא כותב בו נחשב לאחד העיתונים הטובים ביותר בעולם הערבי. לעיתון הזה אין שום קשר עם חיזבאללה ומג'ד לא אחראי על כל מי שנכח בכנס, ולכן הוא לא ביצע עבירה. לכל אדם יש שיקול דעת האם לקיים את החוק, והשיקול של מג'ד היה שהוא רוצה לנסוע בגלל העניין המקצועי. נמשיך לתמוך בו ונעלה את כל הטענות החוקתיות נגד האיסור הזה, שקיים לפי תקנות שעת חירום משנת 1948".
בנובמבר 2011 נעצר כיאל ליד חופי ישראל במסגרת מיני-משט של שתי ספינות ועליהן 26 פעילים – רובם זרים – שביקשו להגיע לרצועת עזה. לאחר שחיל הים השתלט על המשט אמר כיאל ל-ynet "הכוחות הישראליים התייחסו אלינו באגרסיביות ובלי רחמנות. הם איימו עלינו והורידו את כולנו מהספינה, חיל הים בעצם חטף אותנו".
Read this article in English