שתף קטע נבחר

 

הפתעה בראיון: שאלה לפוטין מהצופה סנואודן

עוד התגרות רוסית בארה"ב: המדליף האמריקני שמסתתר במוסקבה עלה לשידור ושאל את פוטין אם רוסיה מרגלת אחרי אזרחים כמו ארה"ב. צפו בקטע. פוטין מודה לראשונה: "חיילינו הם שהשתלטו על קרים לפני הסיפוח, מקווה שלא אצטרך לשלוח כוחות למזרח אוקראינה"

בצל המשבר באוקראינה והעימות הקשה ביותר בין מוסקבה למערב מאז המלחמה הקרה, התייצב בצהריים (יום ה') נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשידור חי בטלוויזיה שבו הפנו אליו צופים שאלות בנוגע למדיניות הקרמלין. במהלך השידור הארוך הופתעו הצופים כשעל קו הטלפון עלה לא אחר מאשר אדוארד סנואודן, איש המודיעין האמריקני שחשף את תוכנית ההאזנות של ארה"ב, גרם מבוכה אדירה לוושינגטון ואז נמלט לרוסיה. המחסה שנתנה לו מוסקבה באישורו של פוטין הגביר מאוד את המתיחות בין רוסיה לארה"ב עוד לפני ההתנגשויות בין הצדדים סביב המלחמה בסוריה והמשבר באוקראינה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אחרי שלל שאלות שהופנו לפוטין עלה לשידור סנואודן, שניצל גם הפעם את ההזדמנות להזכיר את המעקב של ארה"ב אחרי אזרחים ברחבי העולם כולו, ושאל את פוטין: "האם רוסיה מיירטת מידע הנוגע למיליוני אזרחים?". פוטין השיב: "סוכנויות המודיעין של רוסיה מרגלות רק אחרי קבלת צו מבית משפט".

 

הפתעה בראיון לפוטין: שאלה מהצופה סנואודן

הפתעה בראיון לפוטין: שאלה מהצופה סנואודן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פוטין אמר כי כמו סנואודן, גם הוא עבד בעבר כקצין מודיעין והדגיש כי ברוסיה אין מעקב המוני וחסר בקרה אחרי אזרחים כמו בארה"ב. "רוסיה משתמשת בשיטות ניטור לצורך ריגול אחר אנשים פרטיים רק ברשות בית המשפט", אמר פוטין, "זה החוק שלנו, ולכן אין מעקב המוני במדינה שלנו".

 

פרשת הציתותים של הממשל האמריקני שנחשפה אשתקד פגעה מאוד בתדמיתו. עיתונים אמריקניים ובריטיים חשפו במסגרתה שרשויות אכיפת

החוק והביטחון וסוכנויות ריגול בארה"ב צותתו בשנים האחרונות לעשרות אלפי אזרחים אמריקנים דרך חברות טלפון, שירותי דואר אלקטרוני, חשבונות פרטיים ברשתות החברתיות ושירותים אינטרנטיים אחרים כמו תוכנת סקייפ. בהמשך התברר כי ההאזנה הייתה נרחבת בהרבה, וכללה גם מיליוני אזרחים ובכירי ממשל ברחבי העולם, כולל מדינות אירופיות הנחשבות לידידותיה הטובות ביותר של ארה"ב, כמו בריטניה, גרמניה וצרפת.

 

מבקרי תוכניות הציתות שנחשפו טענו כי מדובר בהפרה חמורה ובוטה של הזכות לפרטיות, ואפילו עיתונים ליברליים כמו "ניו-יורק טיימס", שבדרך כלל תומכים בנשיא ארה"ב ברק אובמה ובקו הכללי שהוא מייצג, מתחו עליו ביקורת קשה. אובמה עצמו ובכירי ממשל אחרים הגנו על תוכניות הציתות שנחשפו, הדגישו שהן נעשו בידיעת הקונגרס ובאישורו, והבהירו כי היקפן קטן מכפי שדווח. אובמה עצמו אמר כי במידע שנאסף בתוכניות אלה לא נעשה שימוש לרעה, וכי לא ניתן להבטיח "100% ביטחון ו-100% פרטיות". עם זאת, הוא הבטיח לבחון היטב את המדיניות כדי לדאוג שלא לפגוע בזכויות הפרט, ובהמשך הודיע על רפורמה.

 

פוטין: לא מתכוון להישאר נשיא לנצח

מי שחשף את תוכנית הציתותים הסודית הוא סנואודן, איש מודיעין אמריקני שהחליט - לטענתו מטעמים אידיאולוגיים - להוציא לאור את הפרטים ונמלט לאחר מכן להונג קונג. מחשש שיוסגר לארה"ב הוא ברח משם לרוסיה, שהודיעה כי לא תמסור אותו לידי האמריקנים. הסתתרותו של סנואודן בנמל התעופה במוסקבה העכירה עוד יותר את היחסים בין רוסיה לארה"ב, שיודעים מתיחות הולכת וגוברת בשנים האחרונות על רקע מעצר הדדי של מרגלים וסוגיות גיאו-פוליטיות כמו הגרעין האיראני ומלחמת האזרחים בסוריה, שבכל הקשור להן מתייצבים האמריקנים והרוסים משני צדי המתרס. המתיחות הזו הגיעה לשיא כאמור עם סיפוח חצי האי קרים לרוסיה.

 

במהלך שידור הטלוויזיה היום שב פוטין ודחה את הטענות שכוחות מיוחדים של רוסיה מעוררים תסיסה במזרח אוקראינה, אבל הודה בפעם

הראשונה שהכוחות הלא-מזוהים שהשתלטו על חצי האי קרים לפני סיפוחו אכן היו כוחות של חיילים רוסים, כפי שהניח העולם כולו. פוטין הביע תקווה לפתרון פוליטי ודיפלומטי למשבר באוקראינה ואמר כי הוא "מקווה שלא יצטרך" לשלוח חיילים למזרח אוקראינה, שם השתלטו מתנגדי השלטון המהפכני בקייב על כמה ערים ומבקשים לכונן בהן שלטון רוסי או פרו-רוסי.

 

חמושים כבשו בימים האחרונים בנייני ממשל ותחנות משטרה בעשר ערים לפחות באוקראינה, אבל פוטין אמר היום בשידור: "זה הכול שטויות, אין שם יחידות רוסיות, כוחות מיוחדים או אנשים מטעמנו במזרח אוקראינה". עוד אמר כי הוא אינו מתכוון להישאר בתפקיד נשיא רוסיה לנצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סנואודן בשידור. אצבע בעין של האמריקנים
מומלצים