הטכנולוגיה ששחררה אותנו מעבדות
המאה העשרים היוותה נקודת מפנה בדרך שבה האנושות מתמודדת עם המטלות השונות שעליה לבצע כדי לשרוד ולהנות. ניר כץ מונה את שבעת המוצרים המודרניים שעזרו לאדם הפשוט לצאת מעבדות לחירות
הווידיאו
העבדות: פעם, אם לא הייתם בבית ביום שבת בשעה 21:00, פספסתם את מבט ספורט. למחרת, כשכולם דיברו על השער המדהים של אורי מלמיליאן הרגשתם לא מחוברים למדורת השבט. לוח שידורי הטלוויזיה קבע בפועל את לוח הזמנים של כולנו.
החירות: לא צריך להיות בבית ביום שבת בשעה 21:00. אפשר פשוט להקליט את התוכנית, לצאת ולבלות, ולראות את יורם ארבל אחרי שחוזרים הביתה.
ההיסטוריה בקצרה: הומצא בשנת 1956 והפך ללהיט בשנת 1975, כשחברת Sony שחררה לשוק וידאו בפורמט Betamax. שנה מאוחר יותר הוציאה חברת JVC לשוק וידאו בפורמט VHS, שניצח בסופו של דבר בקרב הפורמטים הגדול.
השפעות נוספות: פריצה של תעשיית הפורנו לשוק הביתי. עד אז צרכני הפורנו בילו את זמנם בבתי קולנוע ייעודיים. עבדות חדשה שנוצרה: תִכנות הוידאו כדי שיקליט תכניות, ושינוי השעון שלא יראה 12:00 מהבהב אחרי כל הפסקת חשמל, היו משימות מסובכות מדי בשביל רוב האנשים. ילדים נקראו לדגל והפכו למפעילי וידאו בעל כורחם.
מה יש היום: הוידיאו לא שרד את המהפכה הדיגיטלית והוחלף ע"י ממירים מקליטים וסטרימרים.
מכונת הצילום
העבדות: סטודנטים יקרים, פספסתם שיעור שבו המורה הכתיב המון חומר? אין בעיה קנו נייר פחם, בקשו מהסטודנטית שמסכמת הכי טוב וכותבת הכי ברור את המחברת שלה. בלו את הזמן שלכם בלחזור על כל מה שנכתב וצויר. נסו לא להתלכלך יותר מדי. החירות: ללחוץ על כפתור Copy (רק 30 אגורות לדף) ולנצל את הזמן לנסות וגם להבין מה שנלמד בשיעור.
ההיסטוריה בקצרה: משנת 1938 עד שנת 1948 ניסה צ'סטר קרלסון, ממציא שיטת הצילום, לשכנע חברות בצורך של ההמצאה שלו. המכונה הראשונה נקראה Model A, היא יצאה לשוק כמוצר של חברת Xerox וגרמה לכך שהביטוי "To Xerox" הפך לביטוי שמציין העתקת מסמך.
השפעות נוספות: בריאותיות – לא כדאי לשבת ליד מכונת צילום כי נפלטים ממנה חומרים שחשיפה ממושכת אליהם עלולה להיות מסוכנת.
מה יש היום: החזון של "משרד ללא נייר" לא התגשם. מכונות הצילום עדיין חיות ובועטות, לרוב בתוך מכשיר משלב מדפסת ופקס.
הידעתם? יכול להיות שכל מה שאתם מצלמים במכונת צילום דיגיטלית נשמר במכונה לנצח!
מחשבון כיס
העבדות: כמה זה 8273849 * 3928374? כמה זה 394 בחזקת 4? מה ה COSINUS של 83? עכשיו תחברו הכול ביחד. החירות: מחשבון הכיס אִפשר, בפעם הראשונה, לכל אחד מאתנו ליהנות מהיתרון של המעבד, שזה לעשות חישובים מתמטיים במהירות ובלי טעות. מהנדסים מכל הסוגים יכלו להקדיש את זמנם לתחום עבודתם בלי לזכור שצריך להעביר 1. שיפוצניקים חישבו מהר יותר כמה זה יעלה לנו אם גם נרצה קבלה. ההיסטוריה בקצרה:מחשבון הכיס הראשון שנמכר לציבור יצא לשוק בשנת 1971 ביפן ונקרא - Busicom LE-120A.
מה יש היום: אפליקציות מחשבון לסמארטפון.
טריקים חמודים עם המחשבון: כתבו במחשבון 0.7734 והפכו אותו. מה יצא?
מנוע חיפוש באינטרנט
העבדות: מאי 1995. אני מתחבר לאינטרנט בפעם הראשונה עם מודם 14400 באוד. אבא שלי נעמד לידי ושואל אותי מה זה האינטרנט הזה, שבגללו הוא לא יכול לדבר בטלפון. "יש פה את כל האינפורמציה בעולם", אני אומר לו. "נו", הוא משיב, "בוא תגיד לי אם אתה יכול למצוא כמה יהודים מכהנים בסנאט האמריקאי?". אחרי שיטוט של שלוש שעות, שכל שעה עלתה דולר אחד, לא הצלחתי לגלות את התשובה. החירות: אפריל 2014. גלשתי ל Google.Com הקלדתי "how many jewish senators are in the us senate" ומצאתי את התשובה. 12.
ההיסטוריה בקצרה: 1990 – Archie, 1994 – Altavista, Yahoo! Directory ו Lycos, 1997 – Google.
השפעות נוספות: התערבויות נפתרות תוך שניות.
מה יש היום: בעיקר Google שהמהנדסים שלה אוהבים מדי פעם לעשות שטויות.
GPS
העבדות: על מנת להגיע למקום לא מוכר היה צורך לקנות מפות, לתכנן מסלול, וגם להיות מוכנים לוותר על האגו ומדי פעם לפתוח את החלון ולשאול "סליחה אבל איפה זה רחוב הרצל?".
החירות: לנחות במילאנו בשעה 1 בלילה, לקחת את המכונית השכורה, להכניס את הכתובת:
Via Coppo, 2/a
37014 Castelnuovo del Garda
Verona
ולהגיע במהירות ובבטחה בלי לדעת מילה באיטלקית.
ההיסטוריה בקצרה: ה-GPS האזרחי הראשון ((Magellan NAV 1000 יצא בשנת 1989. שנתיים אחר כך, במלחמת המפרץ הראשונה, סדאם חוסיין לא האמין שזה קורה לו. האמריקאים נסעו דרך המדבר הלוהט, הגיעו בול לאן שרצו, וסגרו על הצבא שלו בתנועה מלקחיים קלאסית. בשנת 2000 חתם קלינטון על צו שמאפשר ל GPS אזרחי אותה רמת דיוק כמו צבאי.
השפעות נוספות: עליה בשכיחות מחלת האלצהיימר אצל נהגי מוניות, שלא צריכים יותר להפעיל את המוח שלהם כדי להגיע ליעד.
מה יש היום: GPS חברתי הידוע כ Waze.
שווה לגלושלאתר של מערכת ה-GPS.
המחשב הנייד
העבדות: לא משנה איזה מחשב היה לאנשים במשרד. בזמן שיצאו ל"שטח" הם נאלצו להשתמש במחברת ולהעתיק הכול למחשב כאשר חזרו למשרד.
החירות: המחשב הנייד שווה למשרד נייד. לראיה - בתי הקפה שמלאים באנשים שעובדים. אפשר באמת להפוך, כמו בפרסומת המפורסמת, שעה אבודה לשעת עבודה.
ההיסטוריה: Osborne 1 היה המחשב הנייד הראשון שהצליח מסחרית. הוא יצא לשוק ב 3 לאפריל 1981 ויוצר ידי חברת המחשבים אוסבורן. משקלו היה 10.7 קילוגרם, המסך שלו היה בגודל של 13 ס"מ והוא עלה 1795 דולר.
השפעות נוספות: ירידה בפוריות גברים שמניחים את המחשב הנייד על הרגליים שלהם. עלייה במקום שיש לעובדים על שולחן העבודה שלהם.עבדות חדשה שנוצרה: אחד מצאצאיו של המחשב נייד הוא הטלפון החכם. המכשיר שגורם לנו לקרוא מיילים, לשחק בקנדי קראש ולבדוק מה קורה בפייסבוק במקום לנוח.
מה יש היום: מחשוב נייד ולביש. אנחנו רק בתחילת הדרך של שילוב המחשוב עם הגוף שלנו.
כך זה נראה (תמונה מויקיפדיה)
מכונת הכביסה
מעבדות: היה פעם "יום כביסה" שלרוב היה יום רביעי. זה היה יום שכולו הוקדש לעבודה המפרכת של כיבוס הבגדים, המצעים, המגבות והגרביים ותלייתם.
החירות: בספרו "23 דברים שלא מגלים לנו על קפיטליזם" מאת ג'ון צ'אנג מצטט המחבר נתונים משנות הארבעים באמריקה, על פיהם מכונת הכביסה חסכה לעקרת הבית כ 83% מזמן ההתעסקות עם בגדים.
ההיסטוריה בקצרה: מכונת הכביסה הראשונה המונעת ע"י חשמל נקראה Thor The, והיא יצאה לשוק בשנת 1908 על ידי חברת "הארלי מכונות שיקגו, אילינוי". אלווה ג'י פישר היה הממציא.
השפעות נוספות: המצאת מכונת הכביסה (יחד עם בת דודתה מכונת הייבוש) היו אחד הגורמים שאפשרו לנשים את החופש לצאת מהבית ולהשתלב בשוק העבודה.
עבדות חדשה שנוצרה: לחכות לטכנאי מכונות הכביסה בין 11:00 ל 13:00.
מה יש היום: מכונות כביסה דיגיטליות עם אין סוף אפשרויות, למרות שרובנו משתמשים רק בשתיים: צבעוני ו-40 מעלות או לבן ו-60 מעלות.
כמעט ונכנסו לרשימה: הטלפון, המכונית ומדיח הכלים.
היו חייבים להיכנס לרשימה, אם זה לא היה מדור מחשבים, החיתולים החד-פעמיים והגלולה למניעת הריון.
התפנה לכם זמן בזכות במוצרים הרשימה? אז גלשו לערוץ היוטיובIsraelRoads ותיהנו מצילומים של נסיעות בכבישי ישראל.
בזמן שהוא לא בודק איך הטכנולוגיה שיחררה אותנו, ניר כץ כותב בלוג שנקרא החיים על פי ניר.