המיליציות לא מתפרקות: 'פוטין לא יחליט לנו'
הסכם ז'נבה אמש בין רוסיה למערב, שלפיו אמורות המיליציות הפרו-רוסיות באוקראינה להתפרק מנשקן, רחוק מלהביא רגיעה. דבר לא השתנה היום בשטח, הבדלנים ששולטים בעשר ערים: "מוסקבה לא קובעת לנו, לא נעזוב. וובה פוטין אוהב אותנו פחות משחשבנו". מטוסי קרב במזרח
בדלנים פרו-רוסים במזרח אוקראינה הודיעו היום (ו') כי ההסכם הבינלאומי בין ארה"ב, האיחוד האירופי ורוסיה שהושג אתמול בז'נבה, ושמורה להם להתפרק מנשקם, אינו מחייב אותם. הם הבהירו כי אין בכוונתם לעזוב את בנייני הציבור שאותם כבשו עד שהממשלה בקייב, שהדיחה את הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', תתפטר.
עוד חדשות ב-ynet:
ההסכם אתמול הסתמן כתקווה הגדולה ביותר עד כה להפחתת המתיחות בין רוסיה למערב על רקע המשבר באוקראינה. הוא דרש מכל הארגונים החמושים הלא-חוקיים באוקראינה להתפרק מנשקם ולסגת ממבני הציבור שאותם כבשו, מהרחובות ומהכיכרות, אולם הבדלנים במזרח רוסיה נותרו היום במקומם ומפגינים לאומנים אוקראינים לא הראו שום סימן שבכוונתם לעזוב את המחנות הלא מזוינים שלהם בכיכר מיידן בבירה קייב. לפיכך לא נראה שמישהו מהצדדים מתכוון לפעול ראשון.
יישום ההסכם בשטח יהיה קשה לביצוע בשל חוסר האמון העמוק בין הארגונים הפרו-רוסיים לבין הממשלה בקייב, שזוכה לגיבוי מהמערב. כמה בני אדם כבר נהרגו השבוע באוקראינה בעימותים אלימים בין הצדדים. העובדה שהסכם הושג אמש בז'נבה הייתה בגדר הפתעה, ולא ברור מה קרה מאחורי הקלעים ששכנע את הקרמלין, שלא הראה בשבועות האחרונים כי בכוונתו להתפשר, להצטרף לקריאות למיליציות במזרח אוקראינה להתפרק מנשקן. מוסקבה דוחה את הטענות של אוקראינה והמערב כאילו היא עצמה מנצחת על פעילותם של החמושים שם.
בסלביאנסק, עיר שהפכה לאחד ממוקדי המשבר אחרי שחמושים עם רובי קלצ'ניקוב השתלטו עליה בשבוע שעבר, מנהיגי הארגונים הפרו-רוסיים נפגשו היום בתוך אחד הבניינים שכבשו החמושים כדי להחליט כיצד להגיב על הסכם מוסקבה. אנטולי, אחד הבדלנים החמושים שהשתלטו על מטה המשטרה שם, אמר: "אנחנו לא עוזבים את הבניין, לא משנה אילו הצהרות נמסרות, משום שאנחנו יודעים מה המצב האמיתי במדינה ולא נעזוב עד שהמפקד שלנו יאמר לנו לעשות זאת".
שני כלי טיס של צבא אוקראינה חגו מעל העיר סלביאנסק כמה פעמים במהלך יום שישי. מול לשכת ראש העיר הציבו גברים חמושים ברובים אוטומטיים שקי חול, שנערמו לגובה רב עוד יותר במהלך הלילה שעבר. בדלנים שולטים כעת ברחובות הראשיים של העיר, ועורכים חיפושים במכוניות במחסומים שהקימו ברחבי העיר.
"וובה לא אוהב כמו שחשבנו"
בנאום משותף בטלוויזיה קראו היום נשיא אוקראינה הזמני אלכסנדר טורצ'ינוב וראש הממשלה הזמני ארסני יצניוק לאחדות לאומית, והפצירו בעם להימנע מהאלימות. הם אמרו כי יתמכו בשינויים בחוקה ובהעברת סמכויות רבות יותר מהממשלה המרכזית למועצות המקומיות, כולל בכל הנוגע לשפה הרשמית באזוריה השונים של אוקראינה - אחת הדרישות המרכזיות של האוכלוסייה דוברת הרוסית במדינה. קייב הודיעה גם כי הממשלה מנסחת כעת חוק שיעניק חנינה לבדלנים אם ייסוגו.
דניס פושילין, שהכריז על עצמו כמנהיג "רפובליקת דונייצק העצמאית" שעל הקמתה הודיעו הבדלנים עם ההשתלטות על מבני ממשל בעיר דונייצק, אמר כי ההסכם אינו מחייב את אנשיו. לעיתונאים בדונייצק, בירת האזור, אמר כי שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב "לא חתם על שום דבר בשמנו, הוא חתם על כך בשם הפדרציה הרוסית". הוא אמר כי לפני כל דבר אחר ראש הממשלה והנשיא הזמניים של אוקראינה, שעלו לשלטון בפברואר בעקבות ההפיכה, צריכים להתפטר מהתפקיד שאותו לקחו לעצמם "באופן לא חוקי".
אולם אלכסיי, בדלן אחר בסלביאנסק, הודה כי שיחות ז'נבה שינו את המצב: "מסתבר ש'וובה' (כינוי חיבה לוולדימיר פוטין) לא אוהב אותנו כמו שחשבנו". בבירה קייב,
אנשים בכיכר מיידן שהייתה מוקד המחאות שהביאו להדחת הנשיא הפרו-רוסי ינוקוביץ', אמרו כי לא יתפזרו עד אחרי הבחירות לנשיאות ב-25 במאי. "האנשים לא יעזבו את מיידן, אנשים נתנו את מילתם והבטיחו להישאר כאן עד הבחירות כדי שאף אחד לא יוכל לזייף את התוצאות", אמר ויקטור פלמריוק, בן 56 מהעיר צ'רניבסטי. וולודימיר שבצ'נקו מאזור קרשון שבדרום אוקראינה, בן 34, הוסיף: "אף אחד לא יפרק את האוהלים והמחסומים שלנו. אם השלטונות ינסו לעשות זאת בכוח, אלפי אנשים יבואו למיידן כדי לעצור אותם".
חמושים פרו-רוסים שולטים כעת בבניינים בכעשר ערים במזרח אוקראינה. בלוחנסק, חבר מיליציה בשם אנדריי אמר כי לארגונו אין כל כוונה לסגת: "הכול בשטח הוא בדיוק כפי שהיה אתמול ושלשום וביום שלפני כן. אנחנו לא מתכוונים לעזוב".