הרוגים בתקרית אש במזרח אוקראינה
בטלוויזיה הרוסית דווח כי חמושים התקרבו לעמדת ביטחון "בכלי רכב עם סמלים של הימין הקיצוני" ופתחו בירי. בסוף השבוע נחתם הסכם בינלאומי לפירוק הבדלנים מנשקם, אך מימושו מוטל בספק
הסלמה בעימותים במזרח אוקראינה : הטלוויזיה הממלכתית הרוסית דיווחה הבוקר (יום א') כי חמישה בני אדם נהרגו בחילופי ירי ליד העיר המזרח-אוקראינית סלביאנסק, שנשלטת בשבועות האחרונים בידי בדלנים פרו-רוסים. לפי הדיווחים, לאומנים אוקראינים תקפו עמדת בידוק שהקימו הבדלנים כמה קילומטרים מהעיר ובתקרית נהרגו שניים מהתוקפים ושלושה פעילים פרו-רוסים. עם זאת, גורמים בממשלות רוסיה ואוקראינה ציינו כי בתקרית נהרג אדם אחד בלבד.
עוד עדכונים - בפייסבוק שלנו
צילומים מאזורי התבצרות המורדים החמושים בעיר הסמוכה סלביאנסק:
התקיפה אירעה במחסום שהקימו הבדלנים בכפר בילבסיבקה, כמה קילומטרים מערבית לעיר סלביאנסק. לפי ערוץ "רוסיה היום", החמושים התקרבו לעמדת ביטחון בארבע מכוניות שנשאו סמלים של "הימין הקיצוני" ופתחו בירי. מהירי נהרגו שלושה תושבים מקומיים שאיישו את המחסום ואדם נוסף מת מאוחר יותר בבית חולים. עוד כמה פעילים בדלנים נפצעו קשה.
נציגה של הגורמים הפרו-רוסים סיפרה לערוץ כי "האויב היה מצויד באמצעים לראיית לילה ובתחמושת שאסורה לשימוש על ידי אמנת ז'נבה. הם היו לבושים במדים עם סמלים צהובים. כוחות ההגנה העצמית של סלביאנסק התגוננו בכל האמצעים שעמדו לרשותם". ברשת הרוסית צוין כי המחסום אוייש על ידי 26 פעילים שהיו חמושים באלות בלבד, בשל שביתת נשק לרגל חג הפסחא שעליה הסכימו שני הצדדים.
לפי הדיווח, הבדלנים תפסו שתיים מהמכוניות של התוקפים, שניזוקו מהירי וננטשו מאחור, ובחיפושים בתוכן מצאו סמלים של לאומנים אוקראינים ומפה שעבה סומן בעיגול מגדל הטלוויזיה בסלביאנסק, שנמצא בשליטת הכוחות הפרו-רוסים. לטענת אחד ממנהיגי הבדלנים, ייתכן כי התוקפים שניסו לפרוץ את המחסום תכננו לפשוט על המגדל. מנגד, גורמים מהתנועה הלאומנית האוקראינית הכחישו כל קשר לתקרית וטענו כי אחראים לה כוחות מיוחדים של רוסיה.
משרד החוץ הרוסי פרסם הודעה בעקבות התקרית שבה הביע זעם על שאירע וטען כי התקרית ממחישה את חוסר הנכונות של הממשל בקייב לרסן את הלאומנים הקיצונים ולאלץ אותם להתפרק מנשקם. במוסקבה ציינו עוד כי הם מופתעים במיוחד מהעובדה שהתקרית אירעה חרף ההסכם שנחתם בז'נבה ושהורה לכל הצדדים להימנע משימוש באלימות. "רוסיה דבקה בהתחייבות שלה להפיג את המתיחות", הודגש בהודעה.
ייתכן כי זו התקרית הקטלנית ביותר עד כה במהלך המשבר הבינלאומי. בשבוע שעבר דווח כי כ-300 פרו-רוסים פרצו באחד הלילות לבסיס של המשטר הלאומי האוקראיני במריופול, ובחילופי אש נהרגו ארבעה בני אדם. שר הפנים האוקראיני מסר כי שלושה מההרוגים הם תומכי משטרו של ולדימיר פוטין. לדבריו, 13 פרו-רוסים נפצעו ו-63 נעצרו.
בסוף השבוע הודיעו בדלנים פרו-רוסים מהאזור כי ההסכם הבינלאומי בין ארה"ב, האיחוד האירופי ורוסיה שהושג ביום חמישי בז'נבה, ושמורה להם להתפרק מנשקם, אינו מחייב אותם. הם הבהירו כי אין בכוונתם לעזוב את בנייני הציבור שאותם כבשו עד שהממשלה בקייב, שהדיחה את הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', תתפטר. במקביל, רוסיה אישרה שהעבירה כוחות גדולים לאזור הגבול. פוטין הכחיש בשבוע שעבר שאנשיו פועלים על אדמת מזרח אוקראינה, אך במערב מטילים בכך ספק.
בנאום משותף בטלוויזיה קראו נשיא אוקראינה הזמני אלכסנדר טורצ'ינוב וראש הממשלה הזמני ארסני יצניוק לאחדות לאומית,
והפצירו בעם להימנע מהאלימות. הם אמרו כי יתמכו בשינויים בחוקה ובהעברת סמכויות רבות יותר מהממשלה המרכזית למועצות המקומיות, כולל בכל הנוגע לשפה הרשמית באזוריה השונים של אוקראינה - אחת הדרישות המרכזיות של האוכלוסייה דוברת הרוסית במדינה. קייב הודיעה גם כי הממשלה מנסחת כעת חוק שיעניק חנינה לבדלנים אם ייסוגו.
בחודש הבא אמורות להיערך באוקראינה הבחירות הראשונות לאחר הדחת ינוקוביץ', אולם המצב המתוח במזרח המדינה - לאחר ההשתלטות הרוסית בחצי האי קרים - מציב שאלות רבות לגבי קיום ההליך הדמוקרטי.