"ישראל שותקת, גם במחיר עימות עם ארה"ב"
על פי ה"פייננשל טיימס", המשבר באוקראינה חצץ בין ממשל נתניהו למדינות המערב, תוצאה של ניתוח סיכונים ישראלי שהעדיף להתקרב לרוסיה
היחסים המתוחים בין ישראל לארצות הברית, שנפגעו עמוקות בשל עמדתן בנוגע לאיראן ולרשות הפלסטינית, יספגו מהלומה נוספת ככל שישראל תוסיף לשתוק באשר למשבר באוקראינה, כך מעריך ה"פייננשל טיימס". על פי הניתוח בעיתון הכלכלי הבריטי, אינטרסים מדיניים ודיפלומטיים רבים ניצבו אלה מול אלה, והעמידו את ישראל בצומת דרכים - ארצות הברית, רוסיה, סוריה ואיראן היו חלק מההסתעפויות שהוליד המצב.
סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
בעיתון נכתב בכתבה שפורסמה אתמול (יום ב') כי ראש הממשלה בנימין נתניהו "אינו מתקשה למצוא מילים (או ציורים) שיבטאו את עמדותיו בנושאים בינלאומיים, אך בעוד מדינות המערב משתפות פעולה ומנסות לעמוד מול התוקפנות הרוסית באוקראינה, המנהיג הישראלי הבוטה בדרך כלל הפך למאופק, אפילו למשעמם".
נתניהו, הוסיף העיתון, הגיב בקצרה בעניין "כשנדחק לפינה על ידי רשת FOX, אך הדגיש כי צלחתו מלאה ושינה במהירות את נושא השיחה לתפיסת אוניית הנשק האיראנית על ידי חיל הים". מאוחר יותר, נעדרה ישראל מההצבעה באו"ם על גינוי רוסיה בשל סיפוח חצי האי קרים, במה שתואר על ידי גורמים רשמיים כמהלך שנבע מהעיצומים במשרד החוץ.
העמדה הישראלית התגבשה כבר בתחילת המשבר באוקראינה. כבר בימים הראשונים הוחלט לעקוב מקרוב אחר המתרחש, אולם לא להתערב ולא להביע עמדה - הן מתוך חוסר רצון להיתפס במי שבוחש בעניינים הפנימיים במדינה,הן בשל הרגישות הנובעת מהסכנה לקהילה היהודית שם והן בשל חוסר רצון להרגיז את הרוסים.
על פי הפלסטינים, השתיקה הישראלית נובעת מאופי פעולה דומה - סיפוח מזרח ירושלים ורמת הגולן - שאינו מאפשר ביקורת חיצונית. סיבה אחרת, על פי העיתון, קשורה בנוכחות הרוסית והאוקראינית הגדולה בחברה הישראלית, שמשפיעה עמוקות על המערכת הפוליטית.
"הרחק מהמצלמות ומהמיקרופונים", נטען, "גורמים ישראלים רשמיים הסבירו כי אין להם מה להרוויח מהתבטאות פומבית בנושא, והביעו חשש לגורל יהודים במדינות המסוכסכות".
עם זאת, העריכו ב"פייננשל טיימס", הסיבה העיקרית לשתיקת ישראל היא מעמדה והשפעתה המתעצמת של רוסיה במזרח התיכון. "ישראל צריכה להתעמת עם הקרמלין בכמה סוגיות קריטיות מבחינתה, ובהן תוכנית הגרעין האיראנית ופירוק סוריה מנשק כימי. בנוסף, רוסיה היא התומכת הגדולה של בשאר אסד וספקית נשק עצומה באזור".
ישראל, על פי ניתוח זה, מקווה שפוטין ירסן את העברת אמצעי הלחימה המתקדמים לסוריה - ומשם לחיזבאללה - ונתניהו עצמו העריך כי לא יפיק שום רווח בישראל או ברוסיה אם יתבטא נגד פעילות הקרמלין. על בסיס אותה הערכה, הוסיף העיתון, נתניהו חושב שיחסי ישראל וארצות הברית ישרדו את השתלשלות האירועים באוקראינה, ואינו מוכן לסכן את הקשר עם רוסיה. "איננו יכולים להתעלם מאפשרות הוצאת כל הנשק הכימי מסוריה", הדגיש גורם ישראלי.