המלחמה של המזרח התיכון בנוצרים
הרג ודיכוי אלים הם מנת חלקם של הנוצרים כמעט בכל מדינות האזור. ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון עם אוכלוסיה נוצרית משגשגת
עוד בערוץ הדעות של ynet:
הסטרלינגים שלנו / דני אדינו אבבה
מפסידים לחמאס במלחמת הרוח / ליאורה כהן
המזרח התיכון הוא אולי מקום הולדתן של שלוש הדתות המונותיאיסטיות, אבל ישנן מדינות ערביות מסוימות הנחושות להפוך אותו למקום קבורתה של אחת מהן. במשך אלפיים שנה, קהילות נוצריות היו נפוצות באזור, תוך שהן מעשירות את העולם הערבי בספרות, תרבות ומסחר. בתחילת המאה ה-20, הנוצרים היוו 26 אחוזים מאוכלוסיית המזרח התיכון. מאז המספר צנח והיום הוא עומד על פחות מ-10 אחוזים. ממשלות קיצוניות ולא סובלניות מבריחות קהילות נוצריות שחיו באזור מאז נולדה אמונתן.
בעיי החורבות של ערים סוריות, כמו חלב ודמשק, נוצרים שסירבו להמיר את דתם לאיסלאם נחטפו, נורו וראשיהם נערפו על ידי לוחמי אופוזיציה איסלאמיסטיים. במצרים, המוני תומכים של האחים המוסלמים מעלים באש כנסיות של הנוצרים הקופטים באותו האופן שבו השמידו בעבר בתי כנסת. בעיראק פוגעים טרוריסטים במכוון במתפללים נוצרים, כאשר בחג המולד האחרון, 26 אנשים נהרגו ממטען שהתפוצץ בשעה שקהל מתפללים יצא מכנסיה בשכונת דורה, שבדרום בגדד.
נוצרים נהרגים, מאבדים את זכויותיהם, את עסקיהם ואת בתי התפילה שלהם ברחבי המזרח התיכון. אין זה פלא שנוצרים מהאזור ביקשו מקלט בקרב מדינות שכנות, אולם ברבים מהמקרים הם מגלים שגם בהן הם אינם רצויים. בעשור האחרון כמעט שני שלישים מתוך 1.5 מיליון הנוצרים שבעירק גורשו מבתיהם. רבים התיישבו בסוריה וגם שם הפכו שוב לקורבנות של רדיפה חסרת מנוח. האוכלוסיה הנוצרית בסוריה צנחה מ-30% ב-1920 לפחות מ-10% היום.
בינואר תיעד דו"ח של Open Doors, ארגון נוצרי בלתי תלוי, את עשר המדינות שבהן קיים הדיכוי הרב ביותר של נוצרים. תשע מתוכן בעלות רוב מוסלמי, הידועות בקיצוניות איסלאמית והעשירית היא צפון קוריאה. המשטרים הרודניים הללו מחילים חוקים ארכאיים בדבר חילול הקודש וכפירה במסווה של שמירה על הזכות לביטוי דתי. בפועל מדובר בדיכוי שיטתי של כל הקבוצות שאינן איסלאמיות.
בשנה שעברה הורשעו בסעודיה שני גברים בגין "פשעי" המרת דתה של אישה לנצרות ומתן סיוע בהימלטותה מהממלכה האיסלאמית. על פי עיתון רשמי, אחד הגברים, לבנוני, נידון לשש שנים בכלא ול-300 מלקות. השני, סעודי, נידון למאסר של שנתיים ול-200 מלקות. מדובר בגזרי דין מתונים באופן יחסי בסעודיה שבה העונש על המרת דת הוא גזר דין מוות.
"מערכת המשפט" במדינות איסלאמיות אחרות אינה הוגנת כלפי אזרחיהן הערבים, לא כל שכן כלפי האוכלוסיה הנוצרית בקרבן. איסלאמיסטים קיצונים בעיר הצפונית א-רקה שבסוריה משתמשים בחוק עתיק שהיה חל על זרים תחת שלטון מוסלמי כדי לסחוט נוצרים מקומיים. הקהילה הנוצרית מתמודדת עם בחירה עגומה: לשלם מס ולהיכנע לרשימה של הגבלות דתיות או למות.
באיראן, ביטוי התנגדות פוליטית מוגדר כחילול השם. בקיץ שעבר, שלושה נוצרים איראנים שנתפסו מוכרים ספרי תנ"ך, נמצאו אשמים ב"פשע נגד בטחון המדינה" ונידונו לעשר שנים בכלא. הם היו ברי מזל, באופן יחסי. המשטר האיראני הוציא להורג עשרות אנשים בגין פשעים שמשמעותם "קריאה למלחמה נגד האל" או "הפצת שחיתות בעולם".
לפני שיהיה מאוחר מדי
ההתרחשויות המאיימות במזרח התיכון מוכרות לנו. בסוף מלחמת העולם השנייה, כמעט מיליון יהודים חיו בארצות ערב. הקמת מדינת ישראל ב-1948 החישה פלישה של חמשת צבאות ערב. משכשלו צבאית בהשמדת המדינה הצעירה, נקטו מנהיגים ערבים מדיניות של טרור וגירוש שצמצמה את הקהילות היהודיות העתיקות שחיו במדינותיהם. הם הצליחו לסלק 800 אלף יהודים מאדמותיהם.
כיום, ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון עם אוכלוסיה נוצרית משגשגת. הקהילה הנוצרית בארץ גדלה מ-34 אלף ב-1948, ל-140 אלף כיום, במידה רבה בזכות החופש שממנו הם נהנים.
מבתי משפט ועד לכיתות הלימוד, מאולמות הכנסת ללשכות המסחר, נוצרים ישראלים לוקחים חלק בעמדות המפתח בכל תחום ומקצוע. סלים ג'ובראן, ערבי נוצרי ישראלי, המכהן כשופט בבית המשפט העליון מאז 2003, ומכרם ח'ורי, חתן פרס ישראל הצעיר ביותר עד כה, ואחד השחקנים הידועים בארץ, הן שתי דוגמאות מובהקות לכך.
גבריאל נדאף, כומר בכנסיה היוונית האורתודוכסית בישראל, אמר לאחרונה: "זכויות אדם הן לא דבר שיש לקחת כמובן מאליו. נוצרים ברחבי המזרח התיכון נטבחו ונרדפו בעקבות אמונתם, ואילו כאן, בישראל, הם מוגנים".
מדינות שרומסות את זכויותיהם של האזרחים זורעות זרעים של פורענות ואלימות. ההתקוממויות שפרצו ברחבי המזרח התיכון הן עדות לכך שהגביע הקדוש של האזור הפך לרדיפת חופש, דמוקרטיה ושוויון. יש לקוות שתהליך זה יישא פרי לפני שיהיה מאוחר מדי עבור הנוצרים שנותרו באזור.
רון פרושאור, שגריר ישראל באו"ם. המאמר מבוסס על דברים שכתב באחרונה ל"וול סטריט ג'ורנל"
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il